Доц. Константа Тимчева: Помня всичките си пациенти, победили рака


Доц. Константа Тимчева:  Помня всичките си пациенти, победили рака
15 Ноември 2010, Понеделник


Доц. Константа Тимчева стана носител на тазгодишната награда Лекар на годината. Родена е в гр. Сапарева баня. Кариерата си започва в болницата на Дупница, а след успешно завършена дисертация в Санкт Петербург, става лекар в Националната онкологична болница. От 2001 г. е начело на Клиниката по химиотерапия, а от юли 2010 г. е Национален консултант по онкология.



Автор: Лора Бориславова

- През последните години диагнозата „рак” се поставя все по-често и то не само на възрастни, но и на млади хора. Кои са най-често срещаните форми на коварното заболяване?

- Наистина в Клиниката по химиотерпаия преминават всяка година с по около 25 % пациенти повече от предходната, като най-разпространената диагноза е карцином на млечната жлеза. При мъжете най-често се среща ракът на белия дроб. На едно от челните места в Европа сме по заболеваемост от рак на маточната шийка. Като цяло общата заболеваемост от рак у нас нараства с около 2 % годишно.

- Има ли случай от вашата практика, който ви е оставил ярък спомен?

- Аз помня всичките си пациенти и всички те за мен са пример за духовна сила и човешка воля да се справиш с болестта. Никога няма да забравя Теди Захариева, която не само показа воля да се бори за живота си, но и да дава сили на останалите пациенти, както и да отстоява техните права! Тя първа повдигна въпросите за снабдяването с лекарства и осъди тогавашното Министерство на здравеопазването заради този проблем. Това е изключителен пример за воля и решителност и аз го давам винаги, когато се налага. Защото тази воля за борба е много важна – ако пациентът се примири с диагнозата си, битката с болестта е наполовина загубена.

- Какво ще препоръчате за профилактика на онкологични проблеми?

- В голямата си част болните се диагностицират в напреднал стадий на болестта. И докато в западните страни, където имат добри скринингови програми, смъртността от рак на млечната жлеза например намалява през последните 10-15 години, при нас все още не можем да говорим за такава тенденция. Причините за това са много – от една страна е ниската здравна култура на населението, а от друга това, че не се обръща внимание на профилактиката. Като специалист препоръчвам поне два пъти годишно да се отделя време именно за профилактични прегледи.

- Кой продукти са най-канцерогенни? Напоследък се препоръчва да се избягват пушените храни и колбасите, тлъстото свинско месо и зеленчуците, пълни с нитрати?

- Като канцерогенни се сочат различните добавки към храните, като например оцветители, консерванти, подсладители. Обикновено те биват обозначавани с прословутите Е-та на етикетите. Разбира се не бива да пропускаме и нитратите, но сред най-вредните фактори аз определено смятам, че са цигарите!


В категории: Интервю , Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки