Ще има ли Коледа за Милена и Каан в Кърджали


Ще има ли Коледа за Милена и Каан в Кърджали
Първолачето Каан се готви за участие в олимпиадата по математика
31 Декември 2010, Петък


Две съдби – на 7-годишно момче и на млада жена в Христова възраст (33 г.) трогнаха Кърджали в навечерието на най-християнския празник – Коледа. За малкия Каан и за Милена в родопския град е подета благотворителна кампания, а едни от първите, които се включиха в нея с 3 800 лева са местните ротарианци.

Участта на детето и на изключително красивата (преди заболяването) жена са



Автор: Златина Стоянова

много различни. Обединява ги драматичната нужда от пари за лечение, което струва непосилно скъпо както на семейството на Каан, така и на вдовицата, майка на Милена.

Злокачествено заболяване е принудило Милена буквално да се крие от очите хорски заради деформациите по лицето, причинени от туморите. Допреди 10 г. е работила като логопед в най-голямото в Кърджали СОУ „П.Р.Славейков”. Сама изтеглила кредит, за да изплаща няколкото поредни операции в истанбулска клиника.

Брат й напуснал университета и отишъл на гурбет в Англия, за да печели парите, с които да се погасява дългът към банката. Сега е със сестра си и се моли на Господ и на хорското милосърдие да се съберат необходимите още 17 000 евро за лъчетерапията след поредната операция. А кампанията по набирането на средствата в града на социално слабите и вечните гурбетчии зацикли.

Тя се провежда с подкрепата на народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, енорийския свещеник Боян Саръев, Регионалния инспекторат по образование, Детския и младежки парламент и читалище „Обединение”. Предвиден е и благотворителен концерт на самодейни състави на 20 декември в залата на Драматичния театър „Димитър Димов”. Ръчно изработени сувенири и кулинарни специалитети ще се продават на празничния базар.

Приходите от двете прояви ще бъдат предоставени за лечението на Милена и Каан. Предстои и коледен благотворителен бал с търг на художествени експонати. Открити са и банкови сметки. Дано!

Каан, детето-чудо

Хлапето е родено с ужасяващи аномалии. Скоро ще стане на 8, а за да тупти сърчицето му, Каан е оборудван с пейсмейкър. Кардиостимулаторът трябва да се подменя периодично, а това означава пари, много пари. Но това дете се бори за живота си с нокти и зъби, и издържа на неистовите операции, до момента 12 на брой.

Шест от тях са на сърцето, останалите са за удължаване на крайниците. А му предстоят още. Само за новия пейсмейкър са нужни 6 000 долара.

Въпреки ада, в който расте, първолачето се готви за участие в национална олимпиада по математика. Страшните вродени увреждания не са поразили мозъка му и той е любимец в училището. Нямал е 5 годинки, когато вече можел да чете на български и английски. Митарстването по мъките за семейството му започнало веднага след раждането.

Нищо от редовните консултации по време на бременността не подсказвало, че бебето ще бъде като малко чудовище. Едва на 5-ия ден го показали на майка му Фети. Тя припаднала при вида на усуканите кости на ръката и крачето, липсвал и палецът на едната ръчичка. Малко по-късно се установило, че и сърцето му е с формата на крива круша, а по двете му камери зеят дупки, които препятстват нормалното кръвообращение.

„Нямаме такъв случай и в двата рода, как точно на нас се случи? Възможно ли е лекарите да са ми спестили подозренията си при прегледите преди раждането, ако ми бяха казали, нямаше да го родя, нямаше сега всички да се мъчим!”, реди през сълзи 32-годишната жена. Още бебе на два и половина месеца, детето е било подложено на първата операция, а 15 дни след това – и на следващата. Тогава е поставен първият кардиостимулатор.

Близките на смазаните родители са ипотекирали апартаменти и къщи, както и семейното кафене, отделят всеки месец пари за лечението на хлапето. До момента то им е струвало над 100 000 лева – кредити, дарения от роднини, а сега за пръв път са обект на обществена кампания. Майката не може да си позволи да работи, защото е невъзможно да остави сина си на баба и дядо. Съпругът през последните 4 години припечелва с животновъдство.

Опитали и горчилката на гурбета в Швеция, но Фети бързо се върнала в Кърджали. Година и половина тя е била личен асистент на детето си и получавала пари за това. Каан пък е инвалидизиран с решение на ТЕЛК, което му носи 240 лева месечно. Не можем повече, затънахме, невъзможно ни е да осигуряваме парите за лечението, а синът ни е прекрасно дете и заслужава да живее, той трябва да учи непременно, защото е много умно дете, казва майката. Дано!



Майката на хлапето, родено с тежки аномалии, не се отказва от амбицията да види сина си здрав

В категории: Репортажи , Здраве , Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки