Преброителите пак ще влизат в домовете ни


Преброителите пак ще влизат в домовете ни
22 Февруари 2011, Вторник


След като стана известен фактът, че 3 100 023 българи са се преброили по електронен път или общо 41,2 процента от населението на страната, НСИ изпадна цунг-цванг (за несведущите в шахматните термини – положение, при което всеки следващ ход е грешен). Работата е там, че на избраните в битката, водена „с нокти и зъби”, 40 000 преброители бе обещано, че ще си докарат около 340-350 лева доход за периода на преброяването.



Автор: Яна Славянска

За да бъдем по-конкретни, ще припомним, че на всяко преброено лице те щяха за получат по 1,40 лв., на преброена сграда и преброено жилище – по 30 стотинки, на преборена сграда във вилната зона – 3,60 лв. Всеки преброител щеше да сложи в джоба си по 80 стотинки за лице, което е извършило електронно преброяване и „предостави документа си за това”. Тук ще вметнем, че такъв документ изобщо не съществува, а на практика въпросните преброители бяха „въоръжени” със списък, в който бе отбелязан кой се е преброил компютърно.

Най-неочаквано обаче тези сметки бяха объркани от масовото интернет броене. И тези, които трябваше да извършат в домовете това действие, се оказаха ощетени. Защото вместо по 1,40 за всеки за преброен член на домакинството, ще им бъдат изплатени само по 0,80 лв., щом тези статистически единици са използвали възможността да се преброят електронно. А в кампанията се включиха много хора без постоянна работа, както и студенти, които лелееха надежди да изкарат в случая поне по една заплата.

И спецовете измислиха подлата хитринка да спретнат допълнителен въпросник, който го няма в електронния формуляр и да накарат преброилите по интернет да отговарят на допълнителни девет въпроси за сградата, която обитават. Това засяга хората, които живеят в еднофамилна къща. Едно от тези питания е дали в постройката им има... асансьор?!

Колкото и нелепо да звучи това, като се има предвид, че може би половината от населението обитава къщи, а не апартаменти в жилищен блок, става прозрачна тънката мисъл по този начин да се вдигне ставката на лишените от обещаните доходи преброители.

Колкото и да се тупаха в гърдите от НСИ, че видите ли, българите са много интелигенти, дето са показали такава висока активност при електронното преброяване (статистиците не скриха удивлението си, че очакванията им са били за около 30-процентно такова участие), истината е, че болшинството предпочете този вариант, за да не приема в дома си непознати лица, които ще се озъртат в какви условия живее. А и разпространените слухове за преброители-ментета допълнително хвърлиха в ужас наплашените ни от измамници сънародници.

Възрастните хорица се примолиха на компютърно грамотните си чада да ги преброят „на компютъра”, че да си нямат главоболия с разни навлеци в дома им. А че бяха прави в тези си страхове, се потвърди от информация, разпространена в медиите в сряда, за смразяващата кръвта история, че мними преброители са ограбили и натровили сляп мъж в Благоевград, който доверчиво ги пуснал в жилището си.

Вместо обаче да извадят анкетна карта, те му нанесли як тупаник и го насилили да погълне шепа хапчета, докато свивали приготвените на масата му 150 лв. за наем на квартирата.

Измислената допълнителна анкета за така нареченото „събиране на данни за сградата” напълно пародира и компрометира успехите на електронното преброяване. Но има ли избор народецът български – глобата, ако някой откаже тази процедура е 150 лв.!



Възрастните хора, които накараха деца и внуци да ги броят по интернет, за да не пускат непознати в домовете си, изненадващо научиха, че щат не щат ще посрещат

В категории: Разследвания , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки