За сираците като статистика


За сираците като статистика
19 Ноември 2010, Петък


Не познаваме собствената си държава. А тя, милата, вероятно е някогашно сираче, отрасло в приют. Там са я възпитавали с глад и бой, просвещавали са я с изнасилване и участие в сексуално насилие, принуждавали са я да проституира и после са я набеждавали, че го е правила, защото й идва отвътре. Осакатявали са я от раждането до пълнолетието и после са я изхвърлили на улицата – оскотяла и можеща да се препитава само като продава тялото си.



Автор: Борислав Наумов

Всичкото това – за държавата. Само така може да бъде обяснен начинът, по който тя се грижи за децата в така наречените социални домове; фалшивия гняв и възмущение, с които налита на бой, когато някой от БиБиСи направи филм за сиропиталище – примерно в Могилино; садистичното удоволствие, с което реже от парите за здраве и образование, за да ги даде за подслушване и всяване на страх; идиотският й егоизъм, с който по време на криза харчи за себе си повече, отколкото когато и да е и в същото време замразява пенсиите и минималните заплати за години наред; парвенющината й на успешно реализирала се мутреса, хванала най-после за шлифера мутрата с най-дълбоките джобове и с най-дългия…шлифер.

Държава ли е това?! По-скоро мащеха с европейски паспорт и средновековни нагони, сякаш възкръснали от клоаките на Дикенсова Англия. Тази държава нарича сиропиталищата „институции” и дори институционализира собственото си безсилие и извратеност, огласявайки данните от научни изследвания на тема „Сексуално насилие над деца, отглеждани в институции". От изнесените във вторник сведения на Института по социални дейности и практики стана ясно, че всяко пето сираче от домовете за лишени от родителски грижи е било насилвано.

Няма „Не искам!”, няма „Недей!”

Наложително е да припомним, че въпреки 21-та години от края на тоталитаризма, съвременната българска държава е запазила някои от най-уродливите черти от характера на предшественичката си: манипулиране на статистиката, омаловажаване на тенденциите до частни случаи, прехвърлянето на вината върху жертвите. Именно заради това данните и изводите за сексуалното насилие върху питомците на сиропиталища са още по-страшни.

Децата, попаднали в т. нар. социални домове, имат минимален шанс: първо, да ги напуснат преди навършването на пълнолетие; второ, обречени са да станат свидетели и/или да преживеят физическо, психическо и сексуално насилие; трето, в най-добрия случай щетите върху психиката им и страхът, ще доведат до отказ от споделяне, а външните институции (ще) измиват ръцете си с „невъзможност за разпознаване на белезите за оказан тормоз над децата от страна на персонала в домовете”.

Вербалното сексуално насилие, изнасилването или опитът за изнасилване са най-честите форми на сексуален тормоз, оказван над децата. Всяко пето е било жертва на принудителен сексуален контакт, а всяко четвърто е станало свидетел на изнасилване. На практика сексуалният опит на децата в домовете, започва на ранна възраст – преди 14 години, и минава през насилието като модел.

Проституцията е друг проблем, залегнал трайно в домовете за деца, лишени от родителски грижи. На 13,5 % от тях това се е случвало лично. Други 10 % са правили секс срещу пари или подаръци.

И не на последно място – децата от сиропиталищата често са жертви и на грабежи. Цели 25 % от 106-те възпитаници на домове, обхвани в изследването, са били нападнати с оръжие с цел обир; само през 2010 г. пет деца са били убити. И още нещо – като пораснат, голяма част от жертвите на насилие стават насилници.

Сънят на разума ражда чудовища

Не става дума за известната графика на Гоя, а за проспаните десетилетия, докато истината за това, което става в приютите излезе извън добре охраняваните им огради – понякога отеквайки като погребална камбана. България никога през последния половин век не е имала добра или поне достатъчно хуманна политика към изоставените или осиротели деца. Същото, за жалост, се отнася за отношението към старите хора, останали без препитание или подслон – с което житейският кръг се затваря.

Социалната държава – ако говорим конкретно за нашата страна – се оказва, поне засега, точно толкова голяма фикция, колкото социализма с човешко лице или колкото хуманизма във финансовото творчество на политика Симеон Дянков. Ставало е дума и друг път, че сираците и пенсионерите в България не могат да разчитат на някоя приказно богата леля от чужбина, която да направи за тях това, което стори Бриджит Бардо за танцуващите мечки у нас. Но не е и нужно. Има къс и дълъг, лесен и труден път за излизане от проблема. Късият и по-лек път – колкото това и да изглежда невъзможно на сегашните управляващи – минава през нов вид социална политика от европейски тип и през отказа от оправданието: „С толкова пари – толкова грижи!”. Дългият и сложен начин за вразумяване на държавата предполага наказателни процедури от Брюксел и други наказателни процедури от страна на българските гласоподаватели.

И в двата случая няма и не може да има оправдание за държава, в която изнасилват сираци, преди да ги пратят да проституират!

 

 



Домът в Могилино, станал обект на скандалния документален филм на Би Би Си

В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки