Откривателят на гроба на Самуил стана почетен доктор у нас


Откривателят на гроба на Самуил стана почетен доктор у нас
Ректорът на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров връчва почетното звание на проф. Николаос Муцопулос
05 Ноември 2010, Петък


Известният гръцки археолог проф. Николаос Муцопулос, който има голям принос в изследването на българското минало, получи на тържествена церемония в понеделник почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Във връзка с разкопките, които ученият провежда на остров Св. Ахил, където се знае, че е умрял нашият именит владетел, той написва книгата „Базиликата „Свети



Автор: Яна Славянска

Ахилий“ в Преспа“, но ръкописът досега е издаден единствено у нас и вижда бял свят само на български език. Текстът е преведен от заместник ректора на университета в Пловдив – доц. Запрян Козлуджов.

Впрочем, освен българската, нито гръцката, нито международната научна общност проявява някакъв интерес към неговите разкрития. Така и от гръцка страна никой не се наема да издаде неговите изследвания. Не е за вярване, но поне властите в Гърция са поставили надпис на гръцки и английски на гроба в „Св. Ахил“, на който е упоменато, че това е „Гроб на Самуил – цар на България“.

Професорът започва разкопките на острова в малкото Преспанско езеро още в средата на миналия век. Мястото представлява едно живописно райско кътче, където природата е запазена почти в девственото си състояние. Човешкото присъствие се изчерпва само с малкото рибарско селище, обитавано от десетина жители. Възрастните от тях твърдели пред учения, че тук е погребан някакъв патриарх, чийто жезъл още стои прав, и никой не смеел да припари до лобното място на българския владетел.

Освен неговия гроб, археологическият екип, воден от Муцопулос, открива и гробовете на сина му Гаврил Радомир, както и „цялото семейство на българския цар“. Автентичността на самуиловите тленни останки е установена по откритата фрактура на лявата лакътна кост, зараснала накриво, според както сочат историческите извори, след раняване през 997 г. в битката при Сперхей. Благодарение на открития му череп и направената възстановка по него, днес можем да видим в Музея по антропология при БАН точно как е изглеждал един от най-великите български царе.

Гръцкият професор Муцопулос, който всъщност е завършил „Архитектура“, е подпомогнал извършването на архитектурното оформление на Стария Пловдив. Той е „Доктор хонорис кауза“ и на СУ „Св. Климент Охридски“ и почетен член на Атинската, Неаполската и Българската академия на науките. Почетен гражданин е на много гръцки градове и е носител на мвожество други почетни отличия.



Гробът на българския цар Възстановка по намерения череп как е изглеждал цар Самуил

В категории: Новини , Културен Десант , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки