Хроники: Революционни керамични плочки и обувки за бедните ученици


Хроники: Революционни керамични плочки и обувки за бедните ученици
Предаванията на старите радиоапарати често са били смущавани
24 Декември 2010, Петък


Преди

50 години

Разлиствайки страниците на в. „Труд” отпреди половин век, оставаме с впечатлението, че у нас в тези времена на социалистическо дръзновение се е извършвала забележителна техническа революция. Така например на 23 декември 1960 г. ежедневникът съобщава:



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас. Снимки: www.lostbulgaria.com

„Преди няколко месеца в цеха за огнеопорни материали на предприятие „Строителни материали” в Плевен започнаха опити за установяване технологията и рецептурите на много търсените в страната микротеракотни керамични мозайчни плочки. След получените сполучливи резултати започна неотдавна за първи път у нас серийното производство на този нов вид строителен материал”.

Ден по-рано медията информира и за едни други иновации в родното производство:

„Равносметка бе направена наскоро във фаянсовата фабрика „Г. Димитров” в Каспичан на рационализаторското съревнование през годината. Отчете се, че всяко творческо хрумване се е записвало в специална книга. За по-малко от 11 месеца нейните страници са изпълнени от 106 предложения. От тях 35 са внедрени и тазгодишният им икономически ефект е 460 000 лв.”

Преди

70 години

По същото време, 20 години по-рано, акцентът в пресата е поставен върху осигуряването на изхранването на населението. Във в. „Вечерна бургаска поща” от 23 декември 1940 г. четем:

„От отговорно място ни се заяви, че страната е напълно задоволена с необходимото количество зърнени храни до новата реколта. В това отношение се прояви една рядка предвидливост, като още преди обявяването на италиано-гръцката война се забрани всякакъв износ на зърнени храни и се създаде режим на вътрешна консумация на хляба, който ще задоволи нуждите на страната”.

В същото време става ясно, че:

„От селата Кокорево, Веселиново, Тервел, Ханово и Окоп през миналата седмица е изнесен за Съветска Русия 362 800 кгр ориз. Оризът е бил доброкачествена стока”.

Не е пропуснато да се отбележат и някои от традиционните прояви на Коледната благотворителност:

„Учителите и учениците в с. Долно Езерово, бургаско, изказват най-голяма благодарност на кръстника на училищното знаме – г. Ганчо Иванов от гр. Бургас за щедрото дарение от 3000 лв. за закупуване с 2000 лв. на обувки за бедните ученици срещу Коледните празници и 1000 лв. за безплатна училищна трапезария”.

Покрай всичко това разбираме, че не е минавало и без дребни битови проблеми, които са разваляли настроението на тогавашните ни сънародници:

„Напоследък много радиоабонати се оплакват от смутители. Така на ул. „Богориди” (в Бургас, б. а.) радиопредаванията в къщите вечер издават един шум като на малко моторче, което бръмчи равномерно. Изглежда, че са инсталирани светливи реклами, които не са снабдени със заглушители”.

***

През

годините

20 декември 1968 г. — Българската православна църква възстановява Юлиански календар, с което се въвежда празнуването на 25 декември на Рождество Христово

Българската православна църква възстановява Юлиански календар, с което се въвежда празнуването на 25 декември на Рождество Христово

20 декември 1983 г. — Годишнина от смъртта на Павел Вежинов

— Годишнина от смъртта на Павел Вежинов

20 декември — Международен ден за човешка солидарност

Международен ден за човешка солидарност

21 декември 1971 г. — Самолет на БГА „Балкан” Ил-18 катастрофира при излитането на летище София — загиват 30 души, сред които е естрадната певица Паша Христова

— Самолет на БГА „Балкан” Ил-18 катастрофира при излитането на летище София — загиват 30 души, сред които е естрадната певица Паша Христова

22 декември 1926 г. —Правителството на България сключва Бежанския заем с гаранцията на Обществото на народите

—Правителството на България сключва Бежанския заем с гаранцията на Обществото на народите

22 декември — Празник на Националната служба “Гранична полиция”

— Празник на Националната служба “Гранична полиция”

23 декември 1936 г. — Годишнина от смъртта на проф. Асен Златаров

— Годишнина от смъртта на проф. Асен Златаров

23 декември 1980 г. — В България е приет първият избирателен закон

— В България е приет първият избирателен закон

23 декември 1906 г. — В битка край село Русиново загива Даме Груев

— В битка край село Русиново загива Даме Груев


Даме Груев, Мише Развигоров, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на войводски съвет в Балкана Любимката на българската естрада Паша Христова загина в жестока самолетна катастрофа преди 39 години Вършитба, балиране и претегляне на зърното

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки