И ларгото май е лъжа и измама


И ларгото май е лъжа и измама
и циганите са недоволни от новото ларго в центъра на Бургас, снимка: Николай Недев
09 Февруари 2011, Сряда


Ултрамодерното ларго по западен образец, което трябва да бъде изградено в центъра на Бургас, вероятно ще се окаже калпава турска халтура. От няколко месеца пешеходните улици в морския град представляват същински военни траншеи, а потресающата гледка на елегантни бургазлийки с окаляни ботуши до колене вече не прави впечатление на никого.

Търпението, към което бяха призовани гражданите от кмета Димитър Николов,




започна тотално да се изчерпва, тъй като прехвалената плочна настилка, вече частично положена по „Александровска“ и „Богориди“, се оказа архитектурно недоносче от ронливи турски павета с неприветлив сив цвят, напомнящ за най-мрачните времена на комунизма.

Красивите картинки, с които администрацията анонсира проекта за ларго, нямат нищо общо с това, което се прави, алармират гражданите, както и общинските съветници от местната опозиция.

Под плочките пък се поставя незнайно защо подсилваща армирана бетонова конструкция, каквато няма дори и по първокласните пътни артерии на държавата. А отдолу минават важни комуникации. Ако се случи авария с тях, разкопаването ще отнема огромни ресурси от време и средства, за да се стигне до повредените кабели или ВиК-тръбопроводи. Кому е нужно това безумие, питат се бургазлии.

Заради сриналото се доверие към зам. кмета по строителството Костадин Марков, почти никой в града не вярва, че се упражнява реален контрол на изпълнителя - фирмата „Трейс“. Групата „Независими“ вече от почти година призовава кмета Димитър Николов да освободи компрометирания Марков, за когото излязоха данни, че подпомага с обществени поръчки близки до него фирми, без опит в строителния бранш. Николов обаче се преструва, че нищо не се е случило и не взима мерки срещу корупцията на подчинените си. Преди няколко месеца дори две служителки от строителния надзор на общината, намиращи се под методическото ръководство на Марков, издадоха фалшив протокол, че е съборено незаконното минаре в кв. Победа.

Оправданията от пресцентъра на общината обикновено са, че по-голямата част от парите са по европейски програми и че се изпълняват изискванията на ЕС. Какво обаче ги топли бургазлии това, когато е видно, че общинари и строители пак са намерили цаката да изментят и новите ни бащици от Европа. Защото на всички вече им писна да живеят сред нищетата, която лъха от грозните пешеходни алеи и разнебитените ни автомобилни пътища.



В категории: Бургас , Общини , Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки