Сензационни находки в извора на Трите нимфи


Сензационни находки в извора на Трите нимфи
Останките от древното поселище са сред гъста гора и археолозите загубили доста време, докато разчистят дърветата над руините, снимка: РИМ-Бургас
28 Декември 2010, Вторник


Чак до началото на декември продължиха тазгодишните археологически проучвания на средновековна крепост Аква калиде – Термополис и нейните прочути в древността минерални бани край Бургас. За това внушително защитно съоръжение доскоро съществуваха само исторически сведения, за които нямаше археологическо потвърждение. Но сега разкопките разкриха северната част от крепостта.



Автор: Диана Славчева

Наличието в миналото на активно залесяване и на секретно военно поделение в района доскоро са издигали непреодолима бариера пред разкопките. Днес обаче късметът на археолозите им се усмихва и те дори имат щастието да попаднат на останките от входа на укреплението. Всички данни сочат, че Акве калиде е бил голям административен и военностратигически център.

Безспорни са данните, че оттук са минавали и дори са престоявали известно време такива известни исторически личности като византийскияте императори Юстиниян І и Алексий І Комнин, латинските рицари на Хенри Фландърски – брат на пленения от цар Калоян Балдуин, и 10-ят султан на Османската империя Сюлейман Великолепни.

Тази година научният екип попада и на артефакти, указващи най-късното регистрирано досега присъствие на контакти със Северна Персия и изящната столица на централноазиатската империя на Тимур – Самарканд. Става въпрос за нещо, по принцип намирано много рядко – един фрагмент от чашка за сервиране на ориз, която имитира най-добрия китайски порцелан.

На дъното й има надпис на староперсийски сочещ, че е произведена някъде в средата на ХVІ в. Открита е и част от фаянсова плочка със същата украса и учените с голяма доза увереност предполагат, че тя е част от облицовката на великолепната баня, изградена тук върху старите римски басейни от султан Сюлейман. Намерени са и много парчета от керамика, на която графично са изобразени пауни, коне и други блатни птици, за която пък се предполага, че е била изработена в Созопол.

Една от най-интересните тазгодишни находки е малката сребърна култова брадвичка, хвърлена някога в древността в извора на Трите нимфи в знак на благодарност към Богинята-майка – нещо много характерно за тракийския култ към нея. Че изворът е бил своеобразно светилище свидетелства и гемата, намерена в пръстта, разчистената от мястото, на която е изобразен орел – някогашен символ на върховния бог Зевс, баща на трите нимфи.

Проучванията на останките голямата раннохристиянска базилика пък изкарват на бял свят нови сведения за важността на града и като религиозен център. В насипа на църквата археолозите откриват много рядък бронзов кръст от ХІ в. с изображение на Богородица Оранта, все още с Младенеца в утробата си, вероятно донесен от Ерусалим. Всичко това свидетелства, че древният град е бил важно култово и балнеоложко средище.

В близко бъдеще се очаква разрастването на проучването на този археологически обект и превръщането му в една от основните дестинации за културно-исторически туризъм в региона. И тъй като територията, на която се намира той, е държавна собственост, от РИМ-Бургас таят надежди, че освен на Община Бургас, може да разчитат за реставрацията и консервацията му и на държавата. През февруари те очакват комисия от Министерство на културата, която да му даде статут на обект с национално значение.



Ръководителят на научния екип, извършил разкопките, н. с. Цоня Дражева и нейния заместник д-р Димчо Момчилов представиха тези дни пред журналисти откритите артефакти, снимка: Николай Недев

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки