Да вдигнеш сватба в ...тракийска гробница


Да вдигнеш сватба в ...тракийска гробница
Директорът на историческия музей „Искра” в Казанлък д-р Косьо Зарев напразно чака средства от държавата за ремонт на защитното покритие на гробницата, която е първият българсик обект под егидата на ЮНЕСКО
16 Февруари 2011, Сряда


„Обмисляли сме различни варианти как да бъдат използвани недвижимите паметници на културата като да речем запазените подмогилни съоръжения от епохата на траките като място, където да се извършват срещу съответното заплащане различни весели ритуали. Защо например, ако има желаещи да се закълнат във вечна вярност това да не стане в предверието на гробницата на Севт Трети в могилата голямата Косматка?



Автор: Христо Христов

Или пред мястото, където археологът Георги Китов намери златната маска на Терес при могилата Светицата?

Убеден съм че ще има интерес, защото е нещо нестандартно и ще привлече вниманието на младите хора. За съжаление не сме го реализирали, една от причините е че тарифата за използването на тези знакови места трябва да мине през утвърждаване от общинските съветници. А поне казанлъшките не питаят особено добри чувства към музея.

Факт за това е, че вече три години отказват да гласуват използването на едни 50 000 лв, предоставени целево от МРРБ , които ни трябват за да изработим подробни устройствени планове на археологически обекти, с които да кандидатстваме по оперативна програма с проект на стойност 4,5 млн. лв. И сме на път да загубим този проект поради недалновидността на старейшините...”. Това споделя д-р Косьо Зарев, директор на историческия музей „Искра” – Казанлък.

Според разказа на ветерана – историограф и администратор на създадения преди 110 години музей в Града на розите и Калашниците. Нито стотинка не е дала в последните 10 години държавата за поддръжката на уникалната със своите стенописи Казанлъшка гробница, всички разходи по охрана, осветление и поддръжка на инсталацията за опазване на постоянната температура и влажността са поети от бюджета на самия музей.

Зарев си припомня, че през 2008 година тогавашният министър на културата проф. Стефан Данаилов обещал 30 000 лв. за цялостен ремонт на покрива на защитната постройка, но и до ден днешен парите ги нямало. След всяко писмо са напомняне за обещаното следвало вдигане на рамене от МК: – криза е, оправяйте се засега сами, ще се търси възможност по-нататък.

През 2010 –а със свои средства направили частичен ремонт, но нямало никакви гаранции, че при един по-голям сняг дървената покривна конструкция няма да рухне и да стане голяма беля, споделят служителите и се канят да алармират генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Защото от 1979-а гробницата, където някога е бил погребан синът на тракийския цар Севт III Ройдос е под егидата на световната организация. По силата на писаните правила държавата е задължена да инвестира в тези паметници на културата, но...

Над 1 500 са древните могили в Долината на тракийските царе, до сега са проучени двадесетина, а са разкрити 12 запазени гробници, пресмята директорът на музея, който напролет ще чества 110-та си годишнина.

Най-известната е гробницата на върха на Тюлбето. На входа й се натъкнали копаещи окопи за зенитни оръдия войници на 17 април 1944 година. Час по-късно при изкопа пристигнал писателят Димитър Чорбаджийски -Чудомир, директор по онова време на музейната сбирка в Казанлък и отсякъл: „Тук да има денонощен въоръжен пост!”.

Пристигналите в последствие специалисти ахнали, защото станало ясно, че на метри от гроба на турския завоевател Сараджа паша, има гробница на тракийски владетел от епохата на славната Севтова династия.

Кой точно е владетелят разбира десетилетия по-късно доц. д-р Константин Бошнаков от катедрата по стара история на Софийския университет. Който разчита скритите за невъоръжените очи надписи "Кодзимасес нарисува" и "Ройгос, син на Севт (III)".Покрай тях се изяснява , че гробницата е строена и изрисувана през 60-те години на III в. преди Христа и най-вероятно е била използвана две десетилетия за нуждите на династията.

Разказът на д-р Зарев звучи почти като приказка и очите на двете японки, които в този ден са дошли специално за гробницата, след като преди време в Токио се наслаждавали на някои от златните предмети, показани в рамките на голяма изложба.

Двете поданички на Императора близо час ахкат край нарисуваното от античния майстор на четката Кодзимасес и недоумяват как е възможно билетчетата за уникалната находка да им струва само по 10 евро.

След раздялата с гостенките Зарев въздъхва и признава: под 2 процента от общо 478 –те посетили м.г. оригинала на гробницата на Тюлбето били нашенци. Като чуели за цената на билетчето нашенците се поокашляли и предпочитали да платят по 3 левчета за ...копието.

За 2010-а от там преминали малко над 30 000 души, което формирало почти половината от собствените приходи на музея.

Невеселият разказ на директора, който подготвя юбилейното честване тази пролет продължава с факта, че за тази финансова година от МК му отредили 200 000 лв, което е с 15 на сто по-малко от предходната, но пък му разрешили една допълнителна бройка в щата – за екскурзовод. Ако не били собствените приходи от почти 250 000 лв трябвало просто да ударят катинарите на музейните обекти. Точно тези приходи правят възможни тазгодишните археологически експедиции край селата Крън и Ясеново и на могилата Голямата Косматка. Отделно американци ще финансират допълнителни проучвания край Ясеново, където от сателитните снимки се виждали няколкостотин непознати до сега некрополи.

Ако ли пък старейшините все пак решат да гласуват цена за весели ритуали в гробниците – току виж се натрупала и сума за още някои проучвания. Но това „ако” е в рамките на хипотезите, които историкът Зарев предпочита да не коментира. Не за друго, а защото поведението на казанлъшките старейшини твърде често е непредсказуемо. Да не говорим, че сме в навечерието на поредните избори. За чието спечелване миналото (пък било то е блестящо!) няма никакво значение. Виж, ако иде реч за някоя и друга стотица ромски гласове от квартал „Кармен”- въпросът става вече направо ...печеливш!



Екип на телевизионния канал Дискавъри преди няколко години засне филм за археолога д-р Георги Китов /вдясно/, част от снимките бяха направени в гробницата, където е бил погребан синът на Севт III Ройгос Единици са тези, които успяват да надзърнат зад стените и да видят уникалния саркофаг в подножието на могилата Оструша

В категории: Репортажи , Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки