Българските политически гафове на 2010 г.


Българските политически гафове на 2010 г.
Румяна Желева
28 Декември 2010, Вторник


Гафовете на българските политици тази година изобилстваха, както никога досега – дали заради липсата на опит на новата партия ГЕРБ, или заради други по-нелицеприятни причини, нека читателите ни сами преценят. Ще припомним кои бяха, според нас, най-фрапиращите и най-неуместни постъпки на родните ни политици за всеки месец от отминаващата година.



Автор: Екип на "Десант"

2010 г. започна с огромен политически гаф за България, който разтърси най-важните институции на ЕС. Става въпрос, естествено, за провала на Румяна Желева по време на изслушването й в Европейския парламент. Външната ни министърка по това време бодро се беше устремила към високия пост на еврокомисар по „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи”. Но бе спъната по пътя от обвиненията в лъжа и конфликт на интереси, отправени от сънародничката си – евродепутатката Антония Първанова. Членовете на европарламента останаха втрещени от нивото на подготовка на ГЕРБ-ерката Желева, а с днешна дата ние се питаме дали така се е готвила и за .изпитите си по социология в Софийския университет?

Един от най-големите гафове пак с европейски привкус през февруари сътвори Волен Сидеров, който беше арестуван на летището във Франкфурт заради непристойното си поведение като пасажер по време на полет на „Луфтханза”. Подпийналият лидер на „Атака“ буйствал, хвърляйки по пода поднесената му храна, обиждал стюардесата и полицаите на аеропорта. Неуравновесеният атакист остана единствената патерица на настоящото правителство, поради което и рейтингът на партията му се срина главоломно.

През март уравновесеният по принцип Георги Първанов излезе от кожата си след намек на вицепремиера Симеон Дянков в шоупредаване, че президентът не е млад, но е милиардер. Сгафилият министър бе изпратен на „Дондуков” 2 от шефа си Бойко Борисов, за да се разбере с Първанов, но без да го предупреди, Гоце незабавно публикува стенограма от разговора между двамата. Коварното действие на президента провокира журналист на ДЕСАНТ да го осъди няколко месеца по-късно затова, че крие други, далеч по-важни стенограми.

Премиерът Бойко Борисов уволни заради корупция здравния министър Божидар Нанев през април, но на негово място сложи налудничавата Анна-Мария Борисова, която събра очите на всички с неадекватното си поведение. Борисов открил Борисова на един разклон до Велико Търново и разбрал, че това е неговият човек. За съжаление кадровите „открития” на премиера съвсем на приключват с това назначение, което също изтрая от ден до пладне.

Гафът на май отново е свързан с кадровата политика на ГЕРБ. Тогава бе уволнена шефката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, която всъщност бе едно от добрите попадения на управляващите. На посещение в Чехия Манджукова си позволила да коментира, че няма чуваемост между българските институции и затова е трудно да се помогне на сънародниците ни в странство. В резултат на „неправилното” изказване бившата секретарка на БКП Цецка Цачева Данговска, назначена по необясними причини за шеф на Народното събрание, незабавно внушила на премиера, че Манджукова трябва да бъде уволнена, което се и случи ден по-късно.

Скандал, свързан с фалшифициране от депутати на ГЕРБ на Закона за контрола на наркотичните вещества, беляза шестия месец от годината. Всъщност този гаф лъсна, след като президентът алармира, че в Държавен вестник е обнародван акт на НС, чийто текст не съвпада с гласуваното от депутатите. Разследването показа, че публикуваната „поправка” на закона е инспирирана от народните избраници на ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков. Ужасяващото е, че тя позволява излъчването на реклами, съдържащи наркотични вещества. Предполага се, че двамата депутати са лобирали за водката „Мери Джейн”, на чийто етикет има изобразено листо от канабис. Въпреки че престъплението бе дадено на прокуратурата, до момента повдигнато обвинение няма.

Издънката на юли я направи друг народен представител на ГЕРБ – Лъчезар Иванов, станал известен с прозвището Лъчо Мозъка. Иванов се обадил на репортерката на Нова телевизия Диляна Гайтанджиева да спре предаване срещу скандалния митничар Сергей Бранков, който живее в огромни палати при заплата от 600 лв. Съпругата на Бранков пък била назначена за секретарка на парламентарната комисия по здравеопазване, чийто шеф по това време беше именно Мозъка. За скандалното си поведение Лъчезар Иванов беше свален от зам. председателското място в НС и от поста си в здравната комисия, но остана депутат от ГЕРБ. Няколко месеца по-късно други репортери го сгащиха отново в издънка като част от телефонната група „Верту”, когато 16 народни представители избягаха от парламента, за да получат като подарък изключително скъпи мобилни апарати.

„Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!”. Заради тия си думи министърът без портфейл Божидар Димитров можеше да си тръгне още през месец август. Гафът му бе простен, но не бе забравен и няколко месеца след това той стана изкупителна жертва заради разкритите посланици – агенти на ДС. Устатият националист „подпали” правителството на ГЕРБ още през януари, когато поиска Турция да изплати дълга си към България от 20 милиарда долара, съгласно Ангорския договор от 1925 г.

През септември в анкетата за предстоящото преброяване на населението бе вкаран етнос „българомохамедани”, което предизвика гневна реакция от страна на телевизия СКАТ и партия ВМРО. След проведено разследване в Националния статистически институт (НСИ), предизвикано от премиера Борисов, се стигна до уволнението на няколко чиновници, сред които и хора на ДПС.

Председателят на фонд „Земеделие” Калина Илиева внезапно роди дете през октомври, след като в продължение на няколко месеца бе лъгала земеделския министър, че има тумор. 29-годишната мошеничка бе уволнена, след което се разбра, че и дипломата й за висше образование е фалшива. Всъщност, главна вина за назначението на Илиева има премиерът Бойко Борисов, който заради близостта си с баща й Иван Илиев – тогава шеф на столичната пожарна, е заповядал да нагласят конкурса, така че да бъде спечелен от Калина.

Гафът на ноември бе сътворен пак от премиера, който пренебрегна изключително тревожни данни за демографското развитие на страната. Борисов заяви, че не се страхува от претопяване на българите. „Съпротивата на нацията и чувството да оцелее са големи”, заяви бодряшки той, допълвайки, че „хората се връщат в малките населени места, защото там живеят спокойно”. Изглежда Борисов вече окончателно е заживял в собствен си розов свят, в който не вижда разлика между желание и реалност. А нова политика от това правителство по отношение на демографските проблеми явно не можем да очакваме.

Фактът, че 21 години след падането на тоталитарния режим близо половината от сегашните ни дипломати бяха разкрити като агенти на комунистическите тайни служби, е достатъчно показателен за това, каква е кадровата политика на правителството и на президента - агент Гоце. Партньорите ни от ЕС недоумяват защо въпросът с ДС стои нерешен и защо тези хора продължават да бъдат лансирани и толерирани от държавното управление. Дано с тях наистина се приключи, както се заканиха външният министър и самият министър-председател.

Тъй като до края на годината има още няколко дни, надяваме се това да си остане най-големият политически гаф за декември. И си пожелаваме управляващите да си направят верните изводи за следващата 2011 г., така че и ние да имаме по-малко поводи да ги критикуваме. 



Калина Илиева Николай Младенов Мустафа Зинал Лъчезар Иванов Цецка Цачева Георги Първанов Волен Сидеров Бойко Борисов Анна-Мария Борисова Божидар Димитров Светлин Танчев

В категории: Политика , Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки