Съдия упражнявал рекет, хазарт и бракониерство


Съдия упражнявал рекет, хазарт и бракониерство
Магистратът (първият влаво) на запивка при воаяжа в Куба с бизнесмена Емил Павлов, снимка: в. "Борба"
05 Ноември 2010, Петък


Великотърновският съдия Славчо Петков, заловен при шумна полицейска акция с 6000 лева белязани банкноти, се оказа една от най-колоритнитет личности в старата столица. Той обичал не само шумоленето на парите, но още и "едноръките бандити", незаконния лов, отлежалото уиски, младите жени и воаяжите в чужбина.

На 20 октомври в 23.15 ч. магистратът беше закопчан от антимафиоти с тлъст подкуп в жилището си. Според прокуратурата, хилядарките му дал криминално



Автор: Здравка Христова

проявеният Емил Шопов - Шопа. Версията на обвинението е, че срещу тази сума съдията се ангажирал да потвърди оправдателната присъда на Шопа по дело за кражба на 5 тона нафта. “Човек на закона, който веднъж вече е прекрачил закона, може да го направи и втори път”, заяви прокурор Георги Христов. И настоя Петков да остане в килията. “Един съдия няма право да извършва действия, които поставят под съмнение почтеността му. Но това не означава, че всеки съдия или прокурор, който извърши престъпления, трябва да е задържан под стража”, подчерта от своя страна съдия Владимир Астраджиев и пусна колегата си под гаранция от 7500 лева. И ловец съм, и рибар съм... Докато търкаше наровете в следствения арест цели 60 часа в компанията на наркоман, около името на Славчо Петков във Велико Търново се завъртяха няколко истории, припомнени от очевидци на бурния му живот. Обвиненият в търговия с влияние съдия без малко да умре по време на лов. Спасил се на косъм от смъртта, след като преди 3 г. неволно сам се прострелял с пушката си в таза и десния крак.

Всъщност, тази покъртителна случка разказа в съда адвокатът му Тодор Тенев с цел да му издейства освобождаване от ареста. “Наложи се да му бъде направена животоспасяваща операция и сега е почти инвалид. Освен това страда от стенокардия и диабет”, обясни той, но спести на публиката в залата, че злощастният инцидент е бил по време на бракониерски лов.

Славчо Петков, брат му Петко и няколко техни приятели стреляли по глигани в балканите над Нацовци в прохода Хаинбоза, без нужните документи. И понеже навлезли в чужди ловни полета, цялата група била подложена на обстрел от неизвестни стрелци. Най-вероятно именно техните куршуми са ранили тежко съдията, а не той сам, както бе лансираната версия за пред медиите.

Групата, обясни тогава пострадалият магистрат, отишла на разходка в гората и за да се пазят от хищници, той носел законно притежавания си пистолет. Оръжието било в кобура на кръста му, но заредено без спуснат предпазител. Подхлъзнал се и при падането оръжието само възпроизвело изстрел, който за малко да го убие. Случката би звучала комично, ако съдията-виден бракониер не беше член на Ловния съвет към Районното управление на горите във Велико Търново, категорични са местните авджии. Славчо Петков бил дясната ръка на тогавашния шеф на РУГ Параскев Радев и думата му била последна при вземането на каквото и да е било становище за развитието и бъдещето на ловните полета по Търновско, както и за сечта в държавните горски масиви. Братът на Славчо пък - Петко Петков за няколко месеца в края на 2006-началото на 2007 г. беше директор на военния завод “Терем-Ивайло” във Велико Търново и си тръгна с фиаско от поста заради злоупотреби. Беден като църковна мишка - се оказва Славчо Петков, ако се съди по годишните му декларации пред Сметната палата. Проследихме декларираните данни от 2006 г. до миналата. Преди 4 г. съдия Петков със спестени 13 709 лева от заплати си е купил 27 кв.м офис във Велико Търново. На следващата година той вече е горд собственик на “Мерцедес”, купен за скромните 1000 лева, които отгоре на всичко били взети назаем.

През 2008 г. Славчо Петков тегли 142 000 лева ипотечен кредит от ЦКБ. Не посочва какво си е купил с парите нито през тази, нито през следваща година. За 2009 г. Славчо Петков подава само уведомление до Сметната палата, че няма промяна в имотното му състояние И през четирите години графите в декларациите за банкови влогове или други спестявания остават празни - фигурира словосъчетанието “Нямам нищо за деклариране”. Съдията от Великотърновския окръжен съд живее сам в не голям апартамент в над 20-годишен блок в кв. “Картала” в покрайнините на града, известен като „полицейските кооперации“. Съседите му не говорят с охота за него, но ако обелят дума, не е за похвала. “Той е голямото добро утро. Не говори с нас простосмъртните”, само смотолевят комшиите. Излизал рано и се прибирал по нощите. Не пазарувал много от кварталната бакалия. Съдията има 2 пълнолетни деца. Дъщеря му, синът му и съпругата му Мариела от доста време живеят в София, но официално не са раздлени, казаха съседи. 52-годишният Славчо Петков е в окръжния съд от 1998 г. Преди това е бил следовател в Търново и военен следовател към военно-окръжната прокуратура в Плевен. Магистратът гледа наказателни дела и досега не е наказван. Един от последните му процеси бе за убийство в свищовското село Орловец. Тогава той даде 5 г. затвор на 60-годишния пчелар Стоян Стоянов, който гръмна съседа си Валентин Иванов вместо крадец. Преди време съдия Петков гледа делото срещу търновската престъпна група на Методи Мавров-Мето и 4-мата му авери и поиска проверка на поредния болничен на Методи Мавров, след като процесът беше отлаган 10-ина пъти уж заради заболявания на подсъдимия. Славчо Петков произнесе оправдателна присъда срещу великотърновския бизнесмен Георги Вълев. Няколко часа след ареста на съдията, Вълев също беше закопчан с белезници миналата седмица като участник в групата “Килърите” и обвинен в подбудителство за убийството на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Случаят, по който съдия Петков оправда Вълев, беше за повдигнато обвинение срещу бизнесмена за злоупотреба с доверие на клиенти - измамил 36 акционери, като им станал пълномощник, и ги завлякъл с 12 млн. лева. Парите му били дадени да ги представлява по дела срещу ДЗИ банк. В Софийския съд пред журналисти съдията Петков отказа за коментира случая “Вълев”.

 

 Хазартната страст на съдията е една от най-обсъжданите тези дни теми във Велико Тръново. Според запознати той бил редовен клиент в казино "Полтава" и това в "Сентрал мол". На месец магистратът изигравал по 7-8000 лв., казаха негови близки.

Славчо Петков е любител на отлежалото уиски. На банкети е отличен компаньон и докато не пресуши бутилката, не си тръгва, споделят участници в запивките. Слабостта му към алкохола е известна на търновските таксиметрови шофьори, които споделят, че не веднъж и дваж да го прибирали видимо пиян от Съдената палата до апартамента му в кв. „Картала“. Мълвата говори, че напоследък изживявал нещо като втори пубертет и заедно с друг негов колега от Окръжния съд си устройват “забавления” с млади жрици на любовта. Пътешествията, особено на аванта до далечни и екзотични дестинации, също са страст на магистрата, обвинен в подкуп и търговия с влияние. М.г. великотърновският вестник “Борба” публикува скандални снимки на Славчо Петков от воаяжа му до далечна Куба. Той се разходи и позабавлява в латиноамериканската перла на Кастро на разноските на бизнесмена Емил Павлов. Той от своя страна редовно източва общинската хазна за песните и танците на второразрядни самодейни състави, които нарича „Международен фолклорен фестивал“. Случаят с рушвета на магистрата Славчо Петков е поредното дамгосване на Темида във Велико Търново. През 2007 г. гръмна скандалът с пияния съдия Теодор Милев, който бе отстранен от длъжност за наказателно разследване заради щети от над 27 000 лева от бюджета на Великотърновския окръжен съд като негов председател, но засега е оправдан. Във В. Търново бе първият уволнен дисциплинарно от съдебната система Даниел Минов, шеф на ВТОС. Бившата апелативна шефка Йорданка Неделчева е сред малцината, дали пространни обяснения като свидетел по делото срещу обявения за кадровик на съдебната власт Красьо Черния. Съдия Славчо Петков не отговаря на мобилния си телефон и не се показва извън дома си. При пускането му под гаранция преди седмица той само заяви: “Ако бях умрял, щеше да ми е по-лесно. Притеснявам се как случилото се се отразява на семейството и най-близките ми. Вече няма да съм съдия”.



Белязаните 6000 лева, с които на 20 октомври задържаха съдията пред дома му в полицейския блок във великотърновския квартал Славчо Петков при произнасяне на присъда. След резила с рушвета, магистратът излиза от съдебната система В този блок живее съдията Петков. Съседите не го долюбват, правил се на

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки