Банкерско лоби зад ареста на Чамурджиев?


Банкерско лоби зад ареста на Чамурджиев?
Венцислав Чамурджиева едва ли е предполагал, че близкия му приятел Томи Черния ще му забие нож в гърба
17 Ноември 2010, Сряда


Ключът за килията на общинския съветник от Бургас Венцислав Чамурджиев се държи от банково лоби. Тази версия упорито си проправя път из коридорите на бургаското следствие, където бизнесменът е затворен от седмица. На 4 ноември, след акция на антимафиоти, Чамурджиев бе отведен с белезници от луксозния си дом в бургаското село Маринка. Обвинението срещу него е за лихварство, рекет и пране на пари. Компания за кратко в следствения арест му правиха 53-годишният



Автор: Фани Христозова, снимки: Николай Недев

Тодор Овчаров, Георги Манчев на 27 г. и Тодор Атанасов (41 г.), известен като Томи Черния. В момента и тримата са свобода срещу парична гаранция.

Арестът на Чамурджиев на пръв прочит може да се приеме за мощен удар на МВР срещу организираната престъпност, ако в случая не бяха останали неизяснени няколко въпроса, които подклаждат съмненията върху истинската причина за задържането.

Безспорно общинският съветник може да се нареди сред

 

най-ярките фигури на ъндърграунда

 

от зората на прехода. На политическата сцена пък дебютира редом с Йордан Цонев, в далечната 1996 г, когато след вътрешно партиен преврат оглави сините в Бургас. Последваха серия скандали. Срещу новото управление на „Богориди“ 34 в крайморския град тогава открито се обяви един от основателите на СДС Едвин Сугарев. В писмо до Иван Костов той в прав текст обяви, Чамурджиев е човек на силовата групировка „Аполо и Болкан", а изборът им с Цонев е осигурен с гласовете на проститутки и мутри.

Тандемът Цонев - Чамурджиев властва в Бургас точно една календарна година – достатъчно време, за да нанесе непоправими щети на местната организация на СДС и да предизвика трусове в икономическия живот в региона.

През септември 1997 г., Чамурджиев бе принуден да напусне сините редици. Името му изплува в скандал, свързан с пленяването на кораба “Алфа БГ" край бреговете на Сомалия. А и публична тайна в града беше фактът, че в отделни периоди бизнесът му се е преплитал и с ВИС. През годините той бе разследван за невърнати кредити на фонд “Земеделие” (проверката удари на камък), разпитван бе заради брутален побой над бившия шеф на пристанището Борислав Ботев, който така и остана неразкрит.

Завръщането му в политиката на миналите местни избори отново мина

 

на ръба на скандала.

 

Бизнесменът предизвика истински феномен - без никаква кампания и само с два плаката на основателя на БСДП д-р Петър Дертлиев, залепени на бинго-зала "Септември" успя да вкара трима съветника в местния парламент в Бургас.

Никой така и не си направи труда да доказва, че местата са купени с гласовете на роми. И въпреки, че две години по-късно полицията получи буквално на тепсия доказателствата за търговия с гласове (при обиск в дома на наркобоса Стойчо Калоянов - Лудия, униформени се натъкнаха на цели три списъка с имената на лица, адреси и ЕГН-та, на които пише, че трябва да се осигурят за Българска социалдемократическа партия -Дертлиев), МВР отново си затвори очите.

Лудия получи 8 г. затвор, за търговия с наркотици, а Чамурджиев даже не е бил викан на разпит, провери ДЕСАНТ.

Защо арестът му е поискан точно сега, а не през годините, когато за дейността му можеха да се съберат далеч по-солидни доказателства, никой не разбра. Хора от обкръжението му обаче лансират версията, че белезниците били поръчани от банкерско лоби, обслужващо основно интересите на премиера Бойко Борисов.

Всъщност

 

основният коз на обвинението

 

Тодор Атанасов- Томи Черния се оказва доста компрометиран. Томи е приятел на Чамурджиев от детството, и именно на него дължи финансовия си преспоритет. Черния е плътно до Венци и дясната му ръка бизнесменът Любен Джубрилов, на който Чамурджиев повери една от най-успешните си фирми "Мел Инвест". През март 2009 година обаче репутацията на Джубрилов като крупен строителен инвеститор се срина.

Заедно с Черничкия и още трима души бяха обвинени в рекет и лихварство. И докато сочените за негови съучастници търкаха наровете в ареста, Джубрилов заряза бизнеса си и успя да избяга в чужбина. В момента той е обявен за издирване от Интерпол, а делата му във фирмата се водят от друг от обкръжението му Христо Порточанов.

Процесът срещу Джубрилов и хората му боксува, след като съдът няколко пъти го върна на прокуратурата за поправка. Историята се заплита още повече, а слуховете наместват в сценария няколко големи български банки, кредитирали младия бизнесмен. Които сега си търсят парите.

За да върне сумите, Джубрилов трябва да работи. А под угрозата от 10 години затвор бизнесменът предпочита да се крие зад граница. В случай, че бъде осъден пък рискува имуществото му да попадне под прицела на Комисията „Кушлев“ и да бъде конфискувано в полза на държавата. Така че, цялата акция около задържането на Чамурджиев е стратегически ход, смятат запознати. Държат го в ареста като гаранция, че строителният предприемач Джубрилов.

Експерти твърдят, че зад масовите арести на лихвари, с които правителството на ГЕРБ отчита завидни резултати пред Европа, всъщност не стои грижата за обикновения човек, изтерзан от финансовата криза. „Лихварите, които отпускат кредити без лиценз не застрашават устоите на държавата. Накърнява единствено интересите на банките“, казват специалистите.

И докато Джубрилов се преследва от властите, Черния успял да си издейства имунитет и сключил

 

тайна сделка с обвинението.

 

Цената на свободата му била да предаде Чамурджиев. В продължение на година Черния донасял на властите информация около делата на приятеля си, а общинският съветник научил едва в ареста, че е крил змия в пазвата си.

„Шокиран съм! Сега научавам, че Тодор Атанасов е главен свидетел на обвинението“, казва Чамурджиев в съда на извънредно заседание в събота. Ден по-рано Томито вече е бил пуснат от ареста за да свидетелства срещу него. И за да е по-убедителен твърди пред полицаите, че бил заплашван от Чамурджиев, защото не му връщал 200 000 лева. Томито разказал, че толкова много се уплашил, та дори получил лек инсулт. „Не мога да повярвам. С него сме приятели от деца“, казва общинският съветник. Тодор Атанасов никога не е бил съдружник на Чамурджиев. Били са приятели, но е действал зад гърба му и от свое име е раздавал кредити, твърдят близки на общинския съветник.

Сега предстои да видим, ще издържат ли доказателствата срещу „народния избраник“ или слуховете около неговия поръчков арест ще излязат верни.



От ВИС и Другият известен бизнесмен лихвар Любен Джубрилов е в неисвестност от март 2009-та година

В категории: Бургас , Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки