ГЕРБ откупи свой в Бургас


ГЕРБ откупи свой в Бургас
Снежина Маджарова направи груба грешка, когато стана председател на ОбС-Бургас
27 Октомври 2010, Сряда


Общинските съветници на Атака в Бургас били финансово обвързани с партийната централа в София и получавали пари, за да гласуват по нареждане от там. Инструкциите обикновено им се давали непосредствено преди заседанията на ОбС в крайморската община. В замяна хората на Волен Сидеров получавали по хиляда лева месечни „заплати“, маскирани като „договор за консултантски услуги“. Така



Автор: Тихомир Смоленов, снимки Николай Недев

било сигурно, че с гласовете на Деан Стойков, Димчо Грудев, Иво Лазаров, Петър Таракчиев и Петко Петков, ГЕРБ ще си осигури нужното мнозинство.

Това стана ясно след извънредна сесия на Общинския съвет, на която 13 от местните парламентаристи от различни политически формации поискаха оставката на шефката Снежина Маджарова (от ГЕРБ), заради системно потъпкване на правилника и несправяне с ръководната роля.

Избрана преди година с 43 гласа от общо 51 общински съветници, на 19 октомври тя бе на границата да се раздели с председателския пост, като получи одобрението на едва 27 души. Радостна, че не е отстранена, сливналийката благодари за подкрепата на тези, които са гласували за нея и побърза да закрие заседанието, като отне думата на представителите на опозицията. С което показа, че в стилът й на работа вероятно няма да има никаква промяна.

Макар че управляващите след края на процедурата демонстрираха задоволство, по-внимателен анализ показва, че те трябва сериозно да се замислят върху политиката, която ще водят оттук нататък в морския град. Оказва се, че ГЕРБ страда от сериозен срив в доверието, поне ако се вземе предвид случващото се в местния парламент.

От групата на независимите обаче, съвсем сериозно се заканиха след три месеца пак да се подпишат за нов „импийчмънт“. Те са убедени, че много от колегите им са гласували в полза на Маджарова и ГЕРБ, заради икономически обвързаности.

Най-голям шок предизвика групата на БСП, която подкрепи управляващите. Червените съветници

 

нарочно пуснаха невалидни бюлетини,

 

като по този начин подпомогнаха Маджарова, не гласувайки „за” искането на нейната оставка. Всъщност поведението на социалистите в Бургас отдавна не учудва никого.

Съветниците им вървят ръка за ръка с кмета Димитър Николов и са опозиция на ГЕРБ само на думи. Известни са като най-беззъбата опозиция в цяла България. Местните им депутати са скандално кротки, като не взимат никакво участие в дебатите в Общинския съвет и гласуват почти всичко едно към едно с ГЕРБ и „Атака”.

Всъщност, БСП разполага с едва 5 общински съветници. Според Георги Манев от СЕК, всичките са икономически зависими от ГЕРБ. Затова и били толкова хрисими. Зам. председателят от БСП Георги Киров бил свързан с фирмата „Странджа МП”, която завъртяла оборот от 3 млн. лева, благодарение на Община Бургас, твърди Манев. Останалите четирима съветници на социалистите пък са на държавни постове и не смеели да гъкнат срещу ГЕРБ, за да „не им изстине мястото”.

След драматичното заседание във вторник, на пресконференция водачът на групата „Независими“ Валентин Касабов пък хвърли бомбата като заяви, че са раздавани пликове с пари между 2 и 3 хиляди лева на глас за Маджарова. Те били предназначени за колебаещите се съветници.

Има и други форми на заплащане, допълни съветникът от „Независими“ Валери Симеонов. И припомни няколко факти, под формата на риторични въпроси - „кой достави храната за фестивала „Духът на Бургас“ - Ваклин Стойновски. Чия дискотека и чии заведения на плажа не се пипат, въпреки нарушенията на закона – пак неговите. На кого не се търси отговорност за сделката с хлебозавода – пак на Ваклин.“

Групата на Стойновски се състои от пет човека. ДПС пък разполага с двама съветници. И те, както БСП, са абсолютно безропотни и дори не си правят труда като социалистите да лъжат, че са в опозиция на ГЕРБ. След последните разкрития, че кметската администрация е издала фалшив протокол за „събаряне“ на минарето на джамията в кв. Победа, е повече от ясно, че Селим Смаил Иса и Мехмед Хасан Катърджъоглу без изобщо и да се замислят, са подкрепили Маджарова.

Сред колебаещите се бяха четирима социалдемократи и Евтим Цинцарски от „Гергьовден“. Четиримата са хора без мнение и, подобно на БСП и ДПС, не участват никога в дебатите в Съвета. Изключение прави единствено Георги Минков, който обаче е по-скоро карикатурна фигура, отколкото сериозен политик. На заседанието се оказа, че той дори не знае от коя партия е. Излизайки на трибуната да се изкаже, той се представи буквално така: „Георги Минков –

 

Българска национа..., опа,

 

Българска работническа социалистическа партия, грешка на езика“. Всъщност, нито едното, нито другото е вярно. Минков е представител на БСДП – Българска социалдемократическа партия. Явно обаче за него това не е от особено значение. Така или иначе той и другите трима социалдемократи, които просто са едни крупни бизнесмени и нямат нищо общо с политиката, също са приближени до местната власт, така че очевидно и те са дали гласа си за Маджарова.

Цинцарски в обширен анализ пред колегите си даде ясно да се разбере, че също няма да подкрепи вота срещу нея.

Изолираният седесар Владимир Павлов, който е сред 13-те опозиционери, е убеден, че най-вече бизнес интереси движат политическите кръгове в морския град. „В Общинския съвет гласуват хора, намиращи се в икономическа зависимост. Тесни икономически интереси и обвързаност между фирми – това е в момента Община Бургас“, заяви той на пресконференция след гласуването. Павлов, както е известно, преди година се надигна срещу местната клика на СДС, която благодарение на зам. кмета Костадин Марков точи общински средства чрез малки обществени поръчки и чрез раздаване на постове на близки и роднини на сини активисти.

Георги Манев от своя страна за пореден път изрази разочарованието си от оцелялата на поста председателка Маджарова като я обвини, че в декларацията за имотното й състояние за 2010 г. тя не е декларирала два магазина в Слънчев бряг, както и два апартамента в Бургас.

Водачът на атакистите в ОбС Димчо Грудев пък е винаги нареден с фирмата си за доставка на храни „Бат кейтъринг“ на различните общински мероприятия. Наскоро му предоставиха и публично парцелче за поредното му кафене в центъра на града.

Изобщо, Общинският съвет в Бургас се оказва, че се е превърнал в олицетворение на ужасяващата сентенция, че „всичко е пари“.

Впрочем, извън тринайсетте (един от тях отсъстваше от заседанието), още двама гласуваха против Маджарова, но никой не разбра кои са те. Коментира се, че вероятно са били съветници от самата ГЕРБ. В партията на Бойко Борисов в Бургас все пак има останали 1-2 човека, които имат манталитет на истински политици и им е трудно да крият неприязънта си към Маджарова, което обаче не им е попречило да пуснат съответната бюлетина в тъмната стаичка. Така или иначе ГЕРБ и присъдружните й бизнес-групички успяха да спасят опърничавата сливналийка. Засега.



Открихме дебат по проблема и ако няма промяна в поведението й, след три месеца отново ще и поискаме оставката, категорични са 13-те бунтари Димчо Грудев (Атака), Димитър Людиев (ГЕРБ) и Ваклин Стойновски (отляво надясно) се обединиха по икономически съображения в полза на сливналийката

В категории: Бургас , Общини , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки