В Бургас – почетни граждани на килограм


В Бургас – почетни граждани на килограм
09 Декември 2010, Четвъртък


Бургас, освен най-добър град за живеене, се оказа, че е и с най-„почетни граждани. В това, разбира се, няма нищо лошо. Лошото е, че критериите за получаването на това звание са вече дотолкова снижени, че само гларусите в града още не са удостоени с това високо отличие. То е раздавано от герберската власт на килограм. Така тя цели две неща: да спечели предани електорални единици за предстоящите избори и да въздигне в култ посредствените си културтрегери, които не само не



Автор: Стоян Георгиев

създават изкуство и не вършат нищо в негово име, но и целенасочено го рушат.

Към тези печални мисли ме наведе не само нагло тапосаната пред театъра паметна плоча на злополучно загиналия драматург Иван Славов, но и удостояването със званието „почетен гражданин” на директора на театъра „Адрина Будевска” Борислав Чакринов, който със своята неуморна дейност за няколко години успя да гилотинира бургаската Мелпомена, като изгони публиката й и превърна театъра, ако не в бинго зала – неговото любимо място за развлечение, – то поне в едно водевилно кабаре, където могат да се видят всякакви хибридни форми и измишльотини, гарнирани безвкусно с кухи претенции за модерност, зад чиято уютна маска днес успешно се крият не едно и две бездария.

Няма да коментирам тепегьозлъка на г-н Чакринов, който е всеизвестен, нито личните му увлечения и недъзи. Искам само да отбележа дебилското му неуважение към всичко преди него в областта на театралното изкуство в Бургас. Голямата наша режисьорка и актриса Юлия Огнянова не само не беше поздравена от бургаския театър при представянето на книгата за нейния живот и дейност от Румяна Емануилиду, но Чакринов високомерно се изказа, че не се занимавал със склерозирали старици. Вероятно той е застрахован от болестите на старостта или пък от самата нея, замаян от амброзията на великото си изкуство. Не ми се ще да коментирам и отношението му към бившите актьори и актриси от театъра, понеже не се е обърнал към нито един от тях, не е помогнал на нито един, не е поканил нито един в някоя постановка. Защо? Защото е гений, защото е един нещастен Салиери на нашенската безпардонна посредственост. Защо Чакринов не предложи поне веднъж на Недялко Йорданов да постави негова пиеса? Коя бургаска пиеса изобщо е поставил? В момента Недялко Йорданов например репетира своята „Убийството на Гонзаго” в Народния театър, защото голямото изкуство е винаги актуално и вечно.

На шуробаджанашки и приятелски принцип г-н Чакринов успява да реализира градниозни проекти, кой от кой по-щурав и налудничав. Да не говорим за плачевната материална база на театъра ни, вече готов да рухне, тъй като зад цветистата му фасада зеят не една и и две строителни язви, та и той е заприличал на постановките на директора си – отвън лъскави и шумни, а отвътре кухи и пошли до безобразие.

Да хвърлим все пак бегъл поглед на репертоара на театъра ни под егидата на г-н Чакринов: „Ментови целувки”, „Омайна нощ”, „Дядо Коледа е боклук”, „Бардак” и тем подобни заглавия се нижат в безкрайна и досадна редица, сред която изпъква геният на Жозиан Баласко с нейните петокачествени водевили и сладникави мелодрами. И всичко това бургаският зрител е длъжен да поглъща редовно на едри порции, при положение, че неговото битие го изправя пред доста по-ужасни и сериозни проблеми от тези в сиропираните постановки на театър „Адриана Будевска”. Има, разбира се, и стойностни спектакли, но и в тях нещата не всякога са доискусурени. „Когато гръм удари” по Яворов беше спасен от великолепната игра на покойния Тодор Щонов. В „Д-р” на Нушич незнайно защо Милорад Цвийович ни говори за бургаския ресторант „Златна котва” и за бившия „Одеса”; в „Двамата веронци” потпурите по песни на братя Аргирови и Емил Димитров съвсем не подхождат на Шекспировата комедия, както и странният театрален Франкенщайн между Гоголевата „Женитба” и Шекспировия Хамлет, който се появяваше ни в клин, ни в ръкав, като улав.

Естествено не бива да се отрича експеримента и модерността, но все пак трябва да има естетически критерии, г-н Чакринов. Нека само да ви припомня няколко реда от „Поетическо изкуство” на Хораций, твърде подходящи за вашите скалъпени надве-натри театрални хибриди:

Ако художник поиска да свърже главата човешка

с шия на кон, а трупа той състави от части различни

и облече в пъстроцветни пера най-накрая жената,

горе прекрасна, завърши с опашка на люспеста риба,

няма ли чудо подобно, приятели, да ви разсмее?

И така, поздравления на Община Бурагс и на г-н Чакринов, които наистина успяха да ни разсмеят: първата, че вече награждава хора, които усърдно рушат устоите на високото изкуство, а вторият, че има наглостта да приема едно незаслужено отличие. Честито!



В категории: Бургас , Анализи , Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки