Зайчето Станишко в змийски капан


Зайчето Станишко в змийски капан
Станишев също е проект на Първанов, но явно изчерпан
17 Ноември 2010, Сряда


"Кой беше Сергей Станишев преди 8 години - нали Георги Първанов го извади от ръкава си като зайче и го направи лидер на партията".

7 октомври 2009 г., Румен Овчаров

11 ноември, 2010 г. Зайчето трепери. Фокусникът Първанов е скътал под ръкава цяла партия. Зайчето гледа шоуто по телевизията. БСП е и ще остане най-голямата



Автор: Илияна Христова

партия в ляво. Но макар да я оглавява, то няма да бъде големият ляв лидер. Никога не е бил, но проектът на Първанов сега е доказателство дори и за слепите.

И фокусникът, и зайчето са историци. Първият от Института по история на БКП, вторият от Московския държавен университет. И двамата добре познават многобройните провали на стотиците отцепници от БКП/БСП. Но историците имат способност да виждат бъдещето през миналото. Зайчето знае, че БСП няма да се разпадне, но и че заешките зъби стават единствено за гризане на морков.

 

Напрегнато бе ежедневието на Сергей Станишев в седмицата преди старта на президентския проект. Посети Раднево, навести Девня, обиколи Варна и даде брифинг в София срещу избирателния кодекс подготвян от ГЕРБ. Навсякъде с изключение на пресконференцията в морската столица бе принуден да коментира намеренията на Първанов. Но и тя бе с поглед към „Дондуков” 2, тъй като президентът може да наложи вето върху избирателните промени, ощетяващи БСП. Стига да поиска.

В Раднево Станишев седна сред белокоси старци и изслуша речите, посветени на 100-годишнината от основаването на местната партийна организацията. Няколко пъти попита журналистите дали не се шегуват, че проектът на Първанов АБВ ще разцепи БСП. „Какво мислите - че Ламбо, или Ивайло Калфин ще забравят своите политически ангажименти съм БСП?”, сопна се той.

Във Варна сопването премина в откровена нервност. Станишев изгони журналистите от срещата си с бизнеса, анонсирана от него ден по-рано. Имаше защо.„Бизнесът” също се оказаха белокоси старци. Той бе представен предимно от пенсионирани браншовици и председатели на казионни съсловни организации

Станишев има повод за нервност.

 

Но не и тази, с която спекулират традиционните ефирни шамани. Битката на Първанов не е срещу БСП. Тя е за БСП, в една далечна перспектива. Чрез многократна употреба на зайчето.

В момента левицата е в криза, подобна на тази след краха на Жан Виденов. Електоралното махало се движи със скорост два парламентарни мандата – толкова престоя БСП в опозиция преди да вземе властта през 2005 г., толкова се задържа и царя. Обикновено хората, бързо разочаровани от яхналия ги управник, си мислят, че той ще се сгромоляса още на следващия вот. Но това се оказва илюзия. Затова и Бойко Борисов, ако не направи грандиозна глупост, също има сили да танцува сам или в коалиция 8 години.

През този дълъг период БСП има шанс за власт само ако издига кандидати, които надхвърлят нейните рамки и обират центристки гласове. В годините на дълбока опозиционност тя успешно тества тази стратегия. На местните избори през 1999 г. в доста градове издигна „независими кандидати” паралено с парнийните. Избирателите се втурваха да гласуват за „независимия”, класираха го на втори тур, където партията „изненадващо” го припознаваше.

 

Така БСП оцеля в най-синьото време.

 

Какво, в крайна сметка, виждаме сега чрез младият президентски проект и грохналата край него БСП? Ами същото, което през 1999 г. АБВ ще играе в центъра, ще издига „независими кандидати”. Не е регистрирана по закона за политическите партии, но може да номинира претенденти за местния и президетския вот догодина чрез инициативни комитети. „Независимите” после ще се обединяват с БСП и ще гарантират позициите на левицата във властта.

Формулата АБВ + БСП означава по-малко пилеене на гласове, което е важно в дните на дълбока опозиционност. И така някъде до към 2017 г. и малко преди това, когато електоралното махало отново ще е засилено вляво.

Първанов се надява да посрещне бъдещата лява вълна като

 

единствен господар на прилива.

 

Който се съмнява, че мисли толкова надалеч, нека си припомни, че договори участието на ДПС в изпълнителната власт още при избирането му за президент през 2001 г. – сделката бе подкрепа за него срещу мандат след 4 години. Дали ще успее, не се знае, но поне такива са амбициите му.

Но за да е едноличен господар на прилива, фокусникът Първанов трябва да върне зайчето Станишев обратно в ръкава. Сега? Няма нужда, Борисов има още електорален ресурс. След изборите догодина? Не, АБВ и БСП тук-там ще имат кметове. Ще го върне след 2013 г., когато АБВ – нали е сдружение, няма да участва на парламентарния вот. БСП очаквано ще загуби тогава, а два провала ще дойдат твърде много дори за ентусиаст като Станишев.

Дотогава според президентския сценарий той ще трябва да ръководи БСП изцяло в услугите на Първанов. Държавният глава ще прави инициативи, ще предага идеи, ще лансира кандидатури, а Станишев ще трябва да ги подкрепя. В Пловдив това вече почти е станало, след като БСП е на път да издигне сегашния кмет Славчо Атанасов. Той е десен, бе избран с помощта на ГЕРБ, но има ли значение, след като наскоро се отърка в Първанов?

 

Станишев ще трябва да свири втора цигулка,

 

за да не забравя лявата пубика кой е обединителят и вдъхновителят на любимия й оркестър. Но от време на време ще му дават солови партитури, за да носи отговорността при провали. А Първанов, който досущ като ранния Борисов ще е неформален лидер, ще обира овациите на заблудените зрители и едрия бизнес, който за разлика от масовката никога не остава излъган в очакванията си.

Станишев добре разбира играта, в която е въвлечен. И от срещите му с актива на БСП през последни месец става ясно точно това. Навсякъде соц.лидерът обсъжда президентския проект не само от гледна точка на БСП, но и в стремеж да запази личните си територии. Мъчи се да балансира между лобитата в партията, президентските мераци и собственото си оцеляване. „Десант” разбра какво Станишев говори на местните структури из страната и какво те са инструктирани да разправят на медиите относно президентския проект:

АБВ не е партия, тя е неправителствена организация

Това е най-честото изречение, с което Станишев се обръща към местните структури. И те са напътствани точно това да говорят на журналистите при интерес. В неправителствена организация всеки може да членува, такова сдружение не е партия – тази логика прекрасно обслужва БСП, макар да е вярна само формално. Обслужва великолепно и Станишев, чийто интерес засега не е да се кара с Първанов.

Но лидерът на БСП говори и друго пред членската маса - че е възможно през 2013 г. АБВ да се пререгистрира в партия. Доколкото това е само хипотеза, Станишев предупреждава актива да не го споделя публично. Тактиката му тук е ясна – да провокира подозрение към президентския проект, опъвайки най-ранимата струна на всеки социалист (единството на партията). Станишев има интерес активът на БСП да гледа със съмнение Първанов.

Ще издигаме не партийни, а избираеми кандидати

Тава е инструкция за местните избори. И е вратичка именно за подкрепа на „гражданските номинации” на АБВ. Като „не партиен, но избираем”, ще бъде лансиран например Славчо Атанасов. И червеният актив ще трябва да бъде убеден горещо да подкрепи подобни фигури. Но и тук Станишев се опитва да приложи лека хватка – обяснява, че само и „единна и силна БСП” може да осигури успеха на такива кандидатури. Това пък е условие към АБВ да не мътя водата с интриги в самата БСП.

Далеч от ДПС

Тази директива е жадувана от редовия червен електорат. И е съвсем нормално Стнишев да говори подобни неща, след като всеки допир с Доган изгаря. Тук той е в пълна хармония с привържениците на БСП, тъй като Сокола отдавна не го брои за фактор. Нека Първанов да си носи рисковете от сътрудничество с ДПС.

Врагът е Борисов

Ако до преди две-три години БСП все ще се надяваше на някаква коалиция с ГЕРБ, то подобни надежди вече са илюзия. Социалистите трябва да бъдат надъхани, че Борисов е не по-малко лош от Костов. Те обичат да имат враг, партията е в кондиция при наличието на страшилище срещу нея. Станишев няма причина да не говори срещу Борисов, дори следва да е по-активен, за да не губи конкуренцията с Първанов.

--------------

Най-големите приятели на президента, като бизнесменът Георги Гергов и Румен Петков, декларираха, че твърдо остават в БСП. Стефан Данаилов, спряган за лице на АБВ, отдавна каза, че мястото на Първанов е в партията. Въобразява ли си все още някой, че голямата цел на Първанов не е да се върне на бял кон в БСП?

Зайчето вероятно съжалява, че по-рано не пробва да стане вълк. Или поне таралеж, тъй като президентът му прати доста змии в заешката дупка.



В категории: Политика , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки