Активно мероприятие срещу православието


Активно мероприятие срещу православието
16 Декември 2010, Четвъртък


Да ме прощавате за опростенческото излагане на манипулационните механизми на съвремието ни, но напоследък, жълтите издания – печатни и електронни, са добре захранени с поредната сензация по български. Дъвчат я, предъвкват я и после я плювват в широко зиналите уста на масовата публика, жадна за всяка подробност от битието на идолите си в във виртуалния си риалити живот.



Автор: Валентин Фъртунов

В последните дни поп изпълнителят Миро топло откровеничи пред камерите на Нова телевизия за разни работи. За това-онова и най-вече за своята принадлежност към протестантството. Следва една умилителна история, от която ти иде или да ревнеш на глас, или много по-вероятно – да изтичаш до тоалетната, за да си избълваш съдържанието на стомаха... Мъничкият той, на 13 годинки само, решил да изследва бога. Първо, прочел малко от Корана, после се позаинтересувал от йога, и едва от третия път метафизиката, решително се разтворила пред него – цяла целеничка, за да прозре детето-чудо, че бог е не друго, а протестант!

Прости ми Боже, че споменувам името Ти всуе! Но и да не ми простиш, няма да е голяма загуба – аз и без това не съм особено прилежен православен християнин. И тук няма да се впускам в догматична схватка за разнищване на доктрините на християнството. Нито пък идеята ми е да хуля една от местните шоу знаменитости. Която всъщност с изповедите си извън изповедалнята естествено си прави евтин, но ефективен пиар, при това – без пари. Що да не се възползва? Нарцис като него не би пропуснал подобна възможност за нищо на света. И като казвам „нарцис”, пак не го хуля – за да се наместиш на централно място под светлината на прожекторите, трябва да направиш цяла планина компромиси, нещо невъзможно, ако не си огромен и завършен егоцентрик.

И за да не ме изръфат с парцалите неговите „фенове”, ще ме извините за досадата, но ще аргументирам буквално всяка дума, която напиша тук. Споменах, планина от компромиси. Какво имам предвид? Въпросната звезда е хитро момче, малко като позаглъхне и току пусне някоя партенка. Едно време се оприказва орталъка, че може би май че е хомо. Папарашки снимки се коментираха в несвяст на плажа, извън плажа, статии, предавания – медийна галиматия! А той си седи и се усмихва хитричко и нито отрича, нито потвърждава, зер налапаха шараните куката, да им е сладко. После пак да става врява и всякакво треволнение да разгорещи феновете му, нарита Галята. Същата тази Галя, дето огледалния му събрат от Нова – Део – й викаше „руска свиня”.

Сега се оказа протестантин, както възмутено се изразяваше една българска литературна героиня. Но това вече малко множко ми дойде. Никога не съм се занимавал с така наречените „известни личности” и се надявам скоро да не ми се случва отново, но момчето от Добрич премина една граница, която за българите е свещена и никога не трябва да се прекосява. Включи се в едно активно антибългарско мероприятие, с единствената цел да се облажи, отново да си вдигне рейтинга, което на свой ред ще му осигури по-високи хонорари, което е гнусно отвсякъде. Опита се фарисейски да обърне простата истина, че на 13 години е станал безкрайно лесна плячка на нароилите се по това време западни секти, точно като шаран, и смятайки „феновете” си за още по-големи шарани, им избръщолеви от екрана всякакви простотии за прочитане на малко от Корана, интересуване от йога (незнайно защо е търсил бог в една осъвременена система за медитация!?). Без да му пука за последствията!

Не знам дали да си протестант е много отговорно, както сам той се изрази, но да си „известна личност” със сигурност е много отговорно.

В момент, в който нацията се размива и топи като ланшен сняг, в момент в който на тази нация й е жизнено необходимо единство и духовна целеустременост, не за друго, а за да оцелее, господин Мирослав Костадинов реши да си вдига рейтинга, като стане рекламно лице на протестантските секти в България, давайки светъл пример на пуберите, къде да открият бога.

И преди вресливите поклонници на западните ценности да са вдигнали вой до бога (вероятно протестантския), държа дебело да подчертая, че личният избор на кой да е човек, в това число и на певецът Миро, си е негова лична работа. И аз съм последният човек, който ще му се меси, докато тази лична работа си стои лично при него тихо мирно и кротко. Но когато започнеш да натрапваш на публиката личният си избор, възползвайки се от популярността си, това се превръща в отвратителна манипулация на масовото съзнание – нещо, срещу което не мога и няма да мълча.

Българите от повече от хилядолетие са православни християни. Това е българският народностен избор – православието. И този избор не го е подвел и за миг. Помогнал му е да оцелее духовно в онези петстотин години на мрак и унижение. И въпреки дълбоката институционална криза, обхванала днес Българската православна църква, не без други едни активни мероприятия на също така „известни хора” в последните 50 + 20 години, аз съм убеден, че Българската църква ще намери сили да се реформира и отърси от наложеното й десетилетия наред вцепенение и отново да се превърне в истински грижовен и строг пастир на народа си.

Та толкова за Миро и мировци. Жалка история. Още по-жалкото е, че юнакът толкова много се напъва да блесне и в интелектуална светлина като някакъв чутовен мислител, а не е вдянал простия факт, че тази изцепка не е като да задяваш публиката – педал ли си, или не. На това равнище – накърняване на националната духовна традиция, подобни циркаджилъци по правило се обръщат като бумеранг, връщат се и ти цапардосват имиджа непоправимо. При младшата възраст едва ли особено много, но мнозина сред излезлите от пубертета това няма да го преглътнат, Мирославчо. Наистина, жалка история...

Знам, че някой тутакси ще репликира с дежурното, че не е виновен оня, дето лапа баницата, а тоя, дето му я дава. Тук обаче трябва да направим разграничението – баницата досега му я давахме ние, които му бяхме публика. Колкото до посредникът в тази кампания – Нова телевизия – мисля, че на всички трезви българи отдавна трябва да е станало ясно, че това е откровено антибългарска телевизия. Тя беше такава и като гръцка собственост, такава е и днес като шведска собственост.

Като споменах шведска, не следва да пропускам, че националната религия на Швеция (независимо от верската либерализация там през 2000-та година) е протестантството – Шведската лутеранска църква (същата, която разреши гей-браковете!).

Е, трябва ли в такъв случай да се чудим с каква голяма охота тази телевизия предостави по десетина минути в две от най-рейтинговите си предавания („Горещо” на Венета Райкова и „Стани богат” с Николай Кънчев) протестантска трибуна на певача за сълзливите му верски лирически отклонения.

Така нареченият Ники Кънчев, разбира се, отново блесна със сервилността си, като се престара и докара в предаването протестантския пастор, духовен наставник на Миро. Това обаче едва ли би изненадало някого, като се има предвид неописуемата меркантилност на водещият, който не се свени да се снима в каквато му падне реклама, стига това да се плаща добре. Какво остава да очакваме, когато трябва да угоди на протестантските шведски собственици на Нова телевизия.

В заключение искам да посоча нещо много важно. Не слушайте глупостите на прозападните дупедавци, така нареченият ни „политически елит”, когато гъгнат пред камерите за традиционната всестранна толерантност на българския народ и как тази толерантност трябва да се запази и развива. Манипулират в полза на не просто чужди интереси, а на антибългарски интереси.

България си отива. Влязохме във време разделно. Колкото и да ми е противно да го кажа – в такъв фатален исторически момент – толерантността трябва да си я приберем в шкафа за по-добри времена. За времето, когато и другите ще са толерантни към нас. Но не днес, не сега. Сега е време да се втвърдим, сега е време за нулева толерантност, сега е време да се спасим като нация!



В категории: Анализи , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки