Министър вбеси „вироглави“ синдикалисти


Министър вбеси „вироглави“ синдикалисти
Преди да зареже лозята на италианската фирма „Едуардо Миролио” край новозагорското село Еленово навръх Свети Валентин, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се ожали от вироглави синдикалисти в „Мини Марица изток” ЕАД
24 Февруари 2011, Четвъртък


Ожалване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред новозагорски бизнесмени навръх празника Свети Валентин може да доведе до напрежение сред работещите в държавното „Мини Марица изток” ЕАД – Раднево, сподели лидерът на КНСБ там Валентин Вълчев. На въпрос за бъдещето на открития въгледобив Трайков отговорил: „Заради едни вироглави синдикалисти не можем да вземем адекватни на ситуацията управленски решения” и дал да се



Автор: Христо Христов

разбере, че се готви „оптимизация” в най-голямото държавно дружество.

В момента мините са врящ котел, във всеки един момент може да избухне недоволство, а синдикалистите научаваме какво ни се готви от медиите и от хора, които случайно са чули идеите на министъра, коментира профсъюзният лидер. Случайно или не, но до момента нито той, нито колегата му от КТ „Подкрепа”, не са получили никакво обяснение за извършената наскоро промяна в ръководството. Вълчев недоумява защо са били потребни 2 седмици на „БЕХ” ЕАД да огласи решението си за свалянето на изпълнителния директор Тодор Тодоров, взето на 21 януари и официализирано на 3 февруари, и назначаването на инж. Евгени Стойков на поста, регистрирано с дата 11 февруари.

„От седмица на десетия етаж има човек, с когото не сме се виждали. Заедно с него върви и някакъв консултант, за когото не знаем точно какъв се явява, защото не сме видели договора му. От публичните изяви на министъра разбираме, че бил недоволен от резултатите на дружеството, но от какво по-точно – не става ясно. Междувременно в местния печат се тиражират съчинения на един депутат от ГЕРБ за бъдещето на комплекса, които меко казано не са „лъжица за неговата уста”. Дали тези идеи на народния представител Недялко Недялков, който е и бивш областен шеф на ГЕРБ в Стара Загора, съвпадат с намеренията на министерството – можем само да гадаем. Всичко това обаче води до натрупване на напрежение, което не се знае в каква посока ще избие!” – коментира Валентин Вълчев.

Опитите ни да разговаряме с новия изпълнителен директор на дружеството Евгени Стойков останаха безрезултатни. Предшественикът му Тодор Тодоров също не бе словоохотлив, но бе категоричен, че очакваната брутна печалба от малко над 9 млн. лв. и обслужваните нормално банкови заеми са достатъчно красноречиво доказателство за съвършеното от него и екипа му през последната година и половина.

При посещението си в Старозагорско, воден от същия „спец по минните дела” – депутат Недялков, министър Трайков бе повече от лаконичен. По думите му имало вариант мините да продължат да работят и при падане на добива под критичния за финансовото им състояние годишен добив под 19 млн. т. въглища.„Ще се прави разкривка, има какво да се оптимизира!”, скъпернически отрони няколко думи той в отговор на въпроса какво ще се случи, ако новата американска ТЕЦ АЕS край Гълъбово не влезе в експлоатация напролет. Така както не бе пусната и през есента на м. г. А именно на нея разчитат миньорите, за да реализират заложените в бизнес-програмата за 2011 година 27,2 млн. т. въглища.

„Питайте АЕS какви са им проблемите, компанията е частна. Ние като представители на държавата няма да дадем съгласие централата да заработи не на проектната си мощност”, отби водата от ведомството си министър Трайков и вместо да повдигне завесата от кадровите кадрили в мините, спусна нова порция дим.

И за неизкушените в открития въгледобив е ясно, че ако контрактът на американците с държавното дружество за изкупуване на 8 млн. т. въглища т. г. не бъде реализиран, ще бъдат инкасирани огромни финансови загуби. Те ще трябва да бъдат редуцирани чрез съкращаване на персонал (говори се за около 2 000 души!) и консервиране на цели добивни участъци. Планираните разкривни работи пък допълнително ще натоварят финансовия разчет. По всичко личи, че „оптимизирането” ще се отрази и на инвестиционните планове, където са заложени около 88 млн. лв. Тяхното редуциране ще „свие” до никому неизвестни параметри плановете за рехабилитация и модернизация на тежкото минно оборудване.

Всичко това подсказва, че се подготвя разделянето на въглищното находище и отдаването на част от него на концесия на друга компания, коментират специалистите.

Те припомнят, че подобен сценарий беше в ход при управлението на НДСВ и ДПС, като за концесионер се готвеше немската „РВЕ Райнбраун“. Сега на нейно място се гласи американската АЕS. Като се разчитало тя да изгради и още една централа – от нов тип и със съоръжения за улавяне и на въглеродните емисии. Това обаче е в сферата на благите намерения, тъй като в света липсва такава работеща в промишлени условия инсталация.

Какво може да се случи в „Мини Марица изток” ЕАД – Раднево, ако синдикално недоволство продължи да се нагнетява, лесно може да се предвиди. И без това наближава пролетта, когато по традиция профсъюзите обичат да демонстрират „мускули”. Случайно или не техните развети знамена ще се слеят с протестите на тютюнджии, зърнопроизводители, животновъди...

Всеки от браншовете си има своите цели и изразява своето недоволство, но веднъж отприщената вълна като нищо може да доведе до ситуация, в която властта да се търкаля по площада. Ще има ли обаче кой да се наведе, за да я вземе.



В категории: Новини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки