Три сгради пропадат в центъра на Бургас


Три сгради пропадат в центъра на Бургас
Багери изровиха основите на арменското църковно настоятелство
19 Ноември 2010, Петък


Скандален строеж на централната бургаска улица „Богориди”, свързан с печално известния зам. кмет по строителството Костадин Марков, подкопава основите на три околни сгради. За това се оплакаха пред ДЕСАНТ местни арменци. Оказа се, че една от застрашените постройки е собственост на арменското църковно настоятелство.

В нейно непосредствено съседство се планира изграждане на нов билдинг, в който



Автор: Светлана Николова

ще се помещават търговски обекти - кафенета и магазини. За него ДЕСАНТ информира още в края на януари т. г., че е свързан със скандалния Марков (избран наскоро за областен лидер на СДС), чрез подставени лица и фирми.

Михран Мутафян от арменското настоятелство изпаднал в ужас, когато разбрал какво се случва. „Видях, че под оградата ни има два метра изкоп. Потърсих техническия ръководител на обекта, който ми каза, че няма нищо да се случи“, обяснява Мутафян. Работниците продължили да копаят, когато в един момент стигнали до вода, след което се активирало свлачище. Провисналата сграда на арменците се пропукала на няколко места, като дори между две стени се е образувал зловещ процеп. „Водата отива в основите на двете постройки. Това е безумие - да оголиш основите на чужди сгради, не съм виждал такова нещо“, обяснява потресеният Мутафян.

Местният еколог и общественик Манук Манукян също изрази тревогата си от това, че една от емблематичните сгради на Бургас може да се разпадне, в резултат на малоумните действия на строителите. В триетажната постройка се помещават уникална арменска библиотека, стаи за учебни занятия, детска градина, помещение за свещеника на местната арменска църква, концертна зала.

Председателят на църковното настоятелство Саркис Караджиян, който отсъстваше от Бургас, каза по телефона за ДЕСАНТ, че строителите са започнали укрепителни работи и засега положението е нормализирано. Ако нещо се случи, сградите са застраховани, така че ще бъдем обезщетени, уверяваше той и призова да не се всява паника.

Кой ще е отговорен, ако се случи човешка злополука, и ще бъдат ли покрити щетите, причинени до момента, обаче не стана ясно.

Вероятно подобно е положението и с другите две сгради около опасния изкоп, които е видно, че са по-стари кооперации и също може да пострадат сериозно.

Проверка на ДЕСАНТ установи, че строежът се изгражда без да има легитимен технически ръководител. Този, който продължава да се води такъв по документи, се нарича Сотир Николов, но той е напуснал фирмата строител малко преди да се случи инцидентната ситуация. В момента друго лице изпълнява неговите задължения, но то отказва да се обави публично. Не бил официално назначен на тази длъжност.

Това означава две неща. Първо, няма кой да носи отговорност за изкопните работи и за евентуални инциденти. Второ, целият хаос около билдинга на пъпа на града, на най-скъпата улица „Богориди“, на 30 крачки от интерхотел „България“ е заради бързането при прехвърлянето на фирмата инвеститор, за да се замажат следите на Костадин Марков. За което ДЕСАНТ алармира в началото на годината.

Удобно, защото вместо да вземе мерки за безобразията на терена, Марков в момента упорито се преструва, че няма нищо общо с обекта.

В брой 39 на вестника, в материал „Зам. кмет вдига тузарски бирдинг в Бургас“, подробно обяснихме връзката на семейство Маркови с новостроящия се бизнес център.

Строителното петно на „Богориди“ 13 е 332,40 кв.м, а разгънатата застроена площ ще бъде не по-малко от 1 300 кв. м. От тях за Кастадин Марков и приятелят му Атанас Бошев (който пък управлява фирмите от обръча на Марков) според клаузите на предварителен договор със собствениците бяха заделени сутерена с над 300 кв. м, едно ателие на втория етаж и още едно на третия, мансардите на четвъртия етаж и подпокривното пространство. В началото на февруари в редакцията на вестника постъпи сигнал, че групичката около зам.-кмета била силно обезпокоена след поредицата публикации за корупционните схеми в общината и затова е решила да действа заобиколно - да вкара в играта втора строителна фирма за параван на „Кам строй“ (създадена на 29 октомври 2008 година от съпруката на Марков Кремена Маркова и Атанас Бошев). Тогава посочихме дори името на фирмата заместител - „Домино“.

Няколко месеца по-късно „Домино“ официално бе обявена като инвеститор, а имената на Бошев и Кремена бяха скрити.



Първоначално сградата трябваше да строи съпругата на Костадин Марков, посъветваха я да се скрие

В категории: Бургас , Общини , Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки