Проф. Евгени Сачев: Всеки месец от България се изнасят културни ценности за повече от 5 милиона евро


Проф. Евгени Сачев: Всеки месец от България се изнасят културни ценности за повече от 5 милиона евро
27 Октомври 2010, Сряда


Проф. д-р Евгени Сачев е експерт по културно наследство и национална сигурност. Преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии, в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски” и Нов български университет.

- Проф. Сачев, има ли вече резултати от прилагането на новия Закон за културното наследство и какви са те?



Автор: Любомир Захариев

- Законът, известен като закона „Чилова”, претърпя три корекции и една поправка от Конституционния съд. Този закон е позор за българската правна наука и заплаха за националната сигурност. Той не само, че не е работещ; не само, че блокира цялата система, но допринесе и за масовото ограбване на най-достойното, което притежаваме. Всички, които допуснаха закона „Чилова”, трябва да бъдат съдени като предатели и родоотстъпници. Министерството на културата в този си състав е безполезно дори за самото себе си. За мен казусът „Министерство на културата” е като казуса „Кремиковци” за световната икономика.

- И все пак успяваме ли да опазим културно-историческите си ценности?

- У нас отношението към културата е престъпно. Твърди се, че са регистрирани повече от двеста колекции; че има много частни музеи; че се разработват нормативи, които съответстват на европейските стандарти. Всичко това е голяма лъжа. В Министерство на културата или са професионално некомпетентни и организирано неграмотни, или се налага мисълта, че унищожаването на културното наследство е преднамерено. Всеки месец от България се изнасят културни ценности за повече от 5 млн. евро. Отдавна е изчислено, че печалбата от незаконния трафик и търговия с културни ценности надвишава печалбата от дрога. Показният арест на председателя на дружеството „Традиция” във Велико Търново Върбан Минев е част от комедиен сценарий, замислен, за да бъдат омаскарени представители на патриотичните организации. Той бе арестуван за това, че притежава 80 пушки с антикварна стойност, а след това бе освободен, тъй като в закона няма разпоредба за старинното оръжие. В същото време тирове с културни и исторически ценности безпрепятствено напускат границите ни. По неофициални данни повече от триста хиляди души са превърнали иманярството в поминък. Така че акциите във Варна и в община Хайредин са комуфлажни акции. Една от причините е, че е минал шестмесечния законен срок за регистрация на колекциите и колекционерите не са могли да ги регистрират в Министерството на културата поради нехайство и мързел на чиновниците. Но те каква вина имат за това? Виновно всъщност е Министерство на културата, което не е регистрирало колекциите. Ето защо въпросните колекционери са предпочели да изнесат притежаваното от тях зад граница. Без да плащат мита и данъци.

- Чуха се много възмутени гласове, че от настоящата нормативна база се възползват единствено колекционерите и т. нар. музейна мафия. Доколко това е така?

- Отношението на самите колекционери към закона е крайно негативно. Освен тях, категорично против него се обявиха и много национални и международни организации като Светия Синод на Българската православна църква, Съюза на архитектите, Съюзът на художниците, Международният съвет на музеите при ЮНЕСКО и Съветът на Европа. От този закон действително се възползваха някои български колекционери, които приложиха мутренски похвати, за да купят на безценица колекциите на други свои колеги и да ги препродадат на аукциони в чужбина. Според специалисти в борбата с организираната престъпност честа практика е разплащането за открити археологически находки да става чрез дрога и по-специално чрез кокаин. Може да се каже, че строежът на метрото се превърна в един от най-големите иманярски обекти. Той се проточи дълго време именно поради факта, че години наред се унищожаваха и ограбваха хиляди безценни археологически ценности, открити в изкопите му.

- Проблемите май не са от вчера?

- Докато скулпторът Вежди Рашидов търси чрез евтин популизъм признание, неговият предшественик Стефан Данаилов бе оставил началничката на политически си кабинет да му върши работата, докато той самият участваше в италиански сериали за мафията. Неговите хора ползваха гумен печат с подписа му. Така 48 наказателни постановления срещу иманяри отпаднаха от съда, защото бяха подпечатени със същия този гумен подпис на министъра.

- Как гледате на идеята общините да поемат поддръжката на древните селища?

- Като идеен замисъл това е едно правилно решение. Но Законът за културното наследство не дава пълни права за опазване, съхраняване и използване на тези паметници на културата. По силата на неговите разпоредби общините са натоварени с повече отговорности, но не и с права. Липсва всякакъв правно-нормативен одит и правно-нормативен статут на тази собственост.

- Има ли в нашата страна обособени „депа” за културни ценности?

- В България съществува както пране на пари, така и изпиране чрез различни артефакти. Крадени археологически материали от Ирак, Афганистан, Либия, Египет, Алжир и други държави се оставят на „депо” тъкмо в страната ни. След това се подхвърлят на определени за целта археологически обекти и ги „откриват” точно археолозите, свързани с международната мафия. След тези „сензационни открития”, фалшификатите остават в музеите, а истинските артефакти се изнасят нелегално през граница, за да се продадат на различните аукциони. В България има над 120 ателиета за фалшификати, главно за археологически материали, но не липсват и такива за нумизматични ценности, картини и скулптори.



В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки