И гробът на Йовков потъна в бурени


И гробът на Йовков потъна в бурени
Защитникът на българските небеса, капитан Димитърс Списаревски, извършва безпримерен подвиг в българската военна летопис, но и неговият гроб е забравен
19 Ноември 2010, Петък


На 9 ноември се навършиха 130 години от рождението на един от най-талантливите майстори на българското слово – великия писател Йордан Йовков. Героят от Балканските и Първата световна война, маг на думите и всепризнат жрец на българския дух. Какво беше изумлението ми, когато видях, че надгробният му кръст, дело на нашия голям скулптор проф. Иван Лазаров, е потънал в треви и буренясал, както гробовете на много други достойни и незабравими представители



Автор: Стоян Георгиев

на нацията ни. И се сетих тогава за Вазовите стихове:

Раковски, ти дремеш под бурена гъст,

из който поглежда полусчупен кръст.

Ние нямаме Уестминстърско абатство, където е погребан прахът на британските гении Нютън, Дарвин и Дикенс, както и римския Пантеон, съхранил за вековете тленните останки на Рафаело и други велики италианци. Ние нямаме даже холивудската алея на славата. Едва в наши дни започнахме да подражавеме на това колкото суетно, толкова и забележително начинание на най-младата нация. Защо?

Кое е това, което ни прави безучастни и студени към нашите предци, взрени само в бъдещето и изкусени единствено от всяка новост и мода?

Неслучайно Паисий започва своята „История славянобългарска” със следните знаменити думи: „Искаш ли да видиш като на театър играта на тоя свят, промяната и гибелта на големи царства и царе и непостоянството на тяхното благополучие... чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш”.

Последва го Вазов с величавата си и трагична „Епопея на забравените”, сътворявайки националния ни героичен пантеон.

Напомни ни за дълга към миналото и световният поет-антифашист, носителят на международната награда за мир, Никола Вапцаров:

А в Прилеп са скрити

в мъха на стените

легенди, които ни чакат...

Откъде идва нашият нихилизъм и пренебрежение към миналото? Нима не знаем, че без минало нямаме бъдеще и че който владее миналото, владее и бъдещето, както твърдеше Джордж Оруел. Именно от тази липса на историческо чувство и къса памет идват всичките ни беди. Ако паметта ни беше по-дълга, никога нямаше да допуснем създаването на престъпната партия ДПС, чиито кметове в Кърджалийско днес дори не бръснат официалната власт в страната. Ние неведнъж плюхме върху костите на дедите си – мъченици и герои. Ако имахме по-дълга памет, нямаше да ставаме два пъти съюзници на немците, което ни донесе само разруха и катастрофи. Ако имахме по-дълга памет, днес Македония нямаше да е отделна държава, а помаците нямаше да се считат за някаква друга народност.

Неглижирането на родовата ни памет е ужасен и вечно повтарящ се национален недъг. Някога Николай Хайтов води тежки битки с дебелоглавите учени глави, за да докаже, че гробът на Левски е в столичната църква „Света Петка Самарджийска”, но „учените глави” се оказаха толкова инат, та отрекоха очевадната истина и лишиха най-великия българин от гроб, а народа ни – от място за поклонение. Същите „учени глави”, които толкова не долюбваше войводата Бенковски, усещайки с непогрешимия си нюх тяхната пагубна роля за отечеството.

Емилиян Станев си спомня как в своето детство е виждал цели корита с кости на царе и боляри в мазетата на търновци, захвърлени и никому непотребни. Като се сетим какво пише Хайтов за всеки опушен кокал, провъзгласяван от гърците за останка от някоя антична знаменитост, ни става тъжно и болно за нашето безхаберие и глупост. Дори срутеният мавзолей на Георги Димитров е показателен в това отношение. Ако той беше само комунистически диктатор – как да е, но в същото време „героят от Лайпциг” беше и световноизвестна личност. И до днес русите не са изхвърлили мумията на Ленин, нито са сринали мавзолея му. Защото са по-глупави ли? Не, защото имат чувство за памет. Президентът Путин проведе референдум по този въпрос и се оказа, че над 80 % от населението не желае да се срутва мавзолея на Ленин, определяйки го като една от най-великите личности на миналия век, човекът, зашлевил такава оглушителна плесница на грабителския капитал, че той и до днес пази горчивия спомен за нея. И германците пазят паметта на Адолф Хитлер, независимо че това е един от най-престъпните типове, раждали се някога на земята. В средата на октомври тази година в Историческия музей в Берлин бе открита изложбата „Хитлер и немците”, която ще приема посетители до 6 февруари догодина. Същото правят и французите с кръволока Наполеон, който столетие преди своя истеричен ученик изпробвал ефективността на газовите камери над негри от френските колонии, а италианците и днес се захласват по изроди като Калигула и Нерон. Само ние, ревностните папагали, като някакви недорасли и нещастни дечковци, сриваме всякаква следа от миналото си, за да започнем всичко отначало. И започваме всичко отначало, за да се озовем пред голямото нищо и пред поредния завоевател, който тихомълком ни надява юларя и ни отваря вратите към новото робство.

Гробът на героя Списаревски тъне в треволяк, а ние издигаме паметник на американските престъпници, бомбардирали мирното население в София. И не стига това, ами се намери някакъв поплювко, един извеян запасен офицер от хубостниците на Негово величество, да ни уверява, че това било нормално. Какво да кажем за такова отявлено малоумие и предателство! Това само ни обяснява наличието на гилотината! Защото колкото и да се сополивят днес монархистите и скритите зад маската на патриотизма бивши фашистки функционери, истината е ясна и за децата у нас. Това, че Хитлер ни върнал Южна Добруджа и временно Вардарска Македония, не го прави автоматично по-малък престъпник. Това, че Фердинанд провъзгласил нашата независимост, а съсипал народа ни, натиквайки го в две национални катастрофи, не го превръща в патриот и мъдър властелин. Това, че Борис ІІІ ни вкара в пагубния съюз с фашистка Германия, а сатрапът Цанков изби цвета на българската интелигенция в никакъв случай не ги прави велики държавници. Време е да си свалим розовите очила и да погледнем истината в очите. Вярно е, че историята се пои с кръв, но ние не бива да забравяме милионите жертви в името на свободата и прогреса. Защото 20-те години на преход ни разкриха, ако не друго то поне неблаговидното лице на демокрацията и бездушието на капитала. „Негово Величество Човекът”, възпяван възторжено от Пеньо Пенев, днес е само жалко винтче от огромния олигархичен механизъм, където „парицата е царица”, според паметната фраза на Алеко от „До Чикаго и назад”.

И накрая нека си спомним тревожните и проницателни слова на Пенчо Славейков:

Край на сълзи и стенания,

на неволи и страдания,

            о, мой бащин край!

Ще отдъхнеш ли ти някога,

или твоят дял за всякога

            същий все ще трай?!

Българската памет, късата и угодлива българска памет – ето една от най-страшните ни беди и докато тя е такава, ние винаги ще бъдем и ще си оставаме роби.

Защото народ с къса памет обикновено има дълги страдания!



В категории: История , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки