Петър Иванов: Не съм виждал интегриран циганин


Петър Иванов: Не съм виждал интегриран циганин
01 Декември 2010, Сряда


Проф. Петър Иванов е хабилитиран преподавател по социална психология. Член на ВМРО. Зам. председател е на Центъра за демографска политика, откъдето тази седмица дадоха шокираща прогноза за съотношенията на етносите в България през 2100 г.

 

- Г-н професор, преди дни обявихте, че циганите през 2100 г. ще са 8 милиона, турците – 1,5 милиона, а българите едва 300 хиляди. Чие е това изследване, то



Автор: Лъчезар Лисицов, lisicov@desant.net

научно обосновано ли е?

- Има една диаграма (на снимката долу, б.а.) която много точно сочи какво е населението на България с неговата етническа структура от 1900 г. до 2100 г. Данните до 2009 г. са от изследвания - от Националния статистически институт (НСИ) и от други организации преди 1944 г., които са извършвали преброявания на населението. Ползвали сме данни и от ЦРУ. Тази институция заслужава повече доверие от НСИ – орган, който е политически обременен. Според американците, в България през 2009 г. живеят около 7,2 милиона души, а населението намалява с 69 хиляди на година.

- Т. е. вие се основавате на информацията от ЦРУ, а не на българските данни?

- Да, и след като имаме данните за тенденциите - как се увеличава или намалява циганският, турският и българският етноси, ние можем да направим т. нар. екстраполация и да видим до какво биха довели тези тенденции.

- И излиза, че циганите се увеличават изключително бързо...

- През 1934 г. циганите са 80 хиляди, 1956 г. те са 180 хиляди, а 1972 г. са вече 250 хиляди. През 1990 г. те са станали 400 хиляди - това е тенденцията, на всеки двайсет години циганите се увеличават два пъти. Този етнос не ползва контрацептиви и трябва да се вземат крути мерки. Примерно в Китай разрешиха на семействата да имат само по едно дете. Циганите, знаете, ползват раждането не само като естествен продукт на любовта си, но и за лично обезпечаване. Всяка циганка е и самотна майка, поради което тя получава допълнителни средства. За всяко дете, произведено в циганските гета, се дават средства, които се плащат от работещите българи. Това е положението. Няма циганки с по-малко от 5-6 деца. Те се умножават, умножават, нарастват по една експоненциална функция и отиват нататък... Известно е какво става по селата, в по малките градове. Нима не виждате кого срещате по улиците?

- Сложността на ситуацията е, че евентуалните мерки на държавата действат за всички етноси. И въпросът е как да стимулираме раждането на повече българи?

- Без да формулирам цялата система от мерки, само ще дам един пример. Може да има закон, в който да се казва, че детски надбавки се плащат само до второ дете. Който иска да има трето дете, след като е решил да го има, значи той е обезпечен с материални средства и има достатъчно големи доходи. Може да имаш колкото си искаш деца, но няма да получаваш надбавки. Айде да видим тогава циганите дали ще правят по 18 деца, както имаше една такава. Даваха я по телевизията – с 18 деца от 17 бащи и не им знае имената нито на бащите, нито на децата.

- Като професор по социална психология какви са според вас проблемите пред българския етнос?

- Проблемите не са само физическите параметри – брой цигани и брой българи. Въпросът е, че душевността на българите се променя. Терминът от етнологията, който бих използвал, е акултурация на българите. Те загубват покрай циганите своята национална идентичност, култура и ценности. Ако влезете в един първи клас, направете едно такова изследване и вижте колко са децата, които носят българско име. Няма ги Янко, Димитър, Христо, Петър. Всички са Микеле, Даниел, Кристин и т. н.

- Е, има и български имена, но действително намаляват.

- Е, да, не е като да няма нито един. Но ето и друг момент – коя телевизия, освен СКАТ, излъчва българска музика. Няма. И защо е така? А онзи ден влизам в най-голямата книжарница в София, на щанда за нови книги – от общо 18 седем бяха турски. Мога да им кажа точно заглавията. Седем турски книги, нито една българска и нито една на друг наш съсед от Балканите. Това е, защото има програма на турското правителство, която финансира книжарския бизнес. Турският посланик Мехмет Гюджюк неотдавна обяви за основен приоритет печатането на турски книги на български език, даже каза, че ще правят специална печатница. В книжарския бизнес това се нарича заставяне – казват ти – ти издаваш турска книга, пиши си каквато искаш печалба, ние ти плащаме субсидията. Представяте си какво значи всичко това - да заставят издателите да издават турски книги. Аз говоря с хора от бранша и те казват – ние с издаването на 2-3 турски книги можем едва тогава да финансираме труда на даден български автор.

- Спасението не е ли в българското образование?

- Ами, вижте в университетите какво става. Вие сте млад човек, но сте от малкото, които са останали в България. Тука, ако си малко по-умен и с амбиции, е глупаво да седиш. Младите бягат да учат навън, а в някои страни образованието е безплатно. На тяхно място пък идват турците, защото на тях образованието тук им е 3-4 пъти по-евтино, следването им е безкрайно лесно, защото те без да научат български език дори, стават бакалаври и магистри, и си имат европейска диплома. И по този начин навлизат в границите на Отоманската империя от едно време. Това си е сериозна турска програма и нашата образователна система я обслужва. Това е турцизиране. Вижте имената, топонимията - Муса алла, така се казва най-високият ни връх. Жирново се казва Кърджали, което означава полски разбойник. Къде има такова нещо?

- А как да интегрираме ромите?

- Няма такъв термин като интеграция. Това е тъп термин. Какво значи интеграция? Интеграто означава на латински неделим, цял. Как някой, който не е някаква част или елемент, да го вкараме и да го направим едно цяло. Това не може да стане. Един милиард според моите сметки са дадени европейски пари за интеграция на циганите, а аз не съм видял нито един интегриран циганин. И вие не сте виждали. Освен Азис, но той е интегриран по други причини.

- Намират се, но не са много, факт е.

- Не са много. Ето, сега например, сина на оня ромския лидер Цветелин Кънчев, синът му Микеле завършил Кембридж. Можем да очакваме, че тоя човек много се е интегрирал, след като е завършил Кембридж. Обаче го хванали в автомобил с крадени рязани тръби. Типично циганска работа.

- Циганинът си остава циганин, така ли да разбираме?

- Ами този човек Кембридж е завършил, а интегриран ли е? Не е интегриран. Няма интегрирани цигани. Интеграцията отдавна се счита за неестествен процес. Той е невъзможен, глупав процес. Ето, у нас се оказва, че когато вкараш ромчета в един клас с българчета, ромчетата не се приобщават, а напротив – повече се мразят, имат конфликти, има противодействие, има предразсъдъци. А ако във вашия блок примерно дойдат и настанят в съседния апартамент цигани, какво ще стане? Ще почнете да обичате циганите, тъй ли? Или те ще станат българи? Няма да станат. Ще почнете повече да се мразите.

- Говорите за намаляване на българите и увеличаването на другите етноси. Има ли период, за който можем да кажем – ето, тук се пречупиха тенденциите и стана много лошо?

- Драмата, която аз я наричам Армагедон - когато циганите стават колкото българите, настъпва през 2050 г. Тази година на мен ми беше известна като датата на етническата и демографската катастрофа на България още като студент, през 1970 г. - преди 40 години! Моите професори, които вече починаха, още тогава говореха за 2050 г. - че българите стават малцинство.

- Т. е. може ли да се каже кога е започнала тази тенденция?

- Тя си тече още от началото на ХХ век – 1920 – 1930 г. Циганите се увеличават и това е. А българите започнаха по-рязко да намаляват след 10 ноември, преди 20 години.

- Сега ще повярвате ли на новото преброяване на НСИ догодина?

- Това преброяване ще е фалшиво. То не изследва етническия състав на българското население. В самата програма на това преброяване, приета от парламента, принципите са фалшиви. Там го няма принципа достоверност. Представяте ли си? Това преброяване не цели достоверни данни. Там има принцип декларативност. При мен като дойде да ме преброява преброителят и ме попита – Петре, ти какъв си? Аз, каквото кажа, той е длъжен да го запише. Аз мога да кажа, че съм марсианец.

- Т. е. много от циганите се представят за българи?

Аз ако съм на мястото на циганите, ако съм техен ромски лидер, ще ги накарам всички да се запишат като французи – едно намигване към Саркози. И изведнъж ще се окаже, че в България живеят примерно 1,1 млн. французи. И никой не може нищо да каже. Вие знаете как уволниха учителка затова, че казала, че дадено дете било ромче. Нямала право да го каже. Как нямаш право? В другите страни преброителят трябва да установи какъв е бил родителят на дядото на реципиента, за да определи етническия му произход. А при нас се води понятието „етническа група“, защото ДПС управляваше като приемаха закона за преброяването. Етническа група! Група е аз, ти и леля ми. Не може 1,3 млн. души цигани да бъдат група. Група може да има в кварталната кръчма.




В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки