В Балчик: Атака и ДПС осигуриха пари за джамия


В Балчик: Атака и ДПС осигуриха пари за джамия
Граждани на Балчик протестираха с плакати в залата по време на заседанието на Общинския съвет
16 Март 2011, Сряда


Общинският съвет в Балчик потвърди за втори път скандалното решение за преразпределение на парите от местната хазна за култура и футбол към други дейности. Като например, за вдигане на джамия. А жестът към мюсюлманската общност в крайморския град е на... Атака.

С промените, гласувани в местния парламент, първо отпадна финансирането на



Автор: Пламен Николов

феста за класическа музика “ Balchik Classic Days” и международния фестивал за късометражно кино на обща стойност 160 000 лв. А тази година се очакваше гости на Балчик да бъдат светила като Оливър Стоун, Робърт Плант и Пласидо Доминго.

Общински пари за футбол няма да се дават и така местният отбор “Черноморец” най-вероятно ще преустанови участието си в Б група. Вместо това бяха дадени пари на данъкоплатците за джамията в Балчик.

Предоставянето на публични средства за мюсюлманския храм бе подкрепено от съветниците от псевдонационалистическата партия “Атака”. Хората на Сидеров гласуваха заедно с ДПС и за пореден път показаха, че са се превърнали в нагласисти не само по върховете на партийната върхушка, а и в общинските структури на семейната партия.

Отказано бе финансиране и за международно културно сътрудничество /предвидени бяха 30 000 лв./. Отпадна и перото “други разходи за култура”, по което бяха заделени 50 000 лв. Намалени бяха с 20 000 лв. и бюджетните средства за финансиране на културни мероприятия с местно и регионално значение. За сметка на това пък се увеличават предвидените пари за провеждане на фестивал на религиозната музика и за фолклорния фест “Море от ритми”.

Ще оспорвам в Административен съд-Добрич решението на Общинския съвет на Балчик, с което бяха гласувани 0 лв. за футболен клуб “Черноморец” и бяха орязани парите за културната програма за 2011 г. Това заяви кметът на Балчик Николай Ангелов след продължилите над 2 часа дебати по темата. На открито за обществеността извънредно заседание на местния парламент бе разгледано отново върнатото от кмета решение на местните парламентаристи, взето на сесия на 17 февруари. Заседанието се проведе в залата на читалището.

В знак на протест срещу порязването на културните прояви в общината по време на сесията на председателя на Общинския съвет Стефан Павлов бе връчена онлайн петиция, подкрепена от 290 души от Балчик и страната.

Николай Ангелов заяви, че ще обжалва пред Добричкия административен съд решението на местния парламент в частта прегласувана без промени. Дори фактът, че сега съветниците промениха мнението си за финансирането на фестивалите за класическа музика и за късометражно кино компрометира решението им като цяло, коментира кметът на Балчик.



Кметът на Балчик Николай Ангелов ( средата) има защо да се държи за главата след скандалното решение на съветниците

В категории: Новини , Парадокси , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки