Телевизия СКАТ спаси 5 песни от забрава


Телевизия СКАТ спаси 5 песни от забрава
Певици и танцьори записват новооткритите песни на фона на село Зараево
01 Ноември 2010, Понеделник


В рамките на инициативата си да издири и съхрани колкото може повече автентични български народни песни, екип на телевизия СКАТ се оказа в търговищкото село Зараево. Въпреки неприветливото време, което ги посрещна със студ и вятър, операторите Тодор Андонов и Иван Банчев и режисьорката Мартина Чачевска успяха да заснемат изпълненията на водещите на предаването „Всички на мегдана“ на СКАТ ТВ Соня Чакърова и Силвия Димитрова. Те изпяха пред



Автор: Симеон Балевски

камерите, в съпровод на фолклорния ансамбъл „Северняче“, пет неизвестни досега народни песни от Зараево и региона, издирени с много труд и желание от зараевчанката Кера Симеонова. Родолюбивата българка е успяла да ги запише от някогашните певици на селото Дена Стоянова и Диляна Петкова.

А песните са наистина интересни по своето съдържание и мелодичност. Две от тях са достигнали до наши дни още от времето на турското робство. В едната се разказва за облога между младия Стоян и един турчин-еничерин, които седнали да се надпиват с уговорката, ако българинът се окаже по-издържлив, да вземе кончето на турчина, в противен случай той ще отмъкне либето на Стоян – Калинка. Лукавият османлия обаче изливал съдържанието на чашите в ботуша си и така спечелил бялата българка. В крайна сметка Стоян настига турчина, отрязва му главата и спасява Калинка.

В другата песен пък главната героиня се казва Янка, която „байрак забила,/турчин убила“. Като го убила, го скрила „във бащини си равни дворове“. Властите естествено я хванали и „дорде петлите дор триж пропели/три пъти Янка на съд водили“. Пред съда обаче юначната ни сънародничка гордо заявила: „юнак съм била, убила съм го,/ хитра съм била, та съм го скрила“. Другите три песни са с доста по-романтично и любовно съдържание и възпяват силните чувства между едновремешните луди млади. Тези песни са още едно попълнение в безсмъртната съкровищница на българския автентичен фолклор и благодарение на патриотичната телевизия ще бъдат съхранени навеки за поколенията.



Екипът на СКАТ ТВ по време на снимките

В категории: Новини , Традиции , Горещи новини , Музика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Blah-blah
19.02.2017 12:35:25
0
0
Как се казват тези песни? Искам да ги гледам, а никъде не споменавате заглавието им.
1
ПипиКуку
23.01.2017 00:03:26
0
0
http://old.postimg.org/gallery/npdcr1qu/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки