В Карнобат хранят чакалите с шарани


В Карнобат хранят чакалите с шарани
Ябълката на раздора – язовирът край Карнобат, снимка: "Скат"
22 Декември 2010, Сряда


Карнобат е уникален град – може би единственият, в който шараните се ловят с... пушка. Сцената как бесни чакали ръфат тонове риба и разнасят шараните из деретата в селището се разигра пред очите на арендатора на язовир „Малък Топчия“ в землището на Карнобат – Стефан Райнов. Посред бял ден той видя наяве най-страшния си кошмар – как язовирът, който стопанисва близо 14 години, е източен, а



Автор: Фани Христозова

тон и двеста килограма шарани, с които само няколко часа по-рано зарибил водоема, се мятат в агония на сушата.

Тази историята от особеностите на карнобатския риболов илюстрира пълната безпардонност и циничност на един местен феодал, който със сила напира да сложи ръка върху водоемите в Карнобат, без да има кой да го спре.

В брой 81 на ДЕСАНТ ви информирахме за „подвизите“ на зърнения бос Минчо Гроздев- Бумбала, който с щедри дарения си купува индулгенция от местната власт. Осем месеца, отвъд всякакви разумни срокове, местната прокуратура така и не повдига обвинение срещу него заради унижението в гестаповски стил, на което подложи преди време в карнобатския хотел „Мираж“ група изтъкнати немски, словенски и турски специалисти – скъпоплатени служители на местния кабелен завод "Sumitomo Electric Bordnetze". Тогава воглаве с него, антуражът му събаря на земята с ритници трима от най-добрите автомобилни специалисти в Европа, принуждава други да правят лицеви опори, а с насочен срещу им пистолет немски финансисти и един словашки инженер са заставени да маршируват. И докато властите си траят, безобразията, с които Бумбала тероризира градчето, не престават.

„Месеци наред аз и семейството ми живеем в постоянен страх. Подложени сме на нечовешки репресии. Заплашват ни, преследват ни, отнеха препитанието ни, разбиха живота ни. Писах къде ли не – в полицията, в прокуратурата, но реални действия няма. И до Цветан Цветанов пращах писма. Но той явно е доста ангажиран с „Октопода“ и може би няма време да погледне към „шараните“ – оплака се пред наш екип Стефан Райнов, арендаторът на язовирите Малък и Голям Топчия в Карнобат. Към днешна дата единственото му прегрешение е, че се оказал на пътя на Бумбала. „Този човек завзе стотици хиляди декари земи и докара стопаните им до просешка тояга. За тези терени взема субсидии незаконно. Сега е решил да точи още европейски пари, определени за развитие на рибовъдството и иска да навлезе в бизнеса с водоемите“, твърди Райнов.

Проблемът идва оттам, че Минчо Гроздев стопанисва огромна прасковена градина в непосредствена близост до язовир „Малък Топчия“, за чието напояване ползва и водите от хидросъоръжението. Но според клауза в договора Райнов може да подава вода за поливане, само ако нивото в язовирите е над допустимата кота. Така напрежението между двамата ескалира. През лятото Бумбала пратил багер да разкопае стените на язовира и да постави там съоръжение за поливане на градината си. „Хората му са петите ми. Преследват ме с джипове. Ходих в полицията да се оплаквам, оттам им издадоха предупредителен протокол, но тормозът продължава“ – споделя арендаторът. След още няколко вандалски акта от страна на Бумбаловите хора, се стига до изпускането на водата във водоема. Но и това не е краят на неволите на Райнов.

Сега се оказва, че ще трябва да се раздели с язовира, макар да има изряден договор до 2017-та година за стопанисването му. Въпреки че той е публична общинска собственост, вратичка в закона позволява на собственици на земеделски земи, които притежават парцели в района на водния басейн, да получат хидросъоръжението за безвъзмездно ползване, ако се обединят в сдружение. Единственото изискване е в това формирование да членуват поне 52 процента от земевладелците. Така общината ще бъде принудена да прекрати договора за аренда с Райков, независимо от факта, че от наема, който той плаща, постъпват приходи в бюджета.

И ето, че на 15 май т. г. Гроздев свиква учредително събрание на сдружение за напояване „Карнобатски води“. Според протокола то е учредено от 42 собственици и ползватели на земеделски земи в землището на Карнобат. Сред тях е и самият Милчо Гроздев. Прелюбопитен обаче е фактът, че в списъка на учредителите Бумбала се е подписал като представител на 7 от тях, които изобщо не са присъствали. Парафът на съпругата му е поставен до имената на други 9 човека, които също не са дошли на събранието, но според документите са упълномощили фамилията да ги представлява. До имената на още четирима човека пък стои подписът на дясната ръка на Бумбала – Иван Радев. Тази елементарна калкулация показва, че от 42 земевладелци на събранието реално са присъствали двадесетина човека, сред които Бумбала, съпругата му и неговият довереник. Все още не е ясно дали истинските стопани на земите са упълномощавали Гроздев да ги представлява на учредителното събрание или бизнесменът е действал на своя глава. Но пък проверка на ДЕСАНТ установи, че хора, за които се твърди, че били на събранието и дори са се разписали в книжата, изобщо не са присъствали там. Свързахме се по телефона с една от уж подписалите документите – 69-годишната Калинка Шабанова. Майка ми притежава земи в Карнобат, но не съм стъпвала там от две години – разказа ни тя. – Живея в Перущица и на 15 май си бях у дома. Аз съм възрастна жена, трудно се движа и дори не мога да стигна до Карнобат. От вас научавам за подобно нещо. Подписалата се под номер 31 в протокола с учредителите Бялка Караджова пък от дълги години живее в Гърция, а друга жена от списъка – Ганка Денева на въпросната дата е била на панаира в Пловдив.

Въпреки фрапиращите нарушения на 6 август т. г. състав на Бургаския окръжен съд вписва в Търговския регистър сдружението „Карнобатски води“. Дали пък поне прокуратурата няма да обърне внимание как с криминални прийоми се прави опит да се сложи ръка върху водата на цяла една община.



Милчо Гроздев, от когото е пропищял цял Карнобат, сега посегна и върху водата на градчето Арендаторът Стефан Райнов е заплашен да остане без препитание заради лакомията на  Бумбала, снимка: Авторът

В категории: Общини , Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки