Празничните елхи на България


Празничните елхи на България
Шумен
31 Декември 2010, Петък


Централното място в коледно-новогодишните празници е отредено за елхата. Било то у дома, било то на централния площад в населените места. Специално градските елхи излязоха на мода в последните години, когато мегданите привлякоха народонаселението да посреща заедно Новата година на открито. В западните държави запалването на коледната елха много отдавна се е превърнало в бляскава традиция, която подгрява местните люде за предстоящите празници. У нас



Автор: Десант desant@desant.net

киченето на елхи в такъв масов мащаб започна да се налага в първите години на демокрацията. Екип на ДЕСАНТ засне коледните красавици в някои от по-големите градове на страната, като се опита да ги подреди в класация по красота. Ето и резултатите от нашия своеобразен конкурс „Мис елха 2011“.

Единодушно на първо място дефилира коледното дръвче в Русе. Тази година то е изтипосано на площад „Свобода“, до емблематичното за града Доходно здание. Досега елхата се украсяваше пред сградата на общината, но тъй като сега около нея всичко е разкопано, градската управа украси 16-метровото иглолистно на седемдесети и нещо години.

Нейна подгласница е стилната варненска елха. Поради протичащите и тук изкопни дейности, в случая по повод монтирането на паметник на цар Калоян, тя е разположена пред Варненския окръжен съд. Нейната украса струва около 600 000 лв., като 250 хиляди са предназначени да „ремонт“ на старата украса.

Почетното трето място заема елхата в Шумен, извисяваща 50-метрова снага пред Драматичния театър. На 1 декември естествено растящото дърво грейна със своите 50 000 диодни лампи. Коледната украса в целия град е изработена от варненска фирма. Основното количество лампички са наследство от 2008 г., когато за тях бяха похарчени 100 000 лв., към които през миналата година общината прибави още 57 600 лв., а през тази се бръкна за още 60 000 лв. На откриването й Дядо Коледа се „приземи“ с въртолет, подобно на данъчен инспектор, в специална клетка точно до оформения с два елена и снежен човек детски кът на стойност 9 300 лв.

На мястото на традиционното коледно дръвче пред сградата на бившия Партиен дом (сега притежавана от Народното ни събрание) днес има курдисани няколко багера. По тази причина и софийската община украси, вече за трети път, половинвековния бор в градинската пред хотел „Рила“. Той е окичен с 200 лампички, коледни топки и свещички, в тон с цялостната украса на столицата. Това е и нашето предложение за четвъртото място в нашата ранг листа.

Макар и прекалено натруфена, ама нали това е идеята, елхичката в центъра на Поморие спокойно може да съперничи на посестримите си в по-големите градове. Затова й отреждаме петото място.

В почетната шестица, макар и на последната 6-та позиция, класираме коледното вечнозелено дърво, растящо пред сградата на Община Враца. То е накичено с 10 000 лампички и с подаръци, изработени от възпитаниците на 17-те детски заведения в района.

Колкото и да е красива, извън нашия топ 6 остава елхата на пл. „Тройката“ в Бургас – не за друго, а защото тази година управниците на най-добрия град за живеене решиха да отбият номера с... изкуствено зелено дръвче. Цялата тази камара от пластмаса просто опорочава идеята за хубавите празници. Но, да сме живи и здрави. Догодина, до амина!



Враца Варна Бургас Русе София Поморие

В категории: Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки