Баташко клане за родната наука и образование


Баташко клане за родната наука и образование
26 Ноември 2010, Петък


Ще започна темата за баташкото клане на българската наука с напосоки взет кратък откъс от списъка на елитни български учени, вече наброяващ 400 мъже и жени (списъкът продължава да расте всеки ден), прогонени в чужбина, които не се поколебаха и за миг да подпишат Отворено писмо до Народното събрание и Правителството на България (вж. Стр. 7), в което заявяват: „Ние, работещите в чужбина български учени, сме дълбоко обезпокоени от недалновидните действия



Автор: Валентин Фъртунов

на някои наши министри, които могат да бъдат катастрофални за бъдещето на българската нация”. Това е само нищожна част от изгонените от България учени. Прегледах списъка и не открих имената на нито един от десетината ми съученици, които започнаха научна карира на запад, като поне петима от тях са професори в САЩ и Германия. Това са хора, горящи в работата си, и информацията от България по-бавно стига до тях. Отделно от това, няма съмнение, че мнозина от тези суперинтелекти са вече напълно отчаяни от и за България.

Бих публикувал целият списък, защото след като го прочетеш и най-коравият ти оптимизъм изпада в агония. Защото тези имена, титли, световни западни университети, авангардни специалности, за които дори не си чувал, отведнъж ти позволяват да си представяш съвършено ясно това, което всякакви зловещи коментари за надвисналата трета, окончателна и фатална национална катастрофа не са в състояние да ти обяснят.

Елита на нацията?

Ето го, четете!

Николай Бобев, физика, асистент-изследовател, Университета Стони Брук, Ню Йорк, САЩ

Михаил Йорданов, д-р, професор по биология, Университет Конкордия, Портланд, САЩ

Максим Боянов, физика, Национална Лаборатория Аргон, САЩ

Михаил И. Митов, физиология, Колеж по медицина, Университет Кентъки, САЩ

Лъчезар Костов Карагьозов, молекулярна биология, Университет Фридрих-Шилер, Йена, Германия

Николай Тодоров, химия, Швейцарския федерален технологичен институт, Цюрих, Швейцария

Антония Кухтина, физика, Институт по теоретична физика, Университет Гьотинген, Германия

инж. Васил Бъчваров, информационна и комуникационна техника, Технически университет-Дармщад, Германия

Пламен Добрев, молекулярна биология, Институт Макс Планк, Гьотинген, Германия

Любомир Гаврилов, математика, професор, Университет на Тулуза, Франция

Петър Денчев, физика, Национален институт по здравето, Бетезда, САЩ

Александър Кандиларов, геофизика, Бергенски университет, Норвегия

Любомира Владимирова Чакалова, молекулярна и клетъчна биология, Изследователски център за генно инженерство и биотехнология, Македонска академия на науките и изкуствата

Бойка Маркова, биохимия, Западнонемски раков център, Университетска клиника, Есен, Германия

Петър Янакиев, д-р, молекулярна биология, Набсис инк., Провидънс, САЩ

Андрей Тодоров, математика, Китайски университет Хонг Конг

Михаил Минчев, физика, Национален институт по ядрена физика, Пиза, Италия

Мирослав Йотов, математика, Международен университет Флорида, САЩ

Веселин Георгиев, физика, Калифорнийски университет, САЩ

Гергана Златева, д-р, икономикс, Пфицер инк.

Кирил Мишев, растителна молекулярна биология, Институт по биотехнологии на Фландрия, Гент, Белгия

Стоян Р. Мишев, физика, Обединен институт по ядрени изследвания, Дубна, Русия

Димитър Бориславов Кънев, професор по молекулярна биология, Институт по раковите заболявания Росуел Парк, Бъфало щата Ню Йорк, САЩ

И това, да повторя, е само малък фрагмент от списъка на подписалите Отвореното писмо и нищожно грахово зърно от хилядите, а вероятно и десетки хиляди аристократи на българския изследователски и новаторски дух.

Сега разбирате ли какво ни причиниха неоколониалистите, предрешени и речевити за свобода, демокрация и общи ценности? Схващате ли къде се намираме след всичкия тоя мармалад, който ни забъркаха за двайсетте години преход към клинична смърт?

Дано да схващате, особено онези, които продължават да дават над 30 % одобрение на едно правителство, което окончателно ни отведе в риалити шоуто „Полицейска държава” под звуците и видеото на чалга, турски сериали и нашенски маймуняци, които всяка вечер ни умиляват с грижата да вземат и последната стотинка от джоба ни за фанфарна благотворителност.

Дано да схващате, че министърът на това, дето го няма вече – Сергей Игнатов, е ректор на основания от Джордж Сорос Нов български университет и в това си качество е тръгнал на кръстоносен смъртоносен поход срещу святата българска Алма Матер – Софийския университет „Св. Климент Охридски”, основан през далечната 1888 г. с щедрите дарения на българолюбците Христо и Евлоги Георгиеви – университет, в който учат 25000 студенти; университет, на който имам изключителната чест да бъда възпитаник.

Соросиадата продължава и тъкмо в тази сфера нещата са до оголен кокъл безпощадно ясни. Искаш ли да загробиш една нация, лиши я от просвета, лиши я от наука, залей й културата и традициите с вносна помия, изстреляй лумпени и игноранти във властта и с тази нация е свършено – веднъж и завинаги.

И понеже не веднъж съм повтарял, че когато става дума за нещо друго, всъщност става дума за икономика, нека погледнем на кървавото баташко клане над науката ни и от този ъгъл. И ми позволете да се самоопровергая, като се отрека от използваните на няколко пъти дотук определения „прокудени”, „прогонени”, „изгонени”, съотнасящи се към българските учени в чужбина.

Не! Не прогонени/изгонени/прокудени, те са просто засмукани от мощната и много ефикасна мозъкосмукачка на западните метрополии, по сценарий, добре познат и отдавна шлайфан в неоколониалното им битие.

Хайде сега да направим една проста сметка. Имате ли си някаква идея колко точно струва един роден, отгледан и ерудиран учен на българския народ? Дори едва в началото на научната си кариера? Много, ужасно много. Не разполагам с точни цифри и не искам да спекулирам, но само ако нахвърляме издръжката за университетско следване, аспирантура, преди това трябва да включим и целия училищен цикъл, със сигурност ще се получи шестцифрена сума. Към нея трябва да добавим и част от разходите за масово образование, защото, за да получиш един качествен учен, трябва да подготвиш стотици други до стартово ниво, за да избереш най-добрия...

И каква стана тя? Огромната част от тези, отгледани чрез лишаване от залъците на народа мозъци, вече са на запад. При това, напълно безплатно за западняците. На другите, които са още тук, простаците и соросоидите им подготвят същата участ. С две думи, бедна, погиваща България финансира богатите проспериращи западни метрополии.



В категории: Образование , Коментари , Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки