Хроника: Откриват университет на културата и крадат жълти обувки


Хроника: Откриват университет на културата и крадат жълти обувки
Посрещане на братът на руския император – княз Владимир Александрович, по случай тържествата за Плевенската епопея през 1907 г.
16 Декември 2010, Четвъртък


Преди

50 години

Края на 1960 г. сънародниците ни са посрещнали с няколко нови придобивки. Така например в. „Труд“ цитира съобщение на БТА от Асеновград с дата 10 декември 1960 г., което гласи, че:



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас. Снимки: www.lostbulgaria.com

„Край брега на Асеница израстна красивия културен дом на асеновградчани. Сега цялата централна част на града е просветнала... Пред новата сграда тази вечер се стече хилядно мнозинство, за да участва в откриването й“.

На 15 декември с. г. ежедневникът информира за откриването пък на Университет на културата в Русе:

„Той ще даде система от знания на работниците и служителите; на профсъюзните активисти по въпросите на науката, техниката и изкуствата. В продължение на две години тук ще се учат хиляда редовни и доброволни слушатели“.

По-нататък от кореспонденцията става ясно, че:

„Първата лекция, изнесена в него е „Строеж на вселената – Животът на други планети – Перспективи за овладяване на Космоса“.

Преди

70 години

По същото време през 1940 г. не откриваме данни за нови университети и културни домове. Вниманието на обществеността тогава е насочено повече към осигуряването на насъщния. Дописка от 13 декември във в. „Вечерна бургаска поща“ дава представа за един нетрадиционен поминък в бургаско:

„Билкарството в бургаска област през последните няколко години се е засилило значително. Особено в котелско в билкарството са намерили препитание голяма част от бедното население“.

Вестникът информира също, че:

„Преселването на българи от Северна в Южна Добружда приключи. Броят на преселниците е 65 000 души. Те доведоха със себе си 18 000 коня, 205 хиляди овце, 12 500 едър рогат добитък и 7500 свине“.

Кокошкарските кражби от чуждите домове като че ли никога не са преставали. Така е било и преди 70 лета. Разликата от днешните времена е само в присвоените незаконно предмети. На какво са посягали крадците през 1940 г. разбираме от следното съобщение:

„1000 лева давам на лицето, което открие извършената от стаята ми в мина „Черно море“ на 6-ти миналия месец кражба на следните вещи: 1) един (зелен) нов костюм; 2) един (тъмносин) балтон; 3) един ръчен дамски часовник; 4) един чифт нови жълти с двойни подметки обувки; един чифт нови мъжки ръкавици и пр.“

***

През

годините

10 декември 1877 г. — Битка при Плевен: Руските войски превземат Плевен след 3-месечна обсада

10 декември — Празник на Плевен

10 декември — Международен ден за правата на човека

11 декември 1868 г. — Васил Левски започва първата си организационна обиколка из България

11 декември — Международен ден на планините

12 декември — Празник на грънчарите и казанджиите

13 декември 1879 г. —Основано е първото българско земеделско училище в Образцов чифлик край Русе

14 декември 1955 г. — България е приета за пълноправен член на ООН

14 декември — Ден на ветеринаря



Васил Левски през 1868 г. във втората българска Легия, Белград Изглед към Асеновград през 30-те години на миналия век Билки традиционно събират и монасите от Троянския манастир за прочутите си манастирски вина и ракии

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки