Емисари агитират българи да стават румънци


Емисари агитират българи да стават румънци
Скандалната луксозна листовка, която румънците разпространяват в Добруджа, за да агитират местното население да се самоопредели като власи
02 Март 2011, Сряда


Румънски емисари обикалят Северна България от началото на февруари и агитират определени групи от населението да се самоопределят като румънци/власи и да посочват като майчин език румънския.

За това алармираха от ВМРО. Според войводите платени от румънската държава емисари и служители на консулствата на северната ни съседка обикалят села в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково,



Автор: Пламен Николов

Долни чифлик, Провадия, Добричка.

Разпространяват се луксозни листовки на български и румънски език, които агитират българско и циганско население да се определя като румънци. В листовките се обясняват предимствата на евентуалното формиране на румънско малцинство.

т предимствата на евентуалното формиране на румънско малцинство.

Обещават се екскурзии, стипендии и безплатни летни лагери в Румъния. Обяснява се, че може да се иска от българската държава създаването на училища, в които да се преподава на румънски език.

Зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов заяви специално за “Десант”, че в Добруджа емисарите са обикаляли села с компактно копанарско население. Копанарите са особена етнографска група, християни с български имена, с циганска етно характеристика, но говорят странен влашки диалект, близък до румънския език. Но досега те никога не са се самоопределяли като румънци или власи, категоричен е Костадин Костадинов.

мисарите са обикаляли села с компактно копанарско население. Копанарите са особена етнографска група, християни с български имена, с циганска етно характеристика, но говорят странен влашки диалект, близък до румънския език. Но досега те никога не са се самоопределяли като румънци или власи, категоричен е Костадин Костадинов.

Това не е първият случай на чуждестранна пропаганда в последния месец. Противоконституционната „ОМО Илинден” агитираше българите в Пиринско да се определят като македонци. Правителството до този момент няма адекватна позиция и е интересно как занапред ще реагират управляващите.

Войводите ще искат среща и с ДАНС. Очевидно, докато замерянето с флашки се превръща почти в национален спорт у нас, съседни държави използват преброяването в България за своя национална пропаганда, заявяват от ВМРО.

Очевидно, докато замерянето с флашки се превръща почти в национален спорт у нас, съседни държави използват преброяването в България за своя национална пропаганда, заявяват от ВМРО.


В категории: Новини , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки