Община подарява земи край морето


Община подарява земи край морето
Кметът на Поморие Петър Златанов (вляво) и председателят на Общинския съвет Янчо Славов получиха официално питане защо общината не праща адвокат на имотно дело
24 Ноември 2010, Сряда


Община Поморие абдикира от съдебен спор за имот и на практика се отказа от него. Това стана ясно във вторник по време на дело в районния съд, ищец по което е частното дружество „М-Поморийски солници”, наследник на приватизираните по съмнителен начин държавни предприятия „Поморийски солници” и „Черноморски солници”.

Общината отказва да изпраща свой адвокат на заседанията по делото, харизвайки



Автор: Лъчезар Лисицов, lisicov@desant.net, снимки: Николай Недев

на частниците спорните почти два декара (1982 кв. м.) земя в центъра на морското градче. Това, което пречи съдебният процес да приключи обаче, е неочакваната намеса на трета страна. Става въпрос за наследниците на Българското солопроизводително кооперативно дружество „Анхиалски солници”, създадено от предприемчиви българи през далечната 1922 г.

В обширен материал преди няколко месеца ДЕСАНТ информира за имотните претенции на въпросното дружество, управлявано от Таня Гюрова. В продължение на повече от 15 години те се опитват да реституират заграбените от комунистите земи. Част от тях се оказват и въпросните два декара, за които претендират и от „М-Поморийски солници”.

За делото на последните срещу общината Таня Гюрова научава „съвсем случайно”, след което тя се включва с претенции за т. нар. главно встъпване. На делото във вторник от страна на ответника – кметската администрация, обаче, отново не беше изпратен защитник. Присъстваха само адвокатите на „М-Поморийски солници” и „Анхиалски солници”, между които вече реално се води съдебната битка.

На заседанието присъства и местният общински съветник от партия „Социалдемократи” (на Николай Камов) Илия Джингов, който също е сред наследниците на „Анхиалски солници”. В качеството си на общинар обаче той изрази възмущението си от това, че администрацията не защитава своя интерес и практически абдикира от имотния спор. Той дори се чудеше дали общината не трябва да бъде глобена за това.

Според адвоката на „Анхиалски солници” Евгени Атанасов кметската администрация всъщност е взела „йезуитско решение”, оставяйки другите две страни да водят помежду си съдебната битка. Той обаче разтълкува поведението на администрацията като предателство спрямо поморийци. Предполага се, че тя действа скрито в полза на „М-Поморийски солници”, чието седалище е в Пловдив.

Потърсихме по телефона кмета Петър Златанов да обясни защо общината не защитава местния интерес и не изпраща свой представител в съда. Първоначално той категорично отказа коментар с думите „Нищо не мога да ви кажа. Не знам. Това е едно дело... Не коментирам. Благодаря ви.” Две минути по-късно обаче сам ни потърси, за да ни каже, че адвокатът на общината бил на друго дело и това била причината той да не се яви. Златанов категорично отказа да даде повече информация и прекъсна разговора.

Според Таня Гюрова администрацията на градоначалника редовно процедирала по този начин – не се явявала на дела избирателно, подарявайки по този начин имоти на определени хора. В сряда тя е пуснала официално питане до кмета и председателя на Общинския съвет – защо общината не изпраща свой представител и в настоящия съдебен спор. Гюрова се надява администрацията да обясни и защо въпреки стари решения на съда, общинарите не са си свършили работата и не са поискали от Кадастъра да впише БСКД „Анхиалски солници“ като собственик на няколко други имота.

Конкретното дело за въпросните два декара бе отложено, заради отсъствието на единия от свидетелите от страна на „М-Поморийски солници”, който предния ден бил „получил наранявания по обективен характер на причините”. До следващото заседание – на 21 декември, двете страни и вещото лице ще трябва да представят допълнителен доказателствен материал, необходим за вземането на крайното решение от съда.



Шефът на „Анхиалски солници“ Таня Гюрова (вляво), общинският съветник Илия Джингов (в средата) и адвокат Евгени Атанасов се чудят защо кметската администрация абдикира от битката за два декара земи

В категории: Общини , Разследвания , Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки