Лидер на ГЕРБ източил 5000 лева от църквата


Лидер на ГЕРБ източил 5000 лева от църквата
Росен Тимчев
18 Януари 2011, Вторник


Софийска районна прокуратура започна разследване срещу лидера на ГЕРБ в Сапарева баня Росен Тимчев по сигнал, че е откраднал 5000 лева от местната църква. В прокуратурата е получен сигнал от църковното настоятелство към катедралния храм “Свети Архангел Михаил”, че Тимчев си присвоил парите, отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията за ремонт на храма.

Гербаджията предоставил на шефа на Дирекцията личната си банкова сметка, като



Автор: Лора Бориславова

излъгал, че това е църковната и те му превели сумата там. През май месец, след като хилядарките пристигнали, човекът си ги изхарчил за лични удоволствия по хотели и хипермаркети.

След установяване на измамата на 28 декември Тимчев се видял принуден да възстанови парите. Областният лидер на ГЕРБ в Кюстендил Валентин Микев, който е и депутат се извини на църковното настоятелство и принуди Тимчев да подаде оставка като партиен бос.
Първоначално делото срещу него се водеше в общинския център Дупница, но прокурор Величка Шопова прецени, че то следва да бъде изпратено по компетентност на колегите й в столицата. Като мотив тя посочи факта, че деянието е извършено именно в София, тъй като Дирекцията по вероизповеданията е превела сумата по неправилната сметка от столична банка.

От постъпката на Росен Тимчев са възмутени мнозина жители на Сапарева баня. Много от тях са ходили лично при прокурор Шопова, за да се предлагат за свидетели срещу човека на управляващата партия. Разследването срещу него е по член 209 ал. 1 от НК за измама, който предвижда затвор до 6 години.

Сега в града се очакват нови избори за председател на ГЕРБ. От централата на партията в София пък побързаха да се разграничат от Тимчев. Чрез пресцентъра бе разпространено официално становище на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в София, в което работата му се оценява като „незадоволителна”. Там пише още, че Тимчев няма право да влиза вече в офиса на партията, а ключът му е отнет по надлежния ред.

***

Отец Вергил, служител в храма: Този човек ни измами

“Трябваха ни средства за ремонта и в началото на 2010 год. Се обърнах към лидера на ГЕРБ в Сапарева баня г-н Тимчев. Той обеща, че партия ГЕРБ ще отпусне 30 000 лв. Предоставих му банкова сметка на църковното настоятелство. След известно време получих писмо, че са отпуснати 5000,00 лв. за ремонта от Дирекция по вероизповеданията и започнах да чакам тези пари да се получат. В самото писмо не съм обърнал внимание,че сметката която се цитира не е сметка на църковното настоятелство, понеже не я знам на изуст. На 07.12.2010 год. звъннах на телефона изписан на писмото и от там ми казаха, че парите отдавна са преведени и даже имам срок да занеса документите за ремонта, за да отчета похарченото. Пак отидох до банката, но в нашата сметка нямаше пари. Тогава чак установихме измамата“.

***

Росен Тимчев: Това са лъжи

Всичко, което се твърди по мой адрес, е лъжа. Това е безпринципна атака и оклеветяване! Знам кой стои зад тази атака и с каква цел е тя, хората които следят местната политика

могат да си отговорят кой има интерес от подобно очерняне и от моето и на ГЕРБ политическо дискредитиране. Аз съм се оттеглил временно от лидерскиата позиция в Сапарева баня, защото ме очаква пост в ръководството на ГЕРБ в столицата.



Помощите, присвоени от гербаджията, бяха предназначени за ремонт на храм

В категории: Разследвания , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки