Хроника: Дружба с китайците, наводнения и глад за земя


Хроника: Дружба с китайците, наводнения и глад за земя
Домът на културата, в който русенци отбелязали преди половин век Седмицата на българо-китайската дружба
27 Януари 2011, Четвъртък


Преди

50 години

Може би вече сме позабравили, но дружбата ни с братския китайски народ датира доста отдавна. Страниците на в. „Труд” от 25 януари 1961 г. ни припомнят за едно мило тържество, състояло се на този ден в Русе, в което главни действащи лица са нашите побратими с дръпнати очи:



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас. Снимки: www.lostbulgaria.com

„Тази вечер на общоградско събрание тържествено бе открита Седмица на българо-китайската дружба. В салона на Дома на културата се стекоха стотици работници от русенските предприятия, моряци, младежи и девойки... Доклад на тема: „Китайската народна република по пътя на социализма” изнесе завеждащият отдел „Агитация и пропаганда” при ОК на БКП Генчо Коларов. Другарят Ван Пън (временно управляващ китайското посолство, б. а.) поднесе от името на китайския народ сърдечни поздравления на трудещите се в Русе. Бяха прожектирани два китайски филма”.

Преди

70 години

По същото време на годината, но 20 лета преди това, в. „Вечерна бургаска поща” разказва сърцераздирателно за „глада от земя”, който започнал да се чувства особено силно в Бургаска област, в която са настанени повечето бежанци:

„Последната война, която завърши катастрофално за България, не по вина на народа, разбира се, а по чия – това само историкът ще каже някога, принуди няколко стотици хиляди наши сънародници от заграбените от съседите ни чисто български покрайнини да потърсят прибежище в майката-Отечество. Като настани и снабди с къщи и земя, колкото и малко и други принадлежности, за да могат тия прокудени братя от родното огнище да се почувстват наистина равноправни граждани на своето отечество, българската държава направи всичко възможно. Хубави или лоши, във всички селища на царството изникнаха т. нар. къщи шаронки. И животът започна да тече полунормално. Годините обаче заминават. Ние, българите, се плодим и ето земята, с която в първия момент бяха оземлени всички бежански семейства, стана недостатъчна, защото младите растат и те искат земя и в края на краищата се дойде до там, че бежанските земеделски семейства в България трябва да се задоволяват с по 5-10 дка на семейство. И най-ценната култура да посадиш в тази малка земя, не може да изхрани едно семейство”.

От същия брой на ежедневника разбираме също, че:

„В дирекцията на Сливенската девическа гимназия са постъпили 10 000 лв. от коледуването на девическия хор при гимназията, които ще бъдат раздадени на бедните ученички”.

Тази милосърдна вълна по вестникарските страници е последвана от драматични наводнения в приморския ни регион, които сериозно са заплашили изхранването не само на бедстващите без земя бежанци, но и на цялото население в околността. От публикации в тогавашната преса става ясно, че:

„Наводненията, които станаха в Бургаска област, са залели и много засети площи, които сега са покрити с лед. Има опасност да измръзнат напълно”.

***

През годините

21 януари 1872 г. — По заповед на Високата порта трима български владици — Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски, са заточени в Измит

— По заповед на Високата порта трима български владици — Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски, са заточени в Измит

21 януари 1879 г. — Умира Любен Каравелов

— Умира Любен Каравелов

21 януари — Международен ден на прегръдката

— Международен ден на прегръдката

21 януари — Ден на родилната помощ

— Ден на родилната помощ

22 януари 1873 г. — Султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

— Султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

22 януари 1878 г. — Открити са първите български пощенски станции в Свищов, Велико Търново и Габрово

— Открити са първите български пощенски станции в Свищов, Велико Търново и Габрово

22 януари 1905 г. — С приемане на Закон за защита на женския и детския труд е поставено началото на трудовото законодателство в България

— С приемане на Закон за защита на женския и детския труд е поставено началото на трудовото законодателство в България

24 януари 1878 г. — Карнобат е освободен от турско робство

— Карнобат е освободен от турско робство

— Карнобат е освободен от турско робство

25 януари 1879 г. — Основана е Българска народна банка

— Основана е Българска народна банка

25 януари 1881 г. — В София е открита Държавна печатница

— В София е открита Държавна печатница

25 януари 1935 г. — С указ на цар Борис III е създадено Българско национално радио. Ден на българското радио

— С указ на цар Борис III е създадено Българско национално радио. Ден на българското радио

25 януари — Световен ден на средствата за масова информация

— Световен ден на средствата за масова информация

26 януари — Международен ден на митниците и митническия служител

— Международен ден на митниците и митническия служител

27 януари 1878 г. — Освободени са Добрич и Омуртаг

— Освободени са Добрич и Омуртаг

27 януари 1878 г. — Румънски части започват бомбардировка над Видин

— Румънски части започват бомбардировка над Видин

27 януари 1881 г. — Българското правителство отправя нота до Великите сили за подобряване положението на българите в европейските вилаети на Турция и за прилагане на чл. 23 и 62 от Берлинския договор.

— Българското правителство отправя нота до Великите сили за подобряване положението на българите в европейските вилаети на Турция и за прилагане на чл. 23 и 62 от Берлинския договор.

27 януари — Международен възпоменателен ден на Холокоста

— Международен възпоменателен ден на Холокоста


Сградата на Държавната печатница в началото на 20-те години на миналия век Пощенски служители с пощенските коли в Разлог през 20-те години на ХХ в. Бежанци от Тракия

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки