Полезните свойства на ананаса


Полезните свойства на ананаса
25 Февруари 2011, Петък


В последно време почти всеки хранителен магазин предлага пресни ананаси или плодови сокове от това екзотично растение. Повечето потребители обаче се вълнуват най-вече от очарователния вкус на краля на тропическите плодове, отколкото от неговите лечебни свойства. А те са толкова много, че е грехота да бъдат пренебрегвани.

Сокът от ананас съдържа растителния фермент бромелаин, който отговаря за едни



Автор: Димитър Спасов

от най-важните процеси на белтъчинния и въглехидратния обмен. Затова и той се препоръчва на хората за подобряване на техния метаболизъм. Този ензим нси помага и да запазим кожата си красива, млада и с висок жизнен тонус. Освен това бромелаинът оказва противовъзпалително действие на целия организъм.

Ананасът може да предотврати появата на остеопорозата, на тромби в кръвоносните съдове, както и развитието на такива опасни заоболявания като инфаркт на миокарда, инсулт и атеросклероза. Той разрежда кръвта, предпазва от ракови метастази и помага за снижаването на риска от рарастването на тумори.

Този тропически плод съдържа огромно количество витамин С, който ни брани от връхлитащите ни през този сезон простудни заболявания. Съчетаването му с джинджифил удвоява това негово действие и увеличава съпротивляемостта ни към различни инфекции. Освен това тази своеобразна природна апктека съдържа още провитамин А, витамини от групата В, йод, калций, магнезий, калий, желязо, мед и фосфор.

Покрай всичко, изброено дотук, ананасът се оказва изключително подходящ и за хората, които имат желание да се разделят с излишните си килограми, тъй като той възпрепятства образуването на мастни отлагания. 100 грама от този плод съдържат само около 45 калории. За да запазите стройна фигурата си, е достатъчно между основните хранения да изядете няколко парчета пресен узрял ананас.

Трябва обаче да се има предвид, че този вкусен и полезен фрукт не е подходящ за хора с повишена секреция на стомашен сок и такива, чиято кръв се съсирва трудно. Те трябва да ограничат неговата употреба. С повишено внимание към него трябва да посягат и бременните жени, тъй като може да провокира спонтанен аборт. Понякога към него се проявява и индивидуална непоносимост, която може да доведе до алергична реакция.

За да се изяват в действителност полезните свойства на вкусния плод, трябва да се спазват определени правила, когато се купува. Избирайте такива екземпляри, които нямат тъмни петна по кората си. Обърнете внимание и на аромата му. Ако той е твърде остър, значи в него са започнали гнилостни процеси. Дръпнете листата му – ако някои от тях лесно се откъсват, значи плодът е достатъчно узрял. Избирайки ананас, почукайте върху него както върху диня и ако издаваният звук е глух, значи е зрял, докато ако кънти кухо, той е презрял и вече е «изсъхнал» отвътре.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки