Европа размрази парите за депото в Кърджали


Европа размрази парите за депото в Кърджали
Европа размрази парите по програма ИСПА и на мястото на грозното бунище ще се изгради модерно депо за отпадъци
12 Януари 2011, Сряда


Сагата с ароматното име „Сметище” в Кърджали по празниците доби и приятни форми, които дадоха големи надежди както за местните жители така и за властите. След като ЕК временно спря изпълнението на мегапроекта за регионалното депо, през празничните дни дойде новината за рестартирането му.



Автор: Златина Стоянова

Средствата по програма ИСПА са размразени, а сумата от междинното плащане е преведена по сметките на фирмите-изпълнители, макар и с една година закъснение. Това заяви зам.-кметът инж. Васил Бобеков след среща в МОСВ. Има становище на ЕК за удължаване на меморандума по ИСПА с една година, което означава, че до края на 2011 г. могат да бъдат усвоени 14,5 милиона евро по проекта. „Единственото притеснение обаче е, че МОСВ не разполага с пари за съфинансирането и търси начини да отстрани този ангажимент.

Вероятно ще се наложи намаляване на стойността на проекта, а останалата част от средствата ще се осигури по други програми”, посочи Бобеков. Той предположи, че на преговарящите от нашето МОСВ ще им бъде доста трудно да убедят ЕК да даде съгласието си, тъй като по регламентите на ИСПА финансираната страна е длъжна да участва и със собствени средства.

Още в края на ноември м.г. областният управител Иванка Таушанова изложи варианта за орязването на проекта за регионалното депо за твърди отпадъци. Според него вместо 8, само 4 общини ще ползват сметището, а останалите ще трябва да изградят собствени депа. Право да изхвърлят смет на площадката до село Вишеград ще имат общините, отдалечени до 25 километра от сметището. Освен боклука на Кърджали, там ще се стоварват отпадъците от Момчилград, Джебел и Черноочене.

Бобеков изрази тревога от намерението на екоминистерството да извади от проекта инсталацията за сортиране и компостиране на отпадъците. Без нея първата клетка ще се запълни за 2, вместо за 5 години и ще се наложи изграждане на нова, а животът на регионалното депо от 35 г. ще се свие наполовина, подчерта зам.-кметът. Седемте общини, които направиха сдружението „За чисти Родопи” пък настояват проектът за депото да не се оптимизира, а да запази всички предвидени съоръжения, за да се гарантира устойчивото му функциониране. На заседанието на Мониторинговия комитет на 20 януари, МОСВ и 7-те общини ще трябва да представят единно становище.

Дотогава е предвидена още една среща между тях, на която се очаква да стигнат до консенсус. На 19 януари 2011 г. депото трябваше да е напълно завършено, а рекултивацията – на 17 юли т.г.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки