Джебел все още е в България


Джебел все още е в България
Момент от протестите на учениците от СОУ "Христо Ботев" в Джебел против новата директорка Шерифе Исмаил, снимка СКАТ тв
13 Ноември 2010, Събота


Неотдавна министър Дянков с цялата си безпардонност нарече учените от БАН „феодални страчета”. Аз мисля, че както винаги невежото момче сбърка: феодалните старци не са в БАН, а в ДПС. Но неми като риби са герберите за дългата престъпна ръка на ДПС. Бойко целува полите на Еродган и го посреща със салтанати, а ходжите и имамите вече поругават паметниците на националните ни герои. В Бургас пък общинските съветници се напъват да издигнат поне една



Автор: Стоян Георгиев

джамия в чест на своята продажност. Само че опак хора се оказаха бургазлии. Не можеш така лесно да ги преметнеш, а камо ли да излезеш наглава с тях.

Някога кърджалиите са били истинска напаст и бич за мирното население. Вера Мутафчиева беше нарекла техните набези „смутното време”. Ето такова „смутно време” на беззаконие и самоуправство се задава днес в смесените райони. И го предизвикват новите кърджалии, новите самозабравили се феодали и насилници. Един от най-ярките представители на тази долнопробна пасмина нехранимайковци е несменяемият и вечен кмет на град Джебел, област Кърджали – Бахри Юмер, изявен активист на незаконната ДПС.

Същият хубостник, известен с арогантното си и грубо поведение, настоява разпалено на едва разбираем български език за оставката на Емилия Владева – началник на регионалния инспекторат на образовнието, както и на самия министър Сергей Игантов. Поводът са уволненията на директори на училища, верни на ДПС, в Джебел, Крумовградско, Момчилградско и други населени места в региона.

ДПС кметовете от седемте общини в Кърджалийско, начело с Хасан Азис и Бахри Юмер, даже изпратиха до премиера Бойко Борисов своите нахални искания, заявявайки, че ще прекратят всякакви контакти с областния управител Иванка Таушанова, като представител на централната власт в региона, ако не получат своето. В инцидента се замесват и учениците от 11 и 12 клас на СОУ “Христо Ботев” - Джебел, които, подкокоросани от депасарските разбойници, препречват пътя на новата директорка Шерифе Исмаил към училището.

Последната била заплашвана и тероризирана от Юмер и е подала жалба в прокуратурата срещу него. Нейната предшественица Незиха Хасан е сестра на депутата от ДПС Неджми Али и вярно куче на ДПС. Достойното държание на Емилия Владева изкара от равновесие Бахри Юмер и цялата шайка депесарски вождове, които даже размахаха картата със Страбургския съд за правата на човека. Интересно е какво разбират те под права и свободи. Вероятно да яхат народа ни като магаре, а той да си мълчи и да им пее маанета. Само че не са познали...

Да не говорим, че в някои училища в Кърджалийско са били засечени ученици, които са “мъртви души”, напълно виртуални, но за чието обучение държавата отпуска немалко средства. Досещайки се в чии джобове потъват тези средства, можем да разберем в действителност за какво става дума в областта.

Но на мене ми се ще да щрихирам още няколо факта от бурната биография на дерибея Бахри Юмер. Той си бил поставил за задача да смачка единственото българско село в община Джебел – Припек. През 1876 г. сигурно би повел в “юруш” башибозука, ала днес средствата са по-рафинирани. 2004 г. – в бюджета на Община Джебел няма 1 лев, отделен за село Припек. 2007 г. – воят от Джебел срещу София е огромен, че били отпуснати пари за канализация на Припек без знанието на общинския кмет. Общината не е направила или поправила нито една улица, асфалт няма, събира се такса смет без да има дори кофи за боклук в селото, съответно сметосъбиране. 2008 г. – спонсор дава пари на село Припек за улично осветление, Юмер протестира, че било незаконно и за дълго оставя селото без ток. От 10 г. се планира издигането на християнски храм в Припек, но това ще стане само ако вградят в основите му трупа на Юмер. Приживе той няма да го разреши.

Ето още един куриоз: наследници на джебелски българомохамедани (с български имена!) се връщат в Джебел от чужбина и откриват, че гробовете на предците им са грижовно... извадени от местното гробище, тъй като то било само за правоверни. Мястото на правоверните, но с български имена, е отвън зад оградата! Когато единият от българомохамеданите с българско име починал, ходжата ласкаво посъветвал роднините му да му сменят името с мюсюлманско, че „да затворел устата на хората”. Пред слисаните роднини Юмер бей заявил, че в религиозни работи не се меси и толкова... Без значение, че в Република България властта е светска и че гробището е общинска собственост! ...

За мен винаги е било интересно защо все още няма турска история на Османската империя, а само чуждестранни изследавния. Това е един факт, който би учудил всеки здравомислещ човек. Отговорът е ясен и еднозначен. Защото Османската империя се е управлявала от чужденци: от еничари, потурнаци и сменили вярата си европейци. Турците са били само “мат’риалът” (както би казал нашият “мъдър” премиер) в ръцете на по-образовани, по-начетени и по-далновидни хора от тях. Ето това е мъката на съвременните турски историци и те хитро завоалират този факт с приказките си за някакво османско културно наследство и величие. Като се има предвид, че България е била в “чрево адово” (според Вазовия израз), т.е. най-близо до Цариград, то повечето ръководни длъжности в империята са били поверявани на българи. Няма да бъде пресилено, ако кажем, че историята на Османската империя всъщност е история на България, а не обратното. Да не забравяме, че с кърджалиите са справят пак българите, които с огън и меч защитават градовете и селата си. И надделяват. Та нали и “бащата на турците” Кемал Ататюрк също е помак по произход? Самите турци никога не са могли да излъчат силни и талантливи водачи и политци. Затова и вождовете на ДПС, с техните първобитни знания и маниери, са толкова жалки и смешни в напъните си да надскочат природните си дадености и ограничения. Но все пак успяват поради страхливите ни и продажни политици.

Знаменитата “сопа” на Стефан Стамболов, за която някои са го критикували, днес би ни свършила много добра работа. Защото тази “сопа” успя за две години след Освобождението да изчисти всички разбойнически шайки от територията на България. Сега обаче това не се случва, не защото е невъзможно, а защото няма политическа воля за него, както и смели политически мъже като Стамболов. За съжаление нашият политически елит днес се състои само от феминизирани манекени с бутафорни мускули, женски характери и празни глави. Докато това продължава депесарските феодали ще вилнеят и ще си веят байрака, защото не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава.

За тях има само едно лечение – радикалното. За него ни напомня с края си един Алеков фейлетон: “Пусти върхар!”



В категории: Образование , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки