Диктатурата на ГЕРБ разгражда държавата


Диктатурата на ГЕРБ разгражда държавата
14 Декември 2010, Вторник


Когато преди 15 месеца партията на Бойко Борисов спечели парламентарните избори, България стана първата страна в света, управлявана от бодигард на бивш диктатор и бивш цар. Тук нямаше нищо уникално, защото България отдавна е страна на уникалните експерименти. Бившият цар Симеон Сакскобурготски бе първият в света претендент за корона, който през 2001 г. стана министър-председател на



Автор: Велизар Енчев

република, която след края на мандата си започна да съди заради царски имоти. Още по-уникално е, че детрониралата монархията комунистическа партия върна царското синче, за да си спести репресиите на десницата, съставена от бивши комунисти.

България наистина е уникална, след като 21 години всяко следващо управление е по-лошо от предишното, но националната статистика твърди, че държавата е все по-богата. 15 месеца след поемането на цялата власт, Борисов е на път да разбие мита за градивните диктатури. Понеже Сталин е сред любимците на премиера, нека припомним, че вътрешната диктатура на мустакатия грузинец осигури победата над хитлеристка Германия. Пировата цена на победата бе платена от 5 милиона жертви в лагерите в Сибир и 20 милиона убити по фронтовете на Втората световна война. Сталинската диктатура направи СССР суперсила, но тя живя само 45 години.

Поучителна е диктатурата на чилиеца Аугусто Пиночет. Генералът свали с преврат и уби законно избрания президент Салвадор Алиенде, превърна стадионите в затвори и прогони в емиграция сто хиляди чилийци. Но 20 години по-късно Чили стана икономически феномен.

По презумпция диктатурите укрепват държавността и стимулират икономиката, но ликвидират свободите и гражданските права. В България наблюдаваме обратния процес - при управлението на диктатора Борисов държавата се разпада, престъпността вилнее, икономиката буксува, правата и свободите на гражданите се ограничават, медиите са под тоталния контрол на герберския абсолютизъм. Тъй като Борисовите симпатизанти ще отвърнат, предлагам им списък с факти. Доказващи, че диктаторът ни е гол, министрите му са бездарни шутове, опозицията - отчайваща алтернатива.

Още с влизането си в Министерския съвет Борисов и финансовият министър Дянков закопаха държавните финанси. Увеличаването на акциза върху тютюневите изделия възроди забравената контрабанда и олекна хазната с 500 милиона лева. Вместо да ликвидират контрабандните канали, митниците на ГЕРБ овладяха криминалния пазар и паричните потоци вече пълнят други партийни каси. Който не ми вярва, нека се довери на бившия шеф на митниците Емил Димитров-Ревизиро. Според когото държавните митници днес са офис на ГЕРБ.

След като анатемосваше БСП като слуга на ГАЗПРОМ и руската атомна енергетика, Борисов се прероди от враг на Кремъл в негов слуга. Пожарникарският генерал прие условията на Москва за енергийните проекти и показа, че е майстор в перченето и калфа в работата. Сега България ще строи АЕЦ „Белене“ за колосалните 6 милиарда и ще пусне газовите тръби на „Южен поток“ за скромните 150 милиона на година. Не уточняваме валутата от двете сделки, защото и самият Борисов не знае в какво ще плащаме на руската страна и останалите чужди инвеститори – в левове, долари или евро?

Обаче какво значат валутите, когато премиерът на България публично нахока атомния бос Сергей Кириенко и защити националната гордост на държавата. Ако някой каже, че цената на оперетната гордост се измерва с милиарди, закопаващи бъдещето на поколения българи, той е заклеймен като народен враг. Но след като и русофилската БСП осъди Борисовите споразумения за АЕЦ „Белене“ и ги нарече национално предателство, истината блесна – Борисов е поредният ловък брокер, търгуващ държавата, както дяволът тълкува Евангелието.

В деня, в който пенсионираният полицейски генерал Вальо Танов пое българските митници, в Държавен фонд „Земеделие“ се нанесе 27-годишната Калина Илиева. Двете шокиращи назначения разкриха Борисов като амбулантен бос, не оставящ нищо на случайността. Все пак става дума за милиардите от Солунската митница и Брюкселските евромилиарди за земеделски субсидии. При такива мащаби няма нищо случайно в гербаджийската кадрова политика, обслужваща партийната алчност. По тази причина при управлението на ГЕРБ полицаи се преквалифицират в митничари, а изкусителни калинки с фалшиви дипломи разпределят милиарди.

Колко жалко, че класическите диктатури нямат почва у нас. Защото, ако бяхме поне умалено копие на съветско-чилийската диктатура, ген. Танов трябваше да е заточен в Сибир, а знаещата немски Калина Илиева щеше да хигиенизира берлинските офиси на ОЛАФ.

Когато неговите крадат, авторитарният Борисов е демократ. Но когато властта му е застрашена, герберът става диктатор.Затова новият Избирателен кодекс забранява на три милиона в София, Пловдив и Варна да избират районните си кметове. Които ще са назначавани от управляващите. Следвайки губернаторския модел на Кремъл, Борисов не позволява и народен вот за областните управители – също назначавани от правителството. Но и това не е всичко. ГЕРБ упорито брани законовата поправка селата с по-малко от 500 жители да не избират кметове.Под натиска на гневната опозиция, Борисов омекна и диктаторски отсече: Границата за избор на селски кмет ще бъде 300 жители!

Бойко Борисов е мъдър политик. Никога не е учил история, но познава историческия опит на владетелите. Усвоил е комичните маниери на комуниста Живков, но всъщност е таен обожател на монарха Фердинанд Сакскобурготски, дал тези съвети на наследника си:

1)Народът въобще не разбира от добродетели, той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба.

2)Народът има само един идеал - да се обогати, затова пази се да не му попречиш и затваряй очите си пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тия на държавни суми. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са често жертва на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили.

3) Прави и ти гешевти, обогатявай се! Българският народ е крава, която трябва да се дои до изтощаване. Народът да е в по-голямо и в по-голямо бедствие, за да не може да си вдигне главата никога.

4)С големите крадци, политикани и банкери бъди винаги в съюз.

----------------------------------

Дали пък Бойко Борисов не е прероденият Фердинанд, чийто дух витае в коридорите на властта? Дали пък Борисовата диктатура, разбиваща държавата, но позлатяваща елита, не е началото на нова династия?

Ако ни е писано да имаме нов Ивайло на трона, Господ да ни е на помощ!



В категории: Политика , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки