Немарливи чиновници набутаха с по 10 бона земеделци


Немарливи чиновници набутаха с по 10 бона земеделци
4. Измамените земеделци вече са купили хиляди декари земя
16 Декември 2010, Четвъртък


Садиш, копаеш, купуваш техника и препарати, хвърляш денонощен труд. Но вместо пари по одобрен проект, държавата ти показва среден пръст. Иначе тя е одобрила проекта, насърчила те е, окуражила, проверила те е десетки пъти и в крайна сметка нагло ти казва, че всичко е било напразно.

Тази орисия сполетя стотина млади фермери, кандидатствали по мярка 112 от



Автор: Илияна Христова

програмата за селските райони. Проектите им са за разсадници. На други 50 положението е още по-плачевно – те трябва да върнат вече получените пари. А са ги вложили в стопанството, стриктно следвайки проектите.

Хората са ограбени по сходен начин. В един прекрасен ден научават, че не могат да сключат договор с фонд „Земеделие”, тъй като проектът им не е скрепен с документ от Агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Или пък са го сключили, но първият транш от 12 500 евро така и не идва.

Кетапът се вади за минути, но

 

никой не е уведомил фермерите,

 

че е нужен. А подготовката на проектите, съгласуването, наборът на нужните документи са извършени от регионалните служби по земеделие. Тоест, ако някой е трябвало да каже на хората за фаталния документ, това са били държавните чиновници. Имали са десетки пъти тази възможност.

Още по-големият абсурд е, че в месеците след кандидатстването, фонд „Земеделие” извършва ред проверки, проверява всички бумаги, праща положителни отчети за съответствие. И нито веднъж не споменава, че е нужен допълнителен документ. През това време хората садят, торят, отглеждат, харчат пари за препарати. Някои напускат работа, защото условието е да си безработен. Други купуват земи, ограждат, прокарват вода и осветление. Всички живеят с надеждата, че разходите и нервите им ще бъдат компенсирани с полагащите се европейски пари. Но се набутват най-малко с по 10 бона.

Някои от измамените земеделци отглеждат разсад за декоративни растения, най-често туя. А нужният документът всъщност е разрешение, че могат да отглеждат посевен материал. „На 3 февруари 2009 г. подадох заявление. След две проверки от Разплащателната агенция и дълго чакане получих през септември уведомително писмо за одобрение, подписано от зам. шефа на фонд „Земеделие” Светослав Симеонов (днешня директор на фонда – б. а.). На 12 декември сключих договор. След това ми бяха направени две проверки, нито една не установени нарушения и не ни е изискван допълнителен документ”, описва драмата си Любка Вълкова от петричкото село Първомай. Прекарала се е с хиляди левове за покупка разсади и препарати.

 

Допълнителна гадост се стоварва

 

върху 24-годишната Цветомира Делева от Пловдив. Фонд „Земеделие” издава отказ на 7 декември, но тя го получава на 14-ти. А през това време тече двуседмичен срок за обжалване. Така жената губи 7 дни за оспорване. Отделно от това се оказва, че документът от агенцията по сортоизпитване струва 600 лв. Цветелина и останалите ги дават. Но черешката на тортата е, че и този им разход е напразен. Чиновниците невъзмутимо разясняват, че документът е нужен към момента на кандидатстването. После не е валиден. Адът няма дъно. Даниел Борисов и Димитър Василев от монтанското село Винище например, получават 10 дни да набавят бумагата. Правят го, но други фермери въобще не получават този срок. Така и не става ясно защо на едни е отпуснат допълнителен срок, други – не „Успокояващото” в целия фарс е, че срокът е безмислен, тъй като проектите на всички са отхвърлени.

Митарствата из ведомствата не дават резултат. Хората чуват оправданието, че над 3000 фермери от цялата страна се жалват по различни въпроси и за тях няма време.

Сашка Александрова от Павликени изсича овощните дървета в двора, за да не би някой проверяващ да се усъмни, че не гледа декоративен разсад. Има три деца.

 

И те се чудят в каква държава живеят.

 

Излъганите фермери се обединяват и пишат писма до Европейската комисия. Тя отговаря, че следи въпроса, но кашата трябва да оправи българското правителство.

Първоначално останалите с пръст в устата предприемачи си мислят, че парите се раздават по партийно-роднинска линия, защото някои все пак успяват да се уредят с финансиране, без да притежават разрешението от агенцията по семеконтрол. Но тази есен и „щастливците” са сюрпризирани с писма да връщат парите. „Дойде ни като гръм от ясно небе! За да се обяви един договор за нищожен, той трябва да мине през съда, а такава процедура не е имало”, жалва се Пламен Илчев, баща на 22-годишният Детелин от Бяла Черква. Друг фермер сподели, че е бил пред инфаркт, тъй като вече е похарчил парите за нуждите на разсадника си.

Притиснат от недоволството Найденов обеща преди няколко дни да компенсира хората. Как – не обясни. Вероятно от държавната хазна, но за тази цел парите  трябва да бъдат вписани в бюджета догодина. Не е известно това да е станало, няма и информация фондът да е одобрил плащанията. А министър Найденов вече не вдига телефона на прецаканите земеделски производители.



Повечето ощетени отглеждат туя, която е търсена за декорация на хотели и заведения Сашка от Павликени и трите й деца недоумяват в каква държава живеят, снимка: в. 3.	В многото книжа на Светослав Симеонов се изгуби справедливостта

В категории: Репортажи , Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки