Нова метла се задава по медиите


Нова метла се задава по медиите
Георги Любенов и Вяра Деянова бяха лицата на сутрешния блок на ПРО.БГ. Първоначално всеки ден, после само в събота и неделя. От нова година съдбата им на водещи в телевизията виси на косъм
17 Ноември 2010, Сряда


До настъпването на новогодишните празници три медии подготвят сериозна метла за част от служителите си, научи “Десант”. Големи съкращения се чакат в “24 часа”, “Труд” и Про.бг. В двата вестника предстои и още едно допълнително сътресение – продажбата им на нов собственик, който засега се държи в тайна. Уволненията ще бъдат извършени между 20 и 31 декември и ще засегнат основно служителите на вацовете в провинцията – закриват се всички регионални издания. Идеята е в



Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

градове, където се издават градски приложения, екипите да бъдат разтурени, а на тяхно място да се оставят по един или двама души за кореспонденти. Тъй като по места има и журналистки, които са майки на деца под три години, а законът ги брани от уволнение, най-вероятно в тези градове именно те да бъдат оставени на работа, наместо титулярните отговорни редактори на изданията, които ще бъдат закрити.

“Десант” още през пролетта писа, че съдбата на градските приложения на “Труд” и “24 часа” е решена. Тогава шефовете на ВАЦ поискаха от главните редактори на двата вестника Венелина Гочева и Тошо Тошев да изготвят кризисен план за намаляване на разходите с около 35%. Немските началници бяха обявили, че планът ще влезе в сила веднага след лятото. Те обаче настояваха ограниченията да обхванат основните редакции в столицата и да не се отразяват на регионалните приложения. Но Тошев се бе заканил на оперативка пред заместниците и редакторите в “Труд”, че ще направи всичко възможно, за да издейства закриването на провинциалните вестници на ВАЦ, за да спести уволнения на работещите в София. Както стана ясно тази седмица, той е успял да лобира в тази посока. Уволненията в София ще са съвсем козметични и ще засегнат основно спомагателните дейности. За да се получи плавен преход от вестници с регионални приложения към изцяло столични издания, в първите три месеца след нова година в Бургас, Варна и Пловдив ще се издава притурка от две странички, в която ще се публикуват реклами от съответните градове. Постепенно обаче и това рекламно приложение трябва да бъде премахнато до пролетта. ВАЦ се надяват тази антикризисна мярка, която вече е приета от немското началство и е залегнала в преговорите с бъдещия собственик, да доведе до оздравяване на финансовото състояние на “24 часа” и “Труд”.

По-драстични ще са съкращенията в екипа на многострадалната телевизия Про.бг. Тази медия, родена от рекламния бос Красимир Гергов с единствената цел да бъде веднага продадена за тлъсти милиони, така и не намери своята зрителска аудитория. А оттам - и рекламни приходи. Сегашният собственик на Про.бг – шведско-американската корпорация СМЕ (притежател и на бТВ), опитва всякакви еквилибристики, за да закрепи телевизията. Но дори и преливането на опитни водещи от бТВ не я спасява финансово засега. Последната идея на СМЕ е екипът на Про.бг да бъде намален наполовина. Спират се всички продукции с изключение на новините и предаването “Код: криминално”, което и без това се подготвя в бТВ. Предстои нова смяна във фасона на новинарската емисия. Най-драстичната мярка обаче е, че цялата телевизия Про.бг предстои да се влее редакционно в бТВ. Целият екип и техника се местят в малкото НДК и ще заемат пространството на първия етаж, където доскоро имаше книжарница. Идеята е съвсем очевидна – Про.бг вече само на книга ще е отделна медия. Практически тя ще ползва мощностите на бТВ. Очаква се обаче това да затвърди статута й на кабеларка, която не се ползва с особен успех.



В категории: Новини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки