Започва голямото ядене


Започва голямото ядене
31 Декември 2010, Петък


В навечерието сме на най-светлите празници – Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Покрай тях празнуват хиляди именници – Христовци, Стефановци, Младеновци, Евгенивци, Стояновци, Стоиловци, Цонковци, Радославовци и всякакви други, носещи производни имена. С тези празници са свързани дълголетни традиции в обредната тържественост. Днес едва ли можем да спазим всичките изконни правила, свързани с нея, които народът ни иначе тачи от векове. Мнозина от тях са



Автор: Диана Славчева, slavcheva@desant.net

доста осъвременени, но това е неизбежен процес в развитието на цивилизацията.

В последните години все повече домове се обзаведоха с камина и не пропускат на Бъдни вечер да поставят в нея бъдника. Наистина, в стари времена, той е бил отсичан от дъбово или крушово дърво, като в края му била пробивана дупка, която се пълнела със зехтин, восък и тамян и този край на дървото се увивал с бяло ленено или конопено платно, за да гори цяла нощ. Отсичал се от най-младия мъж в семейството, който преди да замахне с брадвата, молил за прошка. До вкъщи бъдникът се носил на дясното рамо и се внимавало да не докосне земята. На него се придавала лечебна или магическса сила и в някои части на България, след като сутринта го загасят с вино, от недогорелите части изработват кръстчета, които се носят за здраве. С пепелта от изгарянето му пък се посипвала градината за плодородие или се използвала за лечение. Днес просто се избира най-дебелата цепеница, която влиза в ролята на бъдник. Но на практика масово той е заместен от коледната елха, която символизира този обряд. Основните цветове на нейната украса са червено, жълто, златно, които претворяват слънцето и огъня, а запалените свещи заместват искрите от горящия бъдник.

Празненството на Коледа не минава и без обредните хлябове. Някога са се изпичали цели три вида – същински коледни погачи, известни още като боговица, светец или кръста; стопански, които се наричали гумно, кашара, черковник, бъчва, вечерник, божичник, рало и коледарски краваи. Брашното за тях се пресявало през три сита и се замесвало с прясна „мълчана вода”, донесена от млада булка в бял котел рано сутринта. Първият залък момите запазвали и го слагат под възглавницата си, защото, според старите поверия, когото сънуват през тази нощ, за него ще се оженят.

Бъдни вечер е последният ден от Великите пости. Цялото семейство се събира на празничната трапеза, която предлага единственото хранене на този ден. На масата някога се е сядало при изгрева на първата звезда. Всички ястия се сервират наведнъж, за да не се става по време на вечерята, и се прикадяват с тамян. Основното правило тук е броят на блюдата да е нечетен – 7, 9 или 11, като традиционно те включват предимно храни, които набъбват при варене: жито, боб, леща, ошав, стафиди, сухи пиперки – те са символ на зачатието, плодородието и раждането на новия живот. Слагат се още орехи, ядки, чесън, сол, пипер, лозови или зелеви постни сарми, зелник, тиквеник, вино и ракия.

На следващия ден със заколването на прасето се поставя краят на постите и на трапезата вече се появяват ястия от свинско месо, домашни колбаси, патица, пуйка или гъска, баница с яйца и сирене, сладкиши. Започва голямото ядене.

За вашата празнична трапеза ние ви предлагаме няколко традиционни кулинарни рецепти за най-култовите ястия, които се поднасят на Бъдни вечер и Коледа.

Постни сарми с лозови листа

Продукти: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 ч. ч. ориз, 1/2 ч. ч. олио, 2-3 глави лук, 1 стрък праз, 1 с. л. червен пипер, сол, магданоз и копър.

: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 ч. ч. ориз, 1/2 ч. ч. олио, 2-3 глави лук, 1 стрък праз, 1 с. л. червен пипер, сол, магданоз и копър.

Начин на приготвяне: Лозовите листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, се прибавя оризът и се задушава с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките. Върху всеки лозов лист откъм мъхестата му страна се постава час от плънката и се завива с него. Сармите се редят плътно в тенджера, чието дъно е покрито с няколко лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят около час на тих огън.

: Лозовите листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, се прибавя оризът и се задушава с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките. Върху всеки лозов лист откъм мъхестата му страна се постава час от плънката и се завива с него. Сармите се редят плътно в тенджера, чието дъно е покрито с няколко лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят около час на тих огън.

Боб в гърне

Продукти: 2 ч. ч. зрял боб , 1 глава кромид лук, 1/2 стрък праз лук, 1 морков, 1 ч. л. джоджен, 1 ч. л. чубрица, 2 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, 1 връзка

: 2 ч. ч. зрял боб , 1 глава кромид лук, 1/2 стрък праз лук, 1 морков, 1 ч. л. джоджен, 1 ч. л. чубрица, 2 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, 1 връзка

Начин на приготвяне: Почистеният и измит боб се накисва за през нощта във вода. Лукът и морковът се нарязват на дребно и заедно с боба се изсипват в голямо глинено гърне. Добавят се джодженът и чубрицата и всичко се залива с вода, така че водата да остане около един пръст под капака. Ястието се слага във фурна или на печката да ври докато бобът омекне. През това време се следи водата да не изври. Червеният пипер се запържва с олиото в тиган, след което с черпак в тигана при непрестанно бъркане се сипват 2-3 черпака от сварения боб. Запръжката се изсипва в гърнето, разбърква се и се оставя да поври още няколко минути. Преди сервиране ястието се поръсва с нарязания наситно пресен магданоз.

Почистеният и измит боб се накисва за през нощта във вода. Лукът и морковът се нарязват на дребно и заедно с боба се изсипват в голямо глинено гърне. Добавят се джодженът и чубрицата и всичко се залива с вода, така че водата да остане около един пръст под капака. Ястието се слага във фурна или на печката да ври докато бобът омекне. През това време се следи водата да не изври. Червеният пипер се запържва с олиото в тиган, след което с черпак в тигана при непрестанно бъркане се сипват 2-3 черпака от сварения боб. Запръжката се изсипва в гърнето, разбърква се и се оставя да поври още няколко минути. Преди сервиране ястието се поръсва с нарязания наситно пресен магданоз.

Пълнени сухи чушки с ориз

Продукти: 10 сухи червени чушки, 1 чаша ориз, 1 стрък праз, 2 с.л. счукани орехи, 150 мл растителна мазнина, черен пипер, сол.

10 сухи червени чушки, 1 чаша ориз, 1 стрък праз, 2 с.л. счукани орехи, 150 мл растителна мазнина, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Чушките се накисват в гореща вода и се оставят да омекнат. В дълбок съд се смесва ориза, нарязаният на ситно праз, орехите, растителната мазнина, черен пипер и сол. Сместа се разбърква добре и с нея се пълнят чушките, без да се тъпчат много, за да остане място да набъбне ориза. Нареждат се в тава и се заливат с олио и 3-4 чаши вода. Пекат се на слаб огън около един час. Може да се сварят и в тенджера.

Чушките се накисват в гореща вода и се оставят да омекнат. В дълбок съд се смесва ориза, нарязаният на ситно праз, орехите, растителната мазнина, черен пипер и сол. Сместа се разбърква добре и с нея се пълнят чушките, без да се тъпчат много, за да остане място да набъбне ориза. Нареждат се в тава и се заливат с олио и 3-4 чаши вода. Пекат се на слаб огън около един час. Може да се сварят и в тенджера.

 

Коледна капама

Продукти: 1 пиле, 1/2 кг телешко месо, 1/2 кг свинско месо, 300 гр. кайма, 300 гр. пушени гърди, 200 гр. наденица (за предпочитане сурова), 1 кисела зелка, 100 г ориз, 1 ч. ч. (200 мл) олио, 2-3 глави лук, черен и червен пипер, чубрица, сол

1 пиле, 1/2 кг телешко месо, 1/2 кг свинско месо, 300 гр. кайма, 300 гр. пушени гърди, 200 гр. наденица (за предпочитане сурова), 1 кисела зелка, 100 г ориз, 1 ч. ч. (200 мл) олио, 2-3 глави лук, черен и червен пипер, чубрица, сол

Начин на приготвяне: За пилето се приготвя плънка от половината ориз – задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички, които се пълнят със смес от кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата и нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и ястието се пече 3-4 часа в умерена фурна

За пилето се приготвя плънка от половината ориз – задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички, които се пълнят със смес от кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата и нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и ястието се пече 3-4 часа в умерена фурна

 

**

Коледни кравайчета

Продукти: 200 гр. брашно, 140 гр. масло, 100 гр. захар, 2 яйца, щипка бакпулвер, настъргана лимонена кора или ванилия, сусам

: 200 гр. брашно, 140 гр. масло, 100 гр. захар, 2 яйца, щипка бакпулвер, настъргана лимонена кора или ванилия, сусам

Начин на приготвяне: От изброените продукти, без орехите и единия белтък, замесваме тестото. Разточва се лист с дебелина 0,5 см. и с помощта на 2 чашки (с различен диаметър) изрязваме кравайчета. Намазваме с разбития белтък и ги поръсваме със и малко захар (по желание може да се прибавят и натрошени орехови ядки). Печем в слаба фурна.

От изброените продукти, без орехите и единия белтък, замесваме тестото. Разточва се лист с дебелина 0,5 см. и с помощта на 2 чашки (с различен диаметър) изрязваме кравайчета. Намазваме с разбития белтък и ги поръсваме със и малко захар (по желание може да се прибавят и натрошени орехови ядки). Печем в слаба фурна.

***

Поверия

* Ако вземеш по Коледа сол на заем и не я върнеш, ще те болят очите.

* Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне.

* На Бъдни вечер не трябва да се броят звезди, защото ще ти излязат брадавици по ръцете.

* Ако ядката на орехите, поставени на трапезата по Бъдни вечер е хубава, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.



Коледна капама Коледни кравайчета Пълнени сухи чушки с ориз Боб в гърне Постни сарми с лозови листа

В категории: Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки