Земята поглъща манастир край Велико Търново


Земята поглъща манастир край Велико Търново
Монахините се молят на светската власт да спаси манастира
12 Януари 2011, Сряда


Свлачище поглъща най-старата част на патриаршеския манастир “Света Троица” край Велико Търново. 200 метра от пътя, водещ към портите на светата обител, пропаднаха и така най-старият манастир в епархията стана недостъпен за монахините и туристите. Ако не бъдат предприети спешни мерки, има опасност свлачището да повлече част от манастирската трапезария. Масивната постройка от



Автор: Здравка Христова

ХІ в. е оцеляла по време на разрушителното земетресение от 1913 г., а сега, заради нехайството на институциите е напът да се заличи завинаги от лицето на Земята.
Цяло лято ляхме бетон в участъка под манастирските порти, за да укрепим сградите, но без резултат, споделя тревогата си майка Харитина. Пътеката, по която редовно минаваха туристи, беше широка около три метра, а само за няколко месеца от нея няма и помен. Оградили сме мястото с бодлива тел и не допускаме никой да минава оттам, за да не пострада. Въпрос на месеци е земята да повлече и сградите. През годините те са строени долепени една до друга, така че тръгне ли първата постройка, ще повлече и останалите.
От пътя пред манастира липсват цели участъци. Неколцината монахини в светата обител се опитали да спрат пропадането, като изсипали 6 камиона със строителни отпадъци и камъни, но се оказало, че от това няма полза. Игуменката е категорична, че трябва да се направи цялостно укрепване на пътя, за което обаче манастирът пари няма.

Софийска фирма още преди 2 г. предложила на монахините да ремонтира и укрепи шосето, но им поискала 100 000 лв. Тази колосална сума не може да може бъде събрана от дарители и е сигурно, че няма да им бъде отпусната от владиката. В ОБС в старопрестолния град също никой не обърнал внимание на молбите на майка Харитина.

Районът около манастира „Света Троица” е свлачищен, заради много плитките подпочвени води. Трябва да се проектира и направи мащабна дренажна система на мястото, за да се спаси светинята, която е паметник на културата от национално значение. Тя датира от 1070 г. През 1368 г. отшелникът св. Теодосий Търновски се оттеглил в малка пещера в скалния масив над днешния манастир. След като и други монаси ззаприиждали тук, търсейки духовен съвет или просто разговор с Теодосий, мястото постепенно се превърнало в монашеска общност. Скоро след това бъдещият Св. Патриарх Евтимий също се присъединил към нея и след време поел управлението на манастира. По онова време обителта се издържала от властта в лицето на Иван Александър и Иван Шишман, които често оказвали финансова помощ и оставяли храна за монасите. Затова още през XIV век манастирът става известен като царски, Шишманов и патриаршески.
„Света Троица” е предпочитано място не само за българските, но и за румънските туристи. От години запалени катерачи практикуват екстремния спорт по скалите, надвиснали над манастира.



Майка Харитина показва погълната от земята пътека около светата обител

В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки