Премиерът с кученцето


Премиерът с кученцето
Подобни снимки трогнаха до сълзи мало и голямо в Русия
29 Ноември 2010, Понеделник


Истинска истерия тресе целия братски руски народ, откакто премиерът му се завърна в края на миналата седмица в родината след посещението си у нас. И това не се дължи на постигнатите споразумения покрай изграждането на газопровода „Южен поток“, които в Русия бяха отразени едва ли не като несъществено допълнение към водещата новина – обзавеждането на Путин с нов четириног приятел. В центъра на прожекторите е не някой друг, а българското каракачанско



Автор: Диана Славчева, slavcheva@desant.net

пале, отчувано в личния развъдник на Бойко Борисов, което нашият министър председател подари на руския си колега. Стигна се дори до там някои медии в Москва да излязат със заглавия от рода: „България се разплати с Путин за газта с кученце“ и „В България подариха на премиера символа на верността“.

Покрай това обаче в страната настъпиха няколко всенародни грижи. Трогнатите до сълзи от миловидния вид на каракачанчето руснаци, сега са впрегнати целокупно в мисията да измислят ново име на премиерската придобивка, наречена в Борисовия кучкарник неизвестно защо Йорго (което е Георги, но на... гръцки език?!). Идеите и предложенията с кучешки имена се събират не къде да е, а право в сайта на руското правителство!

Изобщо мисията започва да добива размери на национален въпрос. Като се има предвид обаче кръщелните име на останалите домашни любимци на Владимир Владимирович – пуделите Тося и Родео, понито Вадик и козата Сказка, може да тръпнем в очакваме и нашето отроче след няколко дни да осъмне с някакво подобно сладникаво прозвище. Я Шура, я Миша, а защо не и Разказ, по аналогия с прякора на путиновата козичка.

Другата тегоба, която измъчва руския народ, е как досегашната кучешка фаворитка на Путин – лабрадорката Кони Полгрейв, ще понесе срещата си с новото попълнение в премиерската менажерия. Засега двамата не са изправяни очи в очи, но форумите са пълни с коментари как нещастната 11-годишна кучка със сигурност силно ще се разстрои. А и има за какво.

Любимката на руския премиер досега имаше твърде успешна политическа кариера. В световната електронна енциклопедия „Уикипедия“ съществува цяла страница, посветена на Кони, в която подробно е описано родословието, предпочитаните блюда и ролята на първата кучка на републиката в политическия живот на Русия.

Тя вдъхновява младежкото движение „Ние“ („Мы“) да излезе през 2007 г. с инициатива да издигне кандидатурата й за президент на Руската федерация и членовете му започват да събират подписка в нейна подкрепа пред – забележете! – паметника на героите от Плевен в Москва. (Оказва се, че българската връзка с кучешките истории на Кремъл не е от днес). Лабрадорката е участник и в други важни срещи и мероприятия.

Така например новина № 1 в деня на парламентарните избори в страната през 2003 г. става това, че в същия момент Кони роди 8 отрочета. На срещата си с нея посвещава част от своите мемоари бившият американски президент Джордж Буш. Като стана въпрос за държавните глави на САЩ, само ще вметнем, че на един от братята на малчугана Йорго предстои мисията да се превъплъти в подарък за настоящия президент Барак Обама.

А що се отнася до Кони, покрай всичките си други светски изяви, четириногата първа дама на Русия е също така персонаж в комиксовата поредица на списание „Огонек“: „Кони и нейния стопанин, героиня в книгата „Историите на Кони“, най-изобразяваният обект в конкурса за детски рисунки на тема: „Деца рисуват Путин“ и не на последно място, евентуален модел за бъдеща скулптура, която ще бъде издигната в т. нар. „Градина на Владимир Путин“ в Санкт Петербург.

Всичко това обаче неизменно поражда въпроси за потенциалната съдба на безименното на практика българско каракачанче, подвизаващо се от няколко дни в резиденцията на руския премиер министър в Ново Огарево.

Политическите наблюдатели в страната предвещават успешна кариера на мъничето, за което впрочем киноложката Светлана Алехина смята, че е единственият представител на своята порода в руската столица. Владимир Владимирович – изтъква тя – с право може да се гордее с новия си питомец – българският премиер му поднесе една истинска „кучешка“ ценност. Та туй чедо на природата вече успя да стане любимец на руския народ и нищо чудно като поотрасне да издигнат кандидатурата му за някой престижен пост във федерация.

За нас е важно, че в общественото съзнание на братушките вече няма да бъдем свързвани само с Филип Киркоров и Бисер Киров, а покрай „българската кучешката следа“ можем да намажем и сериозни финансови преференции за бъдещия „Южен поток“.

Някога гъските са спасили Рим. Защо пък не енергийното бъдеще на България да бъде определено от едно куче.

***

Зоокът на властта

Освен Путин, повечето държавни ръководители по света имат домашен любимец. Всъщност и президентът на Руската федерация се радва на пухкава животинка в дома си – синеока котка, наречена Дорофей Медведева. Преди няколко години на президентшата писана й се наложи да подвие опашка след свиреп двубой с котарака на бившия съветски лидер Михаил Горбачов.

Друг световноизвестен опашат приятел на човека-президент е териерът Барни, който има щастието да се отърква у краката на ексстопанина на Белия дом Джордж Буш – младши.

Поредното четириного, което е заплашено от конкуренцията на българските каракачанчета, развъждани от Бойко Борисов, е „първото куче на Съединените щати“ Бо Обама. То е от рядка португалска порода, но още не знае, че съществуват още по-редки породи като нашенското овчарско куче.



Филип Киркоров само може да завижда на Йорго за това, че вече той ще е пухкавата топла връзка между Русия и България Страницата в сайта на руското правителство, където гражданите на федерацията може да отправят предложенията си за име на каракачанчето Лабрадорката Кони Полгрейв досега се радваше на успешна политическа кариера

В категории: Международна политика , Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки