Черни домати на трапезата


Черни домати на трапезата
04 Март 2011, Петък


В последните години на българския пазар дебютираха какви ли не екзотични плодове и зеленчуци с нечувани по нашите ширини названия – физалис, личи, кумкуат, гренадила, маракуя, гуава, тамарило, опунция, питахая, карамбола, фейхоа, авокадо, каперси...

По-смелите и по-любопитни нашенци се престрашиха да опитат някои от тези



Автор: Дина Харизанова, снимка: Авторката

странни представители на ядивната флора, колкото да установят, че вкусът им не предизвиква кой знае какво кулинарно възхищение, а при част от тях дори си е откровено противен за родните възприятия. То ти е трудно да превъртиш даже името им в устата си, камо ли непривичната за рецепторите ти тяхна консистенция. Да не говорим, че се налага да се правят безкрайни справки в интернет за това изобщо как се консумират тези чудеса на природата.

И току взехме да попреглъщаме новия плод-зеленчуков асортимент, и на софийския женски пазар се пръкна нов феномен. Този път не под формата на неидентифицирано растение, а като разновидност на до болка познатия ни домат – но с необичайна окраска, наподобяваща патладжан. Т. нар. черни домати се предлагат за 5,50 лв. килото. Бърборивата зарзаватчийка зад щанда услужливо ни поясни, че са внос от Испания и че в някои азиатски страни са известни като „тигрови домати”.

В интерес на истината цветът им е по-скоро шоколадово-кафеникав и е доста отблъскващ за свикналия с яркочервените резени в шопската салата български взор. Но продавачката вложи много старание и усилия да ни убеди, че по вкус не се различават от „тез червени домати” – родни и оранжерийно вносни, дори били по-сочни от тях. Докато се ровехме за повече информация в чуждестранни издания, с изненада научихме, че „чернилките” не са рожба на генна мутация и са изключително здравословни. Консумацията им се препоръчва като средство за борба със стареенето, поради могъщите им антиоксидантни свойства. Преди време в италианският вестник „Република” е публикувано съобщение, че първите два сорта черни домати – „Sun black” („Черно слънце”) и „Tomantho” са сътворени в университетските лаборатории на „Св. Анна” в Пиза и са патентовани в Службата за патенти на ЕС. Пигментът, който съдържат техните молекули, може да се открие и в тъмно червеното грозде. Те съдържат и голямо количество фруктоза, което им придава значително по-сладък вкус, отколкото на обикновените червени домати. Съществува информация, че действат и като виагра – поне гигантските костенурки, обитаващи Галапагоските острови, след консумацията им започвали да се съешават доста по-често. Дали това е легенда, или не, не можем да твърдим убедено, но хора, пътували из Европа, споделят, че са виждали въпросния зеленчук на пазара в Париж например, където обаче вървели по 1,50 евро килцето. Така че, ако решите да ги опитате, по-добре е да планирате и една екскурзия до града край Сена, където ще ви излязат по-евтино, отколкото на пазара край столичния Лъвов мост.



В категории: Парадокси , Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки