Гавра с Велика България


Гавра с Велика България
А великият хан сигурно се обръща в гроба си...
04 Март 2011, Петък


В началото на януари телевизия bTV, отскоро собственост на регистрираната на Бермудите компания СМЕ, обогати репертоара си с ново предаване, гръмко оповестено като „Велика България“. В първия момент помислих, че става дума за формат от типа на историческите студия „Памет българска“ или „Час по България“. Така поне подсказваше наименованието му.



Автор: Диана Славчева, slavcheva@desant.net

За моя и на зрителите изненада обаче, оказа се, че това е поредното комедийно шоу, претендиращо да поднесе на публиката „смях до сълзи и много ирония“. Както проповядва рекламата на медията, всяка неделя от 22.30 часа „скечовете в поредицата ще предложат ироничен поглед към ежедневието на българите“, а съзерцаващите въпросното представление щели да могат „да разпознаят в героите своите близки, приятели, съседи или дори себе си“!

За да е пълна гаврата с името „Велика България“, сред половинчасовите епизоди, редом с образите на „технологичната“ баба Славка, внука й Петьо, футболната звезда Тошко Механджийски – Тоти, телеманиака Елеонор Карагеоргиев, приятелките със звучни български „неймове“ Елвира и Люси, е намерила място и рубрика „Братска ромска телевизия“!!!

Като за капак, още докато тръгна предаването, лъсна и голата истина, че идеите за сюжетите и персонажите са директно изплагиатствани от руското телешоу „Наша Russia“ („Наша Раша“, както го произнасят братушките). То пък е взето назаем от британския аналог „ Little Britain“. Само че „рашаните“ не са го изкопирали буквално, а са разработили сценария в тон с тяхната си действителност. Нашенци обаче, без да си поплюват, съвсем безпардонно са свили идеите на руските человеци. Продуцентите от „Дрейм тийм“ впрочем не за първи път посягат на продукция от братската славянска страна. Тъкмо един от именитите гости на „Велика България“ – водещият на говорилнята „Нека говорят“ Росен Петров, копна симултанно заглавието на шоуто „Пусть говорят“ на Андрей Малахов. Няма смисъл тук да изброяваме и многобройните интелектуалните кражби на шоу предавания, извършени от рецидивиста в това отношение Слави Трифонов.

Но дори да простим плагиатството и творческата немощ на екипа, как да преглътнем престъпното кощунство с позорното поругаване на святото име на нашата родина, изстрадано с цената на реки от пролята кръв, на хиляди свидни жертви и героични подвизи. Име, надживяло вековете, за да стане в днешните ни модерни времена обект на подобно нечувано поругаване и светотатство в ефира на една национална телевизия. Национална, национална, ама колко да е национална, като не е българска, а пълни джоба на 334-я по богатство в света американски магнат Роналд Лаудер, който наброи 400 милиона за нея на заемащия 132-то място в планетарната имотна класация богаташ – милиардера Рупърт Мърдок.

А създателят на истинската Велика България хан Кубрат сигурно пак се обръща в гроба си в днешните украински земи край Малая Перешчепина. Поне на мен хич не ми е до смях със скверната комедийна поредица.



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки