През януари – много валежи и ниски температури


През януари – много валежи и ниски температури
Незначителната снежна покривка и ниските температури може да причинят повреди по посевите
14 Януари 2011, Петък


Агрометеорологичните условия през първия месец на годината ще се определят от прогнозираните наднормени валежи и температури около и под нормата за месеца. Успешното зимуване на есенните посеви ще зависи от фенологичното им състояние, от стойностите на минималните температурите и в голяма степен от наличието на трайна снежна покривка. В резултат на удължената есенна вегетация, с изключение на късно засетите ноемврийски посеви, по-голямата част от зимните



Автор: Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН

житни култури до началото второто десетдневие на декември встъпиха във фаза братене. Климатичните аномалии през ноември и първото десетдневие на декември, с максимални температури надвишили в много райони на страната 20-25°С и достигнали на места температурни рекорди, възпрепятстваха закалителните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения. При някои овощни видове бе провокирано преждевременно набъбване, а в крайните южни райони и разпукване на пъпките, състояние в което те са с понижена студоустойчивост.

През първото и второто десетдневие на най-студения месец на годината прогнозираните наднормени валежи от сняг се очаква да образуват трайна снежна покривка, която да предпази есенните посеви от вредното въздействие на прогнозираните ниски минимални температури, на места до минус 15-20°С. В районите с незначителна снежна покривка или нейното отсъствие такива температурни стойности ще поставят под въпрос оцеляването на късно засетите ноемврийски посеви, прекратили вегетацията си във фаза трети лист. Тези минимални температури в условия без снежна покривка ще бъдат критични и за братилите, но не добре закалени зимни житни култури. Очакваните отрицателни температури, под минус 17-18°С, при по-продължително задържане ще причинят в различна степен повреди от измръзване при някои десертни сортове лози и при преждевременно набъбналите плодни пъпки на овошките.

През третото десетдневие на януари се очакват по-високи средноденонощни температурите, но те ще останат в граници, които ще запазят покоя на зимуващите земеделски култури.

Прогнозираните наднормени валежи през този месец ще увеличават есенно-зимните влагозапаси предимно в двуметровия почвен слой. В края на декември в голяма част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой достигнаха нива близки до ППВ (пределна полска влагоемност).



В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки