Разпитват Диневи за строителни измами в Търново


Разпитват Диневи за строителни измами в Търново
Йордан Динев не поиска да разговаря с журналисти във Велико Търново
11 Ноември 2010, Четвъртък


Строителните предприемачи братята Йордан и Динко Диневи попаднаха под прицела на великотърновската полиция. След като стана ясно, че са прехвърлили една от яхтените си фирми с колосален дълг на бедняка Бай Иван от търновското село Беляковец, сега милионерите са разпитвани за евентуалното им участие в крупна строителна измама в старата столица.
Преди години Диневи са имали обща фирма с 55-годишния габровец Христо



Автор: Здравка Христова

Чапанов, който завлече над 70 семейства в Търново, взе им парите и не им построи жилища. Братята и Чапанов били съдружници в ахтополската строителна фирма "Диневи-ЮГ" ООД.
Междувременно Чапанов продаде дяловете си в дружеството, а то бе обявено в ликвидация с решение на Бургаския окръжен съд още през 2001 г. Въпреки, че ликвидацията е трябвало да стане в 6-месечен срок според съдебното решение, фирмата е заличена от правния мир едва през април 2010 г., показват данните от Търговския регистър.
На 3 ноември големият от братята Диневи - Йордан, дойде на разпит във Велико Търново, придружен от бодигардовете си. Милионерът подмина журналистите, чакащи го пред Районното.

Измамата е за поне 5 милиона евро. Толкова е глътнал недовършеният строеж на ул. "Борис Богданов" до спортното училище в града. В началото на другата седмица комисия от Община В. Търново ще извърши проверка за съответствие на техническата документация и степента на завършеност на кооперацията.
Христо Чапанов изпадна в крупни дългове, има просрочени банкови кредити и съдия-изпълнители започнаха масова продан на имотите му в Габрово и на недстроените апартаменти и магазини във В. Търново. За публична продажба са обявени дори кулокран, верижен багер и камион.
Печалният строеж се прави от габровската фирма "Агропродукция" и започна през 2005 г. За всички апартаменти е платено от 10 до 100 % от стойността на бъдещите си жилища, което прави между 10 хил. до 50 хил. лева от купувач. Сред измамените има и българка с британско гражданство, която преди пет години е броила 130 хил. лв. за два апартамента на Чапанов. Друга от измамените е успяла да заведе в Габрово дело срещу предприемача, което е спечелила, но въпреки това не е получила нито жилище, нито парите си.
Въпреки че отдавна трябваше да е готов, обектът и до днес продължава да е в груб строеж, а работата по него е напълно замразена от началото на годината. Относително завършена е само една от секцията на блока, но без съответната инфраструктура, ток, вода и без достъп до входа. В последните месеци са установени и кражби на кабели и материали от самия блок, който се руши и разграбва.
В средата на февруари т.г. Христо Чапанов дори удари с чук по главата репортерът на "Господари на ефира" във В. Търново Димитър Върбанов. След няколко часа в ареста Чапанов беше освободен, а ход на делото за нападението над журналиста все още не е даден. Репортерът подаде жалба в прокуратурата за заплахи от страна на Чапанов, но търновските обвинили отказаха да образуват дело, защото предприемачът се укривал и нямало да реализира заплахите си.



В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки