Димитровград издирва Тито и Сталин


Димитровград издирва Тито и Сталин
Бутафорен паметник на Сталин, издигнат пред Народния театър в София през 1951 г.
06 Ноември 2010, Събота


В града на бригадирската младост – Димитровград, от известно време битува идеята да бъде създадена алея на монументалното изкуство от епохата на тоталитаризма. Замисълът предвижда в нея да бъдат подредени произведения на български творци, свързани със събития и личности от втората половина на ХХ век. За целта кметът на града Стефан Димитров е разпратил писма до всички градоначалници в страната, където са запазени подобни произведения, с молба да



Автор: Христо Христов

ги дарят на бъдещия музей на открито в парк „Марица изток”.

Баш в навечерието на Димитровден стана ясно, че на неговия призив се е отзовал старозагорският градоначалник проф. Светлин Танчев. Той предложи на общинските съветници в града на липите да гласуват даряването на събиращите прах в покрайнините на града останки от монументален паметник на Ленин, извисявал се някога край парка „Аязмото“, носещ тогава името на Владимир Илич. Монументът е рожба на талантливата скулпторка проф. Мара Георгиева. Оценен от специалистите като една от най-добрите й работи, тя го сътворява преди 4 десетилетия и се окичва по този повод със златен Орден на труда. С решение на т. нар. временна управа на Стара Загора през 1991 г. вождът на световния пролетариат е свален от пиедестала, нарязан на 4 парчета и в потайна доба откаран с камион в склад недалеко от града в местността Голиш. До ден днешен четирите блока са здрави, по тях няма нанесени щети и няма проблем отново да бъдат сглобени и експонирани, категорични са експертите от областта на културата.

Идеята на старозагорския кмет се посреща с противоречиви чувства от по-старите жители на града. Голяма част от тях недоволстват защо нещо, заплатено с парите от техните данъци, трябва да бъде харизвано на съседите. Други пък адмирират подобна алея, като идеята за нея дори бе подкрепена от министър Вежди Рашидов. Някои с носталгия си припомнят, че сходно решение са вземали през 90-те години на миналия век и старозагорските старейшини, но така и не се стигнало да реализацията му. Но сега само една крачка дели гранитният товарищ Ленин да извиси снага до героя от Лайпциг Георги Димитров, чиято скулптура бе демонтирана от централния площад в Димитровград през 1992 г. По-харт привържениците на култа към пролетариатските времена настояват до двете фигури да се наредят и монументи на Сталин и Тито и припомнят, че някога по партийните събрания бяха скандирани анблок имената и на четиримата.

Днес старозагорци съжаляват, че не са запазили и паметника на Йосиф Висарионович, който се е издигал през 50-те години на миналия век в близост до река Бедечка в края на града. Предполага се, че аналогична фигура на Бащата на народите има запазена във Варна, защото в периода 1949-1955 година крайморският град носил името на Сталин. Такъв паметник имало и в София – на мястото, където след това бил монтиран Ленин, а сега се извисява символът на столицата, изработен от Георги Чапкънов.

В разразилата се напоследък едва ли не колекционерска страст към паметниците от епохата на тоталитализма, гражданският клуб „Истина” в Казанлък пък роди идеята подобни монументи да бъдат разположени по пътя до връх Бузлуджа, където се издига рушащата се отдавна „чиния“. Там можело да се премести и скулптурата на трибуна Георги Кирков, извисяваща се в центъра на Казанлък, която често става обект на вандалски набези. Неотдавна местен бизнесмен-иманяр дори разкопа основите на постамента й в търсене на митично златно съкровище от времето на турското робство.



Пътят към разпадащата се „чиния“ на връх Бузлуджа също може да бъде осеят със скулптури на култови личности от епохата на тоталитаризма Паметникът на Сталин на входа на варненската морска градина от времената, когато градът е носил името на Бащата на народите Лидерът на „Атака“ в Града на липите Михаил Михайлов пък предлага парчетата от старозагорският Ленин да бъдат нарязани на павета

В категории: Общини , Репортажи , История , Парадокси , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки