Фермери на бунт заради субсидии


Фермери на бунт заради субсидии
Председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов /в средата с черното палто/ бе и водач на протеста за неизплатените субсидии
26 Януари 2011, Сряда


Животновъди от Кърджалийско се струпаха на протест край спирка Джебел на пътя, който свързва областния град с още над 10 родопски общини и със Северна Гърция в сряда малко преди обяд. Причина за акцията им бе фактът, че държавата все още не им е изплатила субсидиите, които им се полагат на глава животно за изминалата 2010 г. Днес (21 януари) се очаква гневът на овчарите ще се изсипе в София.



Автор: Златина Стоянова

До края на декември миналата година те трябваше да получат по сметките си парите, които са им неотложно потребни за отглеждането на животните. Председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов обяви, че над 50% от колегите му в Източните Родопи не са видели и левче от обещаваната подкрепа.

„Кърджалийска и Смолянска област са крайно ощетени по отношение на подпомагането на животновъдството в планинските и полупланинските райони.

Пряко виновни и отговорни

за това са депутатът от Кърджали Цвета Караянчева и областният управител Иванка Таушанова, това са некомпетентни хора, те нямат и стратегия за развитието на отрасъла в региона”, категорично отсече Синапов.

С трудно прикрит гняв той посочи, че „простите овчари” изцяло са подкрепили ГЕРБ на изборите през 2009 г. Сега получаваме само шамари от управляващите, които ние сами си избрахме, но да са наясно, че стачката ни ще прерасне в национална и ще продължи до момента, в който видим парите си за глава животно, подчерта Синапов.

Отчаяните фермери скандираха протестните си призиви буквално до прегракване. След около 2 часа надвикване пред стъписаните погледи на преминаващите шофьори на МПС-та, на това изключително натоварено откъм трафик кръстовище пристигна и зам.-директорът на ДФ „Земеделие” д-р Драгомир Господинов.

Овчарите кипнаха при вида на

скъпите му маркови джинси „Гучи”,

лъскавите му обувки и часовника, демонстративно показван и вероятно на стойност половин автомобил. Въпросният все пак положи усилия да успокои бунтарите с новината, че Управителният съвет на фонд „Земеделие” отпуска още 7 милиона лева, за да покрие неизплатените субсидии.

Онези фермери, които нямат задължения към НАП или някакви други стари борчове към фонда, щели още през следващата седмица да си получат парите. Другите пък, които не ги получили, трябвало да чакат също идната седмица уведомителни писма, в които щели да бъдат посочени и причините за празните им сметки.

Освен със стари или настоящи задължения към НАП, въпросните причини можело да бъдат свързани с разминаване на данни за броя на животните, обявени във фонда, както и в справката, получена от НВМС.

Д-р Господинов взриви протестиращите с твърдението, че 84% , т.е. 8 500 души в страната, животновъдите за получили субсидиите си, а едва 1 200-1 400 все

още не са си видели парите.

Седмица по-рано стопани от Кърджалийско и Смолянско заявиха, че субсидии са получили предимно онези, които отглеждат дребен добитък – за овцете и козите са им платени по 28,50 лева на глава.

Подкрепата за кравите е в размер на 340 лева за едно животно, но до момента все още никой от фермерите в Родопите не се е зарадвал, подчерта тогава председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Той припомни, че още миналата година е призовал колегите си да изплатят дълговете си към държавата. Тогава дори взаимно са си помагали с пари, за да не ги смятат за длъжници. От 20 декември м.г.

Синапов всеки ден настоявал пред отговорните фактори в земеделското министерство финансовата помощ да бъде отпусната най-после и да стигне до фермерите, но смислен отговор така и не бил получен. „Още преди Нова година разбрах какъв голям шамар са ни приготвили – над 10 000 животновъди, които са субсидирани с пари за пасища за 2009 г., ще трябва да ги връщат.

Сега и шапната епидемия е поредният шамар за нас, отрасълът си заминава!”, подчерта Синапов. Той разкри още, че всичките му усилия да установи контакт с областния управител Иванка Таушанова и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, за да ги запознае с проблема за неизплатените субсидии за глава животно, са останали без успех.



Като овце в кошара бяха изолирани бунтуващите се фермери на кръстовището, полиция зорко бдеше за реда „В Кърджали отдавна има шап” бе надсловът на стачката на фермерите, а продължението на многозначителното съобщение бе: „Той е в главите на политиците”

В категории: Репортажи , Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки