И справедливост за всички


И справедливост за всички
12 Януари 2011, Сряда


Какво искат американците през 2011 г. Да отслабнат, да престанат да пушат и да харчат по-малко: това са основните добри намерения на американците за Новата година, ако се вярва на резултатите от допитване на института „Марист Колидж“ в САЩ. От 44-те процента анкетирани, взели тези решения, 17 % искат да се отърват от тютюна, 16 % да свалят теглото си и 13 % да ограничат разходите си. Онези,



Автор: Валентин Фъртунов

които ще престанат да пушат, заедно с това ще намалят харчовете си и ще направят икономии, тъй като средната цена на пакет цигари вече доближава 6 долара (4,50 евро). В страна, където от затлъстяване страда един от всеки трима възрастни и всяко пето дете, борбата с наднорменото тегло също ще позволи намаляване на разходите както на отделните хора, така и на обществото като цяло. Според доклад от септември на института „Брукингс“ 147 милиарда долара е стойността на разходите за здраве на възрастните, страдащи от затлъстяване. Сред останалите добри намерения на американците са да станат по-добри хора – 10%, и да получат по-добра работа – 6%. Амбицията да се доближат до Бога се споделя едва от 1%.

Ставаме 7 милиарда през 2011 г. Германският фонд за световнoтo население обяви, че 2011-та ще стане годината, през която жителите на Земята ще достигнат 7 милиарда. Само през миналата година населението на планетата се e увеличило с 80 милиона души и е достигнало 6 милиарда 924 милиона и 196 хиляди. Границата от седем милиарда ще бъде достигната в средата на тази година, съобщават от фонда като посочват, че всяка секунда към населението на света се прибавят почти три новородени. Следващата цифра от осем милиарда души население на Земята ще бъде достигната през 2025 година.

Четири слънчеви и 2 лунни затъмнения през 2011 г. През 2011 година от Земята ще могат да се наблюдават четири слънчеви и две лунни затъмнения. Първото слънчево затъмнение вече бе наблюдавано от територията на Европа, Близкия Изток и северната част на Африка на 4 януари. Следващо засенчване на слънцето, прогнозирано за 1 юни, ще е видимо от източната част на Северния полюс, Северна Канада, както и от региони на руския Далечен Изток. Слънчеви затъмнения ще има и на 25 ноември, когато луната ще покрие 90,4 % от светилото, но това ще бъде видимо само от Антарктида и обкръжаващите райони.

На 15 юни ще настъпи пълно лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава от Индия, Близкия изток, Африка и южната част на Европа. След него ще настъпи слънчево затъмнение, но то ще покрие едва 0,1 % от слънчевия диск. На 10 декември ни очаква друго лунно затъмнение.

Каре, пера и панделки през 2011 г. Запалените модни последователки трябва да си припомнят геометрията отново, тъй като добрите стари квадрати, ромбчета и линии отново ще владеят гардероба ни. Дизайнерите издават тенденциите за 2011-те, които ще ни пренесат в училищните години, тъй като старата мода на карето се завръща. Този път обаче то ще е в странната комбинация с панделки и пера за по-ексцентрична визия. В най-новите модни колекции квадратите ще се срещат и в моделите на каубойските ризи, а и на роклите. Големите имена на модната сцена по оригинален начин разнообразяват модата на карето, за да я превърнат от демоде в новия писък на модата.

Юпитер и Уран влизат в знака Овен през 2011 г. Астрологът Кирил Стойчев съветва: „Загърбете миналото през 2011-та! Планетите Юпитер и Уран влизат в знака Овен и започват нов цикъл, съответно 12 и 84-годишен. Това ще даде импулс на много хора да преустроят живота си, да загърбят миналото и дори да предприемат рисковани стъпки, които да ги изведат на по-високо ниво – материално или духовно, според нагласата на всеки един”.

Данъчно-осигурителна тежест през 2011 г. За 2011 г. ще има увеличение на тежестта от 32.3% на 33.5%. Покупко-продажбата на труд остава сред най-тежко облаганите сделки в България. Според последни данни от НСИ средната заплата в страната е 638 лв. на месец. При такава брутна заплата имаме следното разпределение на разхода на работодателя в следния вид: общо разходи за труд - 751.56 лв.; данъци и осигуровки - 251.44 лв.; чист доход за работника - 500.13 лв.

„Газпром“ ще намали цените през 2011 г. Конкуренцията на газовия пазар ще се засили и той ще се свие. През 2011 година ще се наложи „Газпром“ да направи отстъпки пред европейските потребители и по-активно да намалява цените. Това предвиждат специалистите от Центъра за икономически изследвания на Института за глобализация и социални движения (ИГСО) в прогноза, разпространена от пресцентъра му.

Универсално зарядно за телефони през 2011 г. За универсалното зарядно устройство за различните мобилни телефони в Европейската комисия се заговори през февруари 2009 година. По-късно комисари се срещнаха с най-големите производители на такива телефони в света и през юни същата година 14 компании производителки от Европа, САЩ и Китай подписаха споразумение за производство и използване на общото устройство за зареждане на джиесем батерии.

БигФарма нараства със 7.5% през 2011 г. Глобалният фармацевтичен пазар ще нарасне със 7.5% през 2011 г., в сравнение с 5.4% тази година. Само в САЩ той ще достигне 880 милиарда долара, сочат прогнозите на IMS Health. С други думи ще сме по-болни със 7.5% през тази година...

България в топ 10 за туризъм през 2011 г. България отново попада сред най-добрите туристически дестинации за 2011 година. След като американската телевизия Си Ен Ен ни нареди девети, същата позиция ни отрежда и британският вестник „Сън" в класация, изготвена от туристически експерти. България отговаря на критериите с евтината храна и пиене, както и с добрите квартири. Ето и цялата класация: Испания (1), Турция (2), Мароко (3), САЩ (4), Тунис (5), Исландия (6), Египет (7), Португалия (8), България (9), Кения (10).

И справедливост за всички през 2011 г. Американците искат 2011-та да ги отслабне, европейците – да получат от годината с двете единици накрая универсално зарядно за мобилните си телефони, а африканците – БигФарма да не си изпробва смъртоносните, увеличени със 7.5 % лекарства върху тях.

Българите обаче искат нещо по-простичко. Те не знаят как точно може да им се случи съкровеното желание, но знаят, че не искат да ги управляват таен агент, пожарникар-охранител и милиционер с много апартаменти, сякаш живеят в комиксов роман. Те знаят също така, че не искат с най-ниските заплати в Европа да плащат най-скъпия ток, телефони, парно, бензини и лекарства на стария континент. Българските мечти са трудно разбираеми за останалите европейци. Народът, обитаващ земите на север и юг от Балкана, иска нормално образование за децата си, пържола на трапезата на възрастните си родители, работещо здравеопазване, малко култура, ако може. Иска да има работа и осигурени старини. Ако тези щения обаче са частично или напълно необясними и за черните и за белите хора по стария континент, то в най-българското си желание българинът не се отличава от кой да е човек по земята – той иска да управлява сам живота си и да запази най-обикновеното човешко достойнство в този живот...

И справедливост за всички през 2011 г.!



В категории: Международна политика , Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки