Сгряващи напитки за зимата


Сгряващи напитки за зимата
Първите самовари са били предназначени за варенето на сбитен. Едва по-късно са започнали да се използват за приготвянето на чай
26 Декември 2010, Неделя


Във всяка страна, където зимата е характерна с люти мразове и ниски температури, съществуват национални способи за борба със студа. След тях особено централно място заемат сгряващите напитки. Повечето от тях са слабоалкохолни и затова трябва да се пият с мярка. Тук ще припомним някои проверени с времето рецепти.

Горещият сбитен представлява старинно руско питие, приготвено от мед и лековити подправки. В състава му влизат основно жълт кантарион, салвия,




дафинов лист, джинджифил и люта чушка. За първи път името му се среща в старинни славянски летописи от 1128 г. и вероятно произлиза от това, че след като подправките се добавят към меда, непосредствено преди употребата му съдържанието трябва да се „разбие”, за да се смеси добре. Сбитенът е популярна напитка и за утоляване на жаждата в руската баня или през горещите летни дни.

Белоруската алкохолна напитка от мед и билки, която се пие както гореща, така и студена, се нарича крамбамбуля. Подобни на нея питиета, но с добавка и на водка, използвани в Украйна, са известни като душепарка или варенуха. Варенухата се прави от водка, мед, ябълки, круши, сливи, вишни и съответните подправки. Сместта се насипва в чугунена тава, покрива се с тесто и се слага да се запече.

Традиционно в Австрия, Германия, Великобритания и скандинавските страни по рождественските базари и празниците, провеждани на открито, се пие глинтвайн – вид греяно вино. Първите рецепти за него са били известни още в Древния Рим, но тогава смесеното с подправки вино не се нагрявало. При някои от днешните рецепти към глинтвайна се добавя коняк или ром, като алкохолното съдържание не трябва да е по-малко от 7 %. Той може да се приготвя по два начина – с вода или без прибавянето на вода. Използваните в него подправки са канела, карамфил, лимонена кора, анасон и джинджифил. Те се сваряват предварително във вода, за да отделят етеричните си масла, след което към отварата се добавя мед или захар, а едва в самия край на приготвянето на глинтвайна се сипва и виното.

Популярният грог представлява силно разреден с чай ром, подправен със захар. Историята на неговия произход е много любопитна. За да се намали пиянството и оттам проблемите с дисциплината в някогашния Британския Кралски флот, порциите с ром започнали да се раздават разредени с вода. Съвременните версии на тази напитка обикновено се правят с чай и се подправят с канела, карамфил и в редки случаи с лимон или лайм. След като течността кипне, се сваля от огъня и в нея се налива ромът.

Събирателното название на коктейлите, съдържащи обичайно плодове или плодов сок е пунш. Той се поднася традиционно в големи широки чаши с плаващи в тях парченца плодове. Напитката е пренесена от Индия в Англия в началото на ХVІІ в., откъдето се разпространява в цяла Европа. Класическата рецептата на английски език се съдържа в римушката: „One of Sour, Two of Sweet, Three of Strong, Four of Weak” и в превод представлява: 1 част лимонен сок, 2 части захар, 3 части ром (желателно да е барбадоски) и 4 части вода. В нея задължително се настъргва и индийско орехче. Традиционното посрещане на Рождество Христово в Германия включва задължително огнения горещ пунш.

В Полша пък още от ХVІІІ в. е популярен т. нар. крупник, който в известен смисъл се явява конкурент на пунша. Едно от най-необходимите качества на всяка домакиня било да е майсторка на неговото приготвяне. Испанският аналог се нарича сангрия и в него към виното може да се добави уиски, ликьор, бренди или джин. Като негова съставка се използва също газирана вода, тоник или лимонада, а понякога и шампанско.



Глинтвайнът е една от любимите горещи напитки на много от западноевропейските народи

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки