Румъния посегна на мартеницата ни


15 Март 2011, Вторник


В самолети на европейски авиопревозвачи се разпространяват рекламни списания за Румъния, в които мартеницата е представена като типично румънска традиция. Цели страници от тези луксозни брошури са посветени на „типично румънското украшение марцишор”. В множество румънски сайтове червено-белият амулет е представен като характерен белег на традиционния празник на пролетта в Румъния и Молдова. В северната ни съседка мартеници се носят само няколко дни, но това



Автор: Пламен Николов

не пречи на комшиите да се опитват да присвоят този типично български символ. Измислили са и красиви митове – за някаква си баба Докия (по подобие на Баба Марта) и за момък на име Марцишор, който победил дракон, но бил ранен и кръвта обагрила бялата му риза.

Мартеницата е типично български символ и е свързана с религията и обичаите на древните българи, категорични са учените. Подобни или близки обичаи се наблюдават и до днес в земите, през които е преминал народът ни във вековната си история и във всички области от етническото българско землище, останали днес под чужда власт, като Вардарска и Егейска Македония, Източна Албания, Беломорска Тракия, Западните покрайнини и пр. В Румъния вероятно обичаят е наследен от времената, когато днешната територия на северната ни съседка е била в границите на българската държава – почти през цялото Средновековие Влахия е била българска област. Но докато нашите управници не полагат никакви усилия да рекламират този уникален и характерен единствено за родината ни обичай, с пропагандата си румънците сериозно ни подсказват, че ще ни откраднат мартеницата.



В категории: Новини , Международна политика , Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки