Хроники: Кранчета-шадраванчета в приморските нужници


Хроники: Кранчета-шадраванчета в приморските нужници
Софийската минерална баня. В в училището Приморско поставили чешмички по неин образец
19 Ноември 2010, Петък


Преди

50 години

В разгара на есента преди половин век нашите предшественици са се заели с масово залесяване на голите баири в България. От информация, публикувана във в.



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас. Фотографии: www.lostbulgaria.com

„Труд“ на 13 ноември 1960 г., разбираме, че:

„По високите оголени места на Рила и Осоговската планина започна есенното залесяване. В рилската местност „Карантиите“ 100 души вече засадиха първите 30 дка с фиданки от бял бор“.

Със същия ентусиазъм подобна кампания по това време е извършена и в троянско, където:

„За 15 дни са залесени 80 дка в м. Голям Буковец. Само за четири седмици преди това бригадата на горския надзирател Цанко Дундев е изкопала 20 000 дупки. Разбираме, че „Работниците положиха големи грижи за отглеждането на фиданки от бял и черен бор – окопаха ги навреме и няколко пъти ги плевиха“.

А ето какво сме доставяли в нашата страна от братския тогава Съветски съюз, според кореспонденция в ежедневника от 18 ноември с. г.:

„Пристигна от Съветския съюз търговски кораб „Христо Смирненски“, който докара автомобили, ескаватори, парни турбини, котли, преси и др.“

Преди

70 години

Интересни факти, които и днес са малко известни, представя в. „Вечерна бургаска поща“ в броя си от 12 ноември 1940 г. за кариерата в Атия:

„Каменоломната „Атия“, макар да отстои само на няколко километра от Бургас, на отсрещния бряг, малцина познават нейното устройство и малцина знаят какво от тази кариера вади държавата и какъв източник на блага е тя. Каменните залежи на моста „Атия“ са били открити много отдавна, но масовото им използване е започнало през 1905 г., когато френска компания е предприела постройката на Варненското и Бургаското пристанище. От нея навремето са изнесени десетки, а може би и стотици хиляди кубика каменни блокове за насип и направа на грамадни блокове, които очертават двата големи български порта. От „Атия“ по-късно е изнесен много чакъл и едър камък за направата на жп линии и жп постройки“.

От пожълтелите страници на вестника разбираме също и за нова придобивка в тогавашното село Приморско:

„Построиха се модерни нужници в училището, които ще се измиват с вода, която ще отива в канализацията, като се направиха кранчета-шадраванчета за пиене на вода, подобни на тия при Софийските минерални бани“.

През

годините

13 ноември 1912 г. — Балканска война: Българските войски влизат в Дедеагач

Балканска война: Българските войски влизат в Дедеагач

14 ноември 1885 г. — Започва Сръбско-българската война

Започва Сръбско-българската война

14 ноември 1943 г. — София е бомбардирана от британско-американската авиация

— София е бомбардирана от британско-американската авиация

16 ноември — Международен ден на толерантността

— Международен ден на толерантността

17 ноември 1912 г. — Начало на Чаталджанската операция

— Начало на Чаталджанската операция

18 ноември 1893 г. — Открита е жп линията София — Перник, дълга 34 км

— Открита е жп линията София — Перник, дълга 34 км


Улица „Стефан Караджа” в София след бомбардировките  Български картечни гнезда пред Чаталджа Подемно устройство за транспорт на каменни блокове за строежа на Варненското пристанище

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки